Skocz do zawartości
sikor333

Jaki procesor do karty graficznej?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Zakupiłem kartę graficzną FOXCONN GeForce 9600GT GDDR3 512MB.

Teraz zamierzam zmienić procesor i płytę główną dlatego, że nie pozwalają pokazać do końca możliwości karty graficznej. Jaki procesor będzie optymalnej wydajności do mojej karty graficznej, lepszy ze stajni AMD czy Intel? Płytę główną też zamierzam wymienić. Reszta zostaje.

Moja konfiguracja:

CPU: AMD Athlon X2 3800+ AM2

Mobo: FOXCONN 6100M2MA AM2

RAM: A-DATA DDR2 800MHz 2 x 2GB

Zasilacz: TAGAN Easycon TG480 U-15 480W

HDD: SAMSUNG HD320KJ 320GB SATAII HD321KJ 320GB SATAII (macierz raid)

GPU: FOXCONN GeForce 9600GT GDDR3 512MB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Podkręć trochę i sprawdź jak wygląda sprawa.

2. Tak z ciekawości, ile dałeś? :P

3. Jakie fundusze masz na to?

4. Lepszego proca na AM2 raczej się nie opłaci bo drogie, bawić się w DDR2 też bo raz drogo sprzedasz jeszcze, a dwa będzie musiał i tak zmienić mobo + cpu, więc można od razu iść na nową platformę, a nie ze starocia na starocia.

A więc taka propozycja tylko"

Procesor : AMD Athlon II X2 245 - 199 zł

Płyta Główna : ASRock M3A770DE - 220 zł

RAM : GoodRam 2x2GB 1333MHZ - 230 zł

Ale to zobaczymy jak podasz budżet, bo może będzie to o dużo za dużo. Może też lepiej będzie brać jakieś mobo za 160zł i x3 or x4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Bawiłem się w OC i rezultaty praktycznie żadne, pewnie wina mobo.

2. W połowie marca kupiłem grafikę za 160zł

3. Nie mam za bardzo ustalonego budżetu, chciałbym procesor optymalny do grafiki, żebym nie miał potem odwrotnej sytuacji z GPU :)

4. Prolog szczerze mówiąc nie pomyślałem, że mogę Ram sprzedać. Chyba to będzie dobry pomysł :)

Kiedyś miałem więcej czasu, żeby być na bieżąco w hardware, mam uprzedzenia szczególnie do MSI i uważam ASRocka za firmę budżetową, chociaż się może myle? :)

Edytowane przez andrew777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to dobrze. ;) A ten AMD Athlon II X2 245 będzie się dobrze kręcił na tej płycie czy może lepiej pomyśleć nad 250, bo tak patrząc w takiej bardzo podobnej cenie są.

Ile mogę wziąć za moje RAM'y DDR2?

Edytowane przez andrew777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak można dojść do każdej kolejnej "wersji" bo to tylko 5 czy 7 zł więcej :P Problem w tym, że zmieniają się tylko taktowania defaultowe, a więc to jeden i ten sam proc. Inaczej sprawa wygląda od 260'tki bo ta już jest w innej rewizji, przy czym jeśli dokładać to już do athlona x3, który daje znacznego kopa no i szanse na odblokowanie L3 i/lub 4 rdzenia. Będzie do grafiki na wyrost, ale np takie GTAIV bardzo Cie za to polubi :P Ogólnie rzecz biorąc jeśli chcesz zestaw przyszłościowy to x3 lub taniej x2 athlona, a jeśli chcesz tanio to zostaw Ram i kup coś na AM2+ i cpu lub uzywke mobo 775 i np e7...

Edytowane przez Prolog

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi