Skocz do zawartości
Bobuniek

Jakie unowocześnienie najlepoiej zastosować

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie, potrzebuje pomocy bo sie pogubilem, mam dosyc stary komputer i chce go unowoczesnic, mam plyte glowna Alivesata2-glan asrocka, mam Pciexpress 1.0 i socket am2, wiec jaka polecacie grafike? tak no do 200zl lub 250zl? mozna taniej, ogolnie jaka grafika bylaby najlepsza, nawet jesli bym do niej wiecej dolozyl. No i procek, ale to chyba AMD Athlon 6000+. Aha i czy karta z pciexpress 2.0 bedzie pasowala? tylko bede musial przejksciowke do zasilania kupic, tak?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie brzmiało jaki masz zasilacz. czyli firma, model i moc a jakie cyferki poprzedzają dużą literkę "w".

Pytanie o ram jak najbardziej ma sens, jeśli masz np. 2x512MB to pchanie się w x2 6000+ nie ma sensy bo 6000+ drogi, mało wydajny, mobo mało ciekawe a ram DDR2 drogi. Do 250zł to polecę HD4850 używane. Jak Twój zasilacz ma jaja to 350W da radę, jak ma tylko tabliczkę to nie ma co czegokolwiek kupować.

Warto określić zastosowanie tej maszyny, mają to być gry? może tylko www, biuro, filmy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na początek zasilacz - to że ma 350W to nic nie znaczy - podaj jego nazwę lub zrób zdjęcie samego zasilacza i wklej je na forum .

Kupowanie 8GB i w dodatku DDR2 to wyrzucanie kasy w błoto - jak nie zajmujesz się zawodowo grafiką czy tworzeniem muzyki/filmów to tego nie wykorzystasz , max. to 4GB .

Co do karty - to szukaj 8800GT 512MB - sporo kart w cenie 200-250 zł , 8800GTS 512 MB - trochę mniej niż 8800Gt , do tego ceny wyższe albo HD4850 jak uda ci się wyrwać w tej cenie .

Co do PCI-E 1.1 i 2.0 - te standardy są ze sobą kompatybilne - w większości przypadków nie będzie problemów z wsadzeniem karty PCI-E 2.0 w gniazdo 1.0/1.1

Problemy będą tylko z różnymi wersjami typu ECO - karty te z reguły nie mają dodatkowego zasilania , całą moc ciągną przez port PCI-E .

PCI-E 1.1 nie da rady zasilić takich kart , musi być PCI-E 2.0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra, a wiec zasilacz mam kiepski, to wiem. IBOX ATX12V P4 330U. Wiec ile najtaniej kosztowal by zasilacz ktory pozwoli mi na modyfkacje? bo powiedzmy ze kupie 4GB ramu zamiast 8GB. to zaosczedze. A komp bedzie ogolnie do gier, no i chcec posiadania mysli ze sie ma nie najstarszego kompa;)

I wiecie co? nie wiem jaki procek:P jest ich duzo, aha i domyslam sie ze AM2+ nie pasuje pod AM2? No i poleccie jakiegos procka, moze 5800+?

Edytowane przez Bobuniek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OKI, dzieki:) i mam takie male pytanie, bo mam Della Vostro 1000 ktory ma semprona 3600+ ale to padaczka i mam Athlona X2 2 rdzeniowego, tez na socket S1 ale jak wsadzilem do della to po wlaczeniu nic nie widac na ekranie, myslicie ze plyta glowna nie uciagnie? czy Biosa resetowac?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupowanie 8GB i w dodatku DDR2 to wyrzucanie kasy w błoto - jak nie zajmujesz się zawodowo grafiką czy tworzeniem muzyki/filmów to tego nie wykorzystasz , max. to 4GB .

