Skocz do zawartości
Czechu

Temperatura procesora

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam AMD Athlon XP 2000+ wykonanego w technologii 0.13 mikrona. Temperatura tego procesora w normalnej pracy (Explorer, winamp te sprawy czyli praktycznie idle) wacha sie w granicach 31-33 st. zaś temteratura otoczenia (system temp) 32-35. WIec jak widac bardzo czesto sie zdaza ze procesor chlodniejszy jest od otoczenia:P

Procka chłodze miedzianym radiatorem z dosc wydajnym wiatrakiem 5000 rpm.

czy taka temperatura procesora moze byc poprawna? czy moze jednak cos jest nie tak i w rzeczywistosci temperatura jest wieksza? (niedawno mialem XP 2000+ ale 0.18 um i temp wachala sie od 40 do 55 st.)

mam zamiar podkrecac ten sprzet dlatego pytam czy to jest normalne zeby potem sie nie okazalo ze procesor sie gotuje a temperature pokazuje cos kolo 40 st:) a tak apropo ile ten procek mniej wiecej moze miec max temp?

UFF ALE SIE NAPISAŁEM :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temperaturki OK. Nie prawda, ze proc do Oc lipa. w koncu 0,13. Moze nie pogonisz go o tyle co Antki 1700+, akle na tyle samo mozliwe. Mam nadziej, ze dobrze mnie zrozumiales. masz po prostu deczko wyzszy model i az tak jak Athlon XP 1700+ ilosciow sie twojego nie podkreci, ale do podobnych wartosci masz szanse

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

eee tam lipa..... co prawda jak dotychczas z domyślnych 1660 Mhz poszedł na 1880 (10,5x179 vcore +5%) ale to jeszcze nie ostatnie slowo bo nie mialem wiecej czasu siedziec i sie bawic. jak tylko znajde czas to wycisne z niego więcej... myśle ze do 2000 dojdzie (chlodzenie of koz powietrzne: miedziany radiator + wiatrak 5000prm)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Mam AMD Athlon XP 2000+ wykonanego w technologii 0.13 mikrona. Temperatura tego procesora w normalnej pracy (Explorer, winamp te sprawy czyli praktycznie idle) wacha sie w granicach 31-33 st. zaś temteratura otoczenia (system temp) 32-35. WIec jak widac bardzo czesto sie zdaza ze procesor chlodniejszy jest od otoczenia:P

Procka chłodze miedzianym radiatorem z dosc wydajnym wiatrakiem 5000 rpm.

czy taka temperatura procesora moze byc poprawna? czy moze jednak cos jest nie tak i w rzeczywistosci temperatura jest wieksza? (niedawno mialem  XP 2000+ ale 0.18 um i temp wachala sie od 40 do 55 st.)

mam zamiar podkrecac ten sprzet dlatego pytam czy to jest normalne zeby potem sie nie okazalo ze procesor sie gotuje a temperature pokazuje cos kolo 40 st:) a tak apropo ile ten procek mniej wiecej moze miec max temp?

UFF ALE SIE NAPISAŁEM :)

dodaj 5-8 st i bedziesz mial realna tem. procesora

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Według mnie to jest temperatura chipsetu-jak w morde strzelił.Temp CPU powinienes mieć conajmniej 40stopni.Sprawdz czy czujnik pod prockiem jest w odpowiedniej pozycji jak nie to postaraj się go troche wyciągnąć -może nawet dotykac CPU. 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze cos namieszales i rzeczywiscie odczytuejsz temp chipsetu? u mnie pierwszy czujnik to chipset a drugi to proc (mowie o MBM5 :) ) napisz czym miezysz temperature .. czy moze z biosu zczytujesz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój 2000+ AIRGA też ma podejrzanie niską temperaturę... (poniżej 40C a w stresie nie przekracza 44C) pisałem nawet kiedyś o tym topic... "Nieztety" tylko 12,5*140=1750 to max co na mojej MoBo mogę pociągnąć - testowałem na 8K9A i też niewiele więcej... powyżej FSB 150 (300) nie wstaje... cóz taka seria.

Pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odczytuję temperatury z biosu i w pracy idle mam 33-35 st. a w stresie nie przekracza 40. temperatura chipsetu oscyluje w granicach 34 st.

mam wydajny miedziany radiator i wiatrak, poza tym bardzo dobrą wentylacje obudowy :) wiec nie jest to moze jakies bardzo dziwne. niedawno mialem XP 2000+ ale 0,18 um i temp była okolo 45 st w idle wiec.... technologia wykonania robi swoje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wszystko jest ok ....sparawdz ile z niego wycisniesz 2000mhz na ban musi pojsc bez sciemy a co do temp to jak ktos nie wierzy niech swojego 1700xp ustawi na wartosci 2000xp i obluka temp przy dobrym chlodzeniu moj w zimie co prawda to bylo na 1700xp w idle mial czasem ponizej 30 C

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...