hrabialulek Opublikowano 5 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2010 (edytowane) Zepsuł mi się mój stary poczciwy Edi 6104K i musiałem zakupić nowy. Ogólnie byłem z niego zadowolony ( chociaż mógł trochę dłużej pochodzić niż 3 lata ). Ponieważ nie mam jakiś szczególnie wygórowanych oczekiwań i możliwości tamtego w zupełności mi wystarczały, wybór padł na BR-6314K i wszystko było by OK, gdyby nie jeden problem - brakuje funkcji port forwarding - Range portów czyli zakresu od-do np. zakres portów do odblokowania 27000 do 27050 i jak to zrobić ? W starym wpisywałem normalnie w NAT --> Port Forwarding i było OK ( dla pewności jak coś było blokowane otwierałem prawie wszystkie porty z zakresu 1024-65535 i działać musiało ) a w tym co trzeba zrobić ? Z funkcji nowych w NAT są: Port Triggering ( tu można wpisywać zakresy portów, ale nie wiem o co to za funkcja i czy to tu). Następna to Port Mapping, Passthrough, oraz DMZ. Z tego co się dowiedziałem ten DMZ odblokowuje porty wszystkie ale tylko na wyjście czyli jak serwer postawie nikt się nie połączy. Ponadto wgrałem najnowszy firmware ze strony 2.3 i zresetowałem mechanicznie ruter Aktualizacja pisze mi co prawda Firmware Version 2.0 p50 ale data chyba się zgadza Firmware Date: #2 Wed Apr 14 16:15:30 2010, więc wychodzi na to, że jest najnowszy. Sieć UPC. Na forum Edimax Spec z serwisu napisał mi tak: "Port Triggering można wykorzystać prawie tak jak Port Forwarding ustawiając dla Trigger ports i Public ports ten sam zakres. Problem polega na tym że będą one otwarte dla każdego IP w sieci lokalnej." Tak zrobiłem zrestartowałem modem, ruter, komputer i niestety strony się nie otwierają... innych sugestii na razie brak Skoro w starym modelu można było a w tym by się nie dało to by znaczyło że postęp u Edimaxa znaczy regres... Edytowane 6 Grudnia 2010 przez hrabialulek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzynek1 Opublikowano 6 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2010 jakie strony sie nie otwieraja ? w takiej systuacji mozesz skorzystac z DMZ, oznacza to ze "wszystkie porty zostana otwarte" dla wskazanego adresu ip triggered ports powinno zalatwic sprawe, mimo wszystko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hrabialulek Opublikowano 6 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2010 jakie strony sie nie otwieraja ? w takiej systuacji mozesz skorzystac z DMZ, oznacza to ze "wszystkie porty zostana otwarte" dla wskazanego adresu ip triggered ports powinno zalatwic sprawe, mimo wszystko ----------------- Dzięki za odzew Wszystkie strony się nie otwierają. Z DMZ moge skorzystać ale tą funkcją otwieram porty na wyjście czyli jak postawie np. serwer to ktoś się ze mną nie połączy - dobrze rozumiem ? Jeżeli triggering powinno załatwic sprawę to napisz proszę gdzie co wpisać. ja wpisywałem taki sam zakres portów dla triggering i public może coś źle robię ? Wpisałem np. 1024-65535 i niestety niby połączenie jest ale strony się nie otwierają. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hrabialulek Opublikowano 7 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2010 Właśnie mi napisał spec z serwisu edimaxa że się nic nie da z tym fantem zrobić. Tak więc przestrzegam przed zakupem ruterów tej firmy, chyba że starsze modele bo nowe to totalny syf, kastraty i dziwadła. NIE POLECAM EDIMAXA na MAXA. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzynek1 Opublikowano 7 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2010 wez moze ogarnij co to DMZ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hrabialulek Opublikowano 7 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2010 Czyli jak włączę DMZ i podam swoje IP to wystawię się poza sieć tak ? Inaczej czy dzięki tej funkcji DMZ mogę na czas np. grania postawić sobie serwer ( założyć grę ) tak żeby inni z poza mojej sieci mogli się na niego wbić przez internet ? Jak była funkcja otwierania portów od.. do.. nie było problemów np. otwierałem większość i było po sprawie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzynek1 Opublikowano 8 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2010 jedno wielkie TAK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hrabialulek Opublikowano 8 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2010 Czyli w sumie to wychodziło prawie na to samo jak wpisywałem w zakresie prawie wszystkie porty by były otwarte. To na czas np. grania mogę tak zrobić z tym DMZ. Dzięki ci za radę. Mam nadzieję że to pomoże. Ciekawe tylko że przez tel. spec z serwisu Ediego powiedział że nie będę mógł zakładać serwerów a tylko ja będę mógł się wbijać na czyjś ( po właczeniu usługi DMZ oczywiście ). Stąd moja konsternacja i przekonanie, że to nie rozwiąże mojego problemu. Dzięki jeszcze raz i mam nadzieję, że to rozwiąże mój problem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzynek1 Opublikowano 8 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2010 Ciekawe tylko że przez tel. spec z serwisu Ediego powiedział że nie będę mógł zakładać serwerów a tylko ja będę mógł się wbijać na czyjś ( po właczeniu usługi DMZ oczywiście ). jesli tak rzeczywiscie bylo to tylko zajmuje miejsce dla kogos kto rzeczywiscie wie o czym mowi. Podsumowujac, jesli na wskazanym w dmz adresie ip postawisz jakikolwiek serwer, bedzie on dostepny/widoczny dla kazdego spoza Twojej sieci wymagane jest tylko zewnetrzne ip, ale majac lacze z UPC takie miec powinienes Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hrabialulek Opublikowano 10 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2010 Dzięki jeszcze raz za radę. O to mi chodziło :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...