Wykorzysta ponad 4GB (Crysis, GTA4). Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na tym sprzęcie jaki wyżej proponujecie na chwilę obecną ni hu... nie wykorzysta więcej niż 4GB ramu w grach - do gta4 (srednie detale)  styka 2GB, crysis(srednie + shader wysoki) - podobnie(moze kapkę więcej), ofc mówie o xp, a jak się tego nadmiaru ramu nie wykorzystuje to nic on nie daje(piszę to bo spotkałem się z "mędrcami" którzy myślą że im więcej ramu w kompie/na karcie graficznej tym większy jest fps). Więcej niż 4GB ramu jest sens ładować ale do topowej konfiguracji, a nie takiej dla "zwyklego człeka" tu lepiej wybrać lepszą grafikę, proc, większy hdd itp. Chyba nikt mi nie powie że na Athlonie II X2 czy nawet X3 i 8800GT/9800GT/HD4850 będzie miał przyzwoity fps na maks detalach w gta4 czy crysisie. Dodatkowo do 4GB ramu i więcej trzeba os'a 64bit, nie wiem jak jest na athlonie II x2, ale przy e5200@3.7 w niektórych grach(np gta4 czy ac2) mocno było czuć vistę czy jak kto woli 7. Btw Jeszcze nigdy przy 3GB nie miałem przycinek/nie widziałem charakterystycznego zwijającego się czarnego ekranu po wyjściu z gry, przy 2GB tak - AVP. 

Edytowane przez DJH83

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie jeszcze raz, chcialem kupic Radeona HD 4850 1GB, ale zauwazylem ze teraz wyzej jest HD 5750 512MB, ktora bedzie lepsza?

Karta graficzna Gigabyte Radeon HD4850 SILENT 1GB DDR3 256BIT 2xDVI BOX (GV-R485SL-1GH) w Morele.net

Karta graficzna Sapphire Radeon HD 5750 512MB DDR5, PCI-E, HDMI/DVI, LITE (11164-03-20R) w Morele.net

ceny sa bardzo podobne, ale 5750 ma DDR5 wiec myslicie ze bedzie lepsza? czy moze najlepiej uzywke z allegro HD4850 512mb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wiesz... Jeśli masz 400 zł na 5750, to lepiej zapoluj na allegro na GTXa 260, bo za tyle można wyjąć używanego 216 proc. strum. lub np taką 'nówkę'. Tyle, że musiałbyś zainwestować w zasilacz i chyba jeszcze jakiś dodatkowy wentylator lub dwa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta delta to przyzwoity zasilacz, ale gtx260 bierze sporo prądu i potrzebuje dwóch wtyczek pci-e 6-pin. Oczywiście nie jest to wielki problem, bo przejściówka z 2-molexów załatwi sprawę. wg danych z pclabu cały zestaw złożony z takiej 260-ki, leciwego c2d X6800 itd pobierał max ok 280W. Czy łączne obciążenie dwóch linii 12V: 16A i 15A da w sumie te 280W to ci nie powiem. Mam mieszane uczucia odnośnie kupna na allegro używanych zasilaczy, bo jeśli ktoś sprzedaje używany przez pół roku markowy zasilacz o mocy 450W, to chyba coś z nim jest nie tak (np głośny, cewki 'piszczą' pod obciążeniem lub coś w tym stylu). Jednak możesz się zastanowić nad czymś takim lub takim. Do tej delty bezpieczniej wziąć tego radka 5750. Karta za 800 zł do tak starego proca mija się z celem. Może nawet gtx260 jest trochę na wyrost, ale są teraz tak tanie...

Edytowane przez prze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znacznie lepiej wybrac GTX260. Pobiera mniej pradu , jest wydajniejszy i cichszy. Sli nie dziala w kazdej grze i gdy nie bedzie dzialac to GX2 bedzie znacznie odstawal.

Do tego GTX260 dobrze sie podkreca do poziomu GTX280 badz nawet GTX285.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra, wiec podjalem decyzje.

A wiec czy zasilacz DPS-400WB A Delta 400W pociagnie mi GTX260, 3 dyski 2 ata i 1 sata, nagrywarka dvd, no i Płyta główna ASRock N68C-S do tego jakis procek taki z monciejszych aaa no i RAM 4GB 2 kostki po 2GB DDR3 PC1333

Edytowane przez Bobuniek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi