Skocz do zawartości
EnDurion

Głośny komputer

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. 4 miesiące temu kupiłem nowy komputer. Wszystko było w porządku aż do czasu, gdy już od kilku tygodni ciągle bardzo głośno pracuje (jakby wiatrak kręcił się już na maxa i miał za chwile odlecieć). Wiadomo, że podczas grania np w Crysis komp daje pełną parą, ale nigdy tak nie hałasował! Jakieś teorie? Proszę o pomoc. Komputer słychać aż w drugim pokoju.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chłodzenie mogło się obluzować. ... zakładam że wloty powietrza nie znajdują się np. 5cm od grzejnika ;)

... poza tym komputer może być już w środku zakurzony (w niektórych warunkach po 4 miesiącach jest zadziwiająco czysto ... a w innych zadziwiająco zapchane kurzem).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze zakładasz, bo boczny wlot nie znajduje się 5cm od grzejnika, tylko 3cm :oops: ale jakie to ma znaczenie? Poza tym jest na nim już niemało kurzu. Zobaczymy co jest w środku ...

Skręciłem ogrzewanie i po chwili komp się trochę uspokoił, ciekawe :rolleyes:

Edytowane przez EnDurion

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak Ci to przeszkadza to coś z tym zrób ;)

Odkręć obudowę, sprawdź który wentylator najbardziej daje się we znaki. Możesz paluchem kolejno zatrzymywać poszczególne wentylatory i wybadać lidera. Kupić sprężone powietrze i przedmuchać radiatory. Jakbyś podał konfigurację to korona z głowy by Ci nie spadła, łatwiej byłoby określić źródło hałasu. Być może nie obejdzie bez inwestycji. Wskazany może być wentylator wyciągowy na tył, wymiana chłodzenia na cpu itd. Ale co tu wymyślać jak nie łaska napisać nic o sprzęcie tylko tyle, że hałas przeszkadza...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo w sumie to już nic nie muszę pisać oprócz tego, że nawet śmieszna Tibia jak jest włączona 3 minuty to wentylator świruje, nawet jak gra jest zminimalizowana... dziwne.:unsure: Jak wyłączę grę, to stopniowo wiatrak zwalnia. Nigdy bym nie przypuszczał, że to może być przyczyną, tym bardziej na tym sprzęcie.

AMD Phenom II 4x 3,0 Ghz

Radeon EAH5770

No cóż, trochę głupio wyszło ale znam przyczynę problemu.:rolleyes:

Edytowane przez EnDurion

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież nie gra jest przyczyna problemu co sugerujesz w pierwszej części postu powyżej.

Na temat konfiguracji to się nie wysiliłeś dalej.

Podałeś tylko to co jest najcichsze. Procesor jak i Radeon EAH5770 nie hałasują :) Hałasować może chłodzenie tych elementów. Nie podałeś z jakim chłodzeniem masz grafikę, nie podałeś jakie masz chłodzenie na procesorze. Model obudowy oraz wentylacja w niej to też Twoja słodka tajemnica. Dlaczego to jest ważne? Gdy nie będzie wentylatorów wyciągających ciepłe powietrze to zrobi się kocioł w obudowie, podwyższona temperatura sprawi, że te wentylatory które są sterowane zależnie od temperatury wejdą na najwyższe obroty. Koty kurzu na radiatorach sprawiają, że radiator jest jak pod pierzynką i nie oddaje ciepła, procesor się przegrzewa, płyta zwiększa obroty wentylatorów aby poprawić efektywność chłodzenia. W obudowie mogą być filtry kurzowe, nawet jak w tych miejscach nie ma wentylatorów, jest przez nie dostarczany czynnik chłodzący czyli powietrze o temperaturze otoczenia. Z czasem filtr przytyka kurz i efekt jak wyżej, małe obciążenie i wentylatory na maxa.

Rozpisałem się bo... coś mi podpowiada, że jeszcze z tym problemem powrócisz ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i wróciłem :lol: tyle, że nie z tym problemem. Wczoraj zamontowałem mniejszy dysk z poprzedniego komputera, aby nowsze gry chodziły szybciej. Oczywiście hałas w komputerze się zwiększył i chciałbym w części go zniwelować. Jednostka stoi czterema małymi podstawkami pod biurkiem (nie na ziemi). Drewno przykręcone do biurka, na którym stoi komputer, roznosi szum z wnętrza komputera przez podstawki po całym biurku, a jest ono spore... zauważyłem, że gdy podniosę komputer z przodu, to stoi on tylko na kantach tylnych podstawek i denerwujący szum po części zanika. I tutaj moje pytanie: Jak zniwelować ten szum, aby nie rozchodził się po całym biurku? Jest to denerwujące, gdyż można poczuć nawet drgania pochodzące od sprzętu trzymając dłoń na stole. Proszę o porady.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy Ty odróżniasz szum od drgań?? Bo z tego co piszesz mam wrażenie, że od początku chodzi o drgania, te wydobywające się z dysku twardego i nie zneutralizowane przez nic przenoszące się na obudowę i całe biurko. Szum to szum a drgania to drgania i buczenie obudowy. Zamontuj dysk w innej szynie, a jak nie pomoże to na gumkach od majteczek w zatoce na napędy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mieści Ci się w głowie sytuacja, że klikłem w baton "odpowiedz" zanim Twój post był w tym temacie?

Szum to szum a drgania to drgania i buczenie obudowy

a jak coś to szum to też drgania, buczenie to też drgania chyba że nie było Cię na tej lekcji fizyki. Edytowane przez Klaus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czepiasz się Klaus. Dobrze wiesz o co mi chodzi a pieprzysz mi o fizyce. Mieści Ci się w głowie, że dla zwykłego prostego człowieka a nie fizyka szum to coś innego niż drgania, w tym przypadku obudowy?

Edytowane przez DejwiT11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi