Kacik Opublikowano 6 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2010 Jaki dysk kupić? Zaznaczam, że cena do 250 zł nie oznacza 250 zł, to może również być 200 zł :) Proszę o konkretne argumenty, a nie coś pokroju "kolega ma od 3 dni, świetnie działa" albo "8 lat temu miałem, zepsuł się po 5 latach". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość marantz5003 Opublikowano 6 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2010 (edytowane) samsung hd502hj tu masz recke: Podsumowanie :: PCLab.pl cena około 135zł sztuka Edytowane 6 Grudnia 2010 przez marantz5003 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacik Opublikowano 6 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2010 (edytowane) Aż tak oszczędny nie jestem :) Myślę o czymś bliżej 1tb :) Edytowane 6 Grudnia 2010 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość marantz5003 Opublikowano 6 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2010 chcesz przyśpieszyć działanie systemu? Jak połączysz dwa dyski w raid 0 to będziesz miał 1TB:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacik Opublikowano 6 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2010 (edytowane) Jak najbardziej, ale miło będzie jak to pójdzie w parze z pojemnością. Mam budżet po 250 zł na każdy dysk, tak więc spokojnie mogę myśleć o dyskach 1tb każdy. Zastanawiam się nad: Samsung 1TB 32 HD103SJ • ProLine.pl Najlepszy Internetowy Sklep Komputerowy Wrocław a: Western Digital WD10EARS • ProLine.pl Najlepszy Internetowy Sklep Komputerowy Wrocław Pierwszy to oczywiście F3 (kto ich nie zna i kto na nich nie pracował:)), ale drugi ma bufor 64mb, przy czym nigdy nie miałem z nim do czynienia :/ Edytowane 6 Grudnia 2010 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość marantz5003 Opublikowano 6 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2010 Jeśli chcesz przyspieszyć działanie systemu to najlepszym rozwiązaniem jest kupno dysku ssd na system i twardziela np 1tb do przechowywania plików. Jeśli masz do wydania 500zł to wystarczy. raid 0 jest dobre jeśli przenosić duże pliki z partycji na partycje. przyspieszenia działania systemu raczej nie odczujesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacik Opublikowano 6 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2010 (edytowane) Myślałem o czymś takim, ale uważam że technologia SSD jeszcze raczkuje, a ceny są mordercze :/ Idea jaką chce u siebie wdrożyć zrodziła się gdy doszedłem do wniosku, że potrzebuje zarówno szybsze dyski jak i dużo miejsca (i tu są duże pliki o których wspomniałeś, mam monitor o rozdziałce full hd, często oglądam filmy o rozmiarach 15gb+). Poza tym, co do prędkości systemu. Nie uwierzę w to, że raid 0 działa tak samo szybko, jak jeden dysk :) Może nie jest to porównywalne do SSD, ale jednak co raid to raid :) Edytowane 6 Grudnia 2010 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 6 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2010 raid 0 jest dobre jeśli przenosić duże pliki z partycji na partycje. Nie do końca się zgodzę, jeśli są takie zadania to znacznie wydajniej będzie kopiować dysk > dysk (jeden HDD czyta a drugi zapisuje) niż w obrębie partycji macierzy raid 0 pomiędzy partycjami (te same dyski czytają i zapisują, więcej wachlują głowicami niż trwa operacja zapis / odczyt. przyspieszenia działania systemu raczej nie odczujesz. Tu się zgodzę w pełni, takie F3 transfery liniowe ma na przyzwoitym poziomie, problemem są czasy dostępu a tu krok w przód robi ssd a nie raid 0. Do tego ewentualne problemy z odzyskiwaniem danych - wszystko sprawia, że jest to mało opłacalna zabawa. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacik Opublikowano 6 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2010 A co z RARami, renderowaniem video (bawię się nieraz w Sony Vegas) czy chociażby ładowaniem gier? Z tego co słyszałem, raid 0 wygląda tu bardzo korzystnie. Co do SSD, nie widzę narazie sensu w kupnie jednego dysku 32gb ssd, a drugiego 1tb hdd. Za 2-3 lata, gdy to się stanie bardziej powszechne zacznę o tym myśleć dopiero. Tak więc SSD mówię narazie NIE :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...