Pablo01 Opublikowano 5 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2010 Witam, mam problem z dyskiem Samsung 1TB 7200obr. 32MB (HD103SJ). Problem jest dość nietypowy. A mianowicie podczas pracy słychać co jakiś czas dźwięk, dochodzący z tegoż dysku, jakby się on uruchamiał (taki jak przy uruchamianiu komputera bezpośrednio po włączeniu zasilania). Czasami, jeśli w tym momencie wymagany jest akurat odczyt z dysku, następuje chwilowe zmrożenie komputera. W opcjach zasilania mam zaznaczone żeby komputer nigdy nie przechodził w stan uśpienia. Miałem już kilka dysków u siebie a z takim przypadkiem spotykam się pierwszy raz. Czym może być spowodowane takie zachowanie? A jeśli nie uda się rozwiązać problemu, to czy jest to powód do reklamacji? Zasilacz to OCZ 500W StealthXStream 2 80+ i używam Win7. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 5 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2010 Stan uśpienia... a opcja wyłączania dysku (w zaawansowanych opcjach zasilania) po określonym czasie nieużywania to 2 różne pary kaloszy. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo01 Opublikowano 9 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2010 Stan uśpienia... a opcja wyłączania dysku (w zaawansowanych opcjach zasilania) po określonym czasie nieużywania to 2 różne pary kaloszy. Chyba rzeczywiście chodziło o wyłączanie dysku na skutek takich ustawień w zaawansowanych opcjach zasilania. Od kiedy znacznie zwiększyłem wartość czasu po którym dysk ma by wyłączony, problem wydaje się że został rozwiązany. Sprawdzę to jeszcze gdy będę miał więcej czasu by posiedzieć przy komputerze. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...