adnet Opublikowano 6 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2010 Witam Potrzebuje pomocy w wyborze pomiędzy obiema platformami. Komputer będzie dla żony do pracy w AutoCAD (70%) oraz Office (20%), reszta to net i jakieś casualowe gry w przeglądarce. Dylemat mam odnośnie sensu inwestowania w LGA1156 skoro wiadomo, że nowa podstawka już lada dzień będzie w sklepach, ale nie uśmiecha mi się czekać aż się pojawi i dodatkowo słono przepłacać za nowość. Kumpel mówił, że proce nie powinny być znacznie droższe, a w zasadzie porównywalne cenowo, jedynie płyty będą droższe. Jednak ostatnio śledząc newsy o line-up nowych procków pojawiły się ploty, że ceny procków będą się zaczynały od ok 900-1000zł. Teraz nie wiem czy czekać i przepłacać za nowość oraz płyty - tu z kolei mają być najpierw droższe "wypasione" konstrukcje,a dopiero potem nieco tańsze wersje - czy wybrać sprawdzone i konkurencyjne cenowo LGA1156. Niby LGA 1155 jest bardziej przyszłościowy, ale nie ma żadnej gwarancji, że za 1,5 roku Intel powie, że nowy proce tylko na nową podstawkę, a jest to chyba jedyny sensowny argument za nową podstawką. Otóż komputer ten planuje na ok 4lata, bo do AutoCAD nie potrzeba będzie jakieś super maszyny np. za 2 lata, szczególnie że dopiero niedawno wprowadzili obsługę wielordzeniowości, której szczerze mówiąc nie bardzo odczuwam (miałem Athlona XP i zmieniłem na C2D), więc następny upgrade to będzie najpewniej nowy komp i nowa podstawka. Oczywiście jest szansa, że z LGA1155 np. za dwa lata zmienię proc np. na 6-cio rdzeniowy i przyspieszę maszynę. Jednak szanse takie są szczerze małe, bo komp ma być do pracy a tu 4 rdzenie powinny wystarczyć. Za wyjątkiem proca+płyty konfiguracja będzie podobna: - Core i5 760 LGA11556/ odpowiednik na LGA1155 - płyta za ok 450-550zł - 2x2GB DDR3 + późniejszy upgrade do 6GB - 2 dyski Samsung F3 - jeden na system (500GB) i jeden na magazyn (1TB) - zasilacz ~500W Jak napisałem wolałbym LGA1155 jako bardziej rozwojową, ale przy założeniu pracy maszyny min 4 lata, to chyba nie ma to sensu, bo nie wykorzystam możliwości podstawki, a później i tak nie będzie nowych procków pod LGA1155. Dodatkowo ważnym aspektem jest cena, jeśli mam wydać ok 1000zł więcej tylko z uwagi na fakt, że będzie to LGA1155, to wole za jakiś czas dokupić kolejne 2GB RAM i dysk SSD co da mi większego kopa w realnych zastosowaniach niż nowy proc który wykaże się tylko w paru sytuacjach. Sprawa pilna bo żona siedzi mi na głowie, bo obiecałem około świat kopić jej stacjonarnego kompa. Dzięki za wszelkie sugestie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkNd! Opublikowano 7 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2010 Za dobry (podkrecajacy sie) procesor na lga1155 trzeba bedzie dac ~1000 zl. Zapewne odwdzieczy sie ladnym oc (plotki mowia o okolicach 5 ghz). Jezeli chcesz wydac mniej to chyba nie ma na co czekac. Podkrecony xeon raczej na bank bedzie szybszy od nawet najszybszego nie podkreconego procesora na lga1155. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oliwer21 Opublikowano 7 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2010 Ja bym obstawiał przy opcji z lga1156, bo jednak dołożenie dysku ssd odczujesz dużo bardziej niż procka nowej generacji. Przy pracy 24/7 raczej nie będziesz trzymał procesora na taktach które da Ci tylko lga1155 tylko będą one również w zasięgu lga1156. Więc pozotaje różnica wydajności obu platform zegar w zegar, a tu niestety niewiem ile zyskuje snady... NO i jest jeszcze kwestia tego co napisał kkNd! że aby kręcić na lga1155 musisz mieć odpowiedni procesor który kosztuje tyle co kosztuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adnet Opublikowano 7 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2010 Zaczekam jeszcze chwile i zobaczę jaka będzie różnica cenowa między podstawkami - suma CPU+MOBO. Jeśli więcej niż 800-1000zł to chyba wybiorę LGA1156 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 7 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2010 CPU : Xeon 3440 or 50 MoBo : DFI za ~330 zł ? Lub Giguś za niecałe 400 zł RAM : Goodram 2x4 GB za ~380 zł lub OCZ trochę drożej PSU : Z jak najwyższą sprawnością np. Fractal Design, Seasonic czy .. nie no, dalej to np. Enermax, ale to drożyzna choć bodajże Ryba miał tanio nówkę z konkursu na forum Dalej HDD i SSD i nie ma co czekać, bo tu dasz jeszcze jakieś 130 zł za chłodzenie i jedziesz, a na 1155 OC bardzo niskie (bliskie zeru czy jednak coś się da przez mobo?) i stosunkowo droga, a premiera też dosyć odległa + podatek od nowości + czas gdy będą dostępne + mobo droższe. Myślę, że Intel bez maksymalnej promocji może sobie strzelić w kolano swoją decyzją o braku OC ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 7 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2010 Kręcić będzie można mnożnikiem, a premiera niedługo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 7 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2010 1155 wychodzi "na dznaich", wiec czekac dlugo nie bedziesz. Najwazniejsze jednak jest to, ze nowe procesory maja dodatkowa instrukcje, ktora moze sie przydac w pracy zony. Poczytaj o tym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adnet Opublikowano 7 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2010 Kręcić będzie można mnożnikiem, a premiera niedługo. Można nieco bardziej konkretnie, niż niedługo? Wiecie, chyba że nie ma nic gorszego niż zniecierpliwiona kobieta :wink: Komputer powinien być na koniec miesiąca z uwagi na możliwość/koniecznośc odliczenia VAT, więc z tym czekaniem to nie bardzo mam wybór. Dodatkowo z w/w powodu kupuje w jednym sklepie PcProjekt lub Apollo w Krakowie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 7 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2010 Report: Intel Sandy Bridge Prices and Release Dates by VR-Zone.com Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kisiel96 Opublikowano 7 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2010 (edytowane) 9 stycznia Edytowane 7 Grudnia 2010 przez kisiel96 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adnet Opublikowano 8 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2010 Tylko ceny tam podane są pewnie dla USA i przy zakupie min 1K sztuk, u nas większy VAT + marża i wyjdzie z 1200,00zł za i5 2500 :sad: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodzio.k Opublikowano 8 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2010 Intel chce blokować O/C w procesorach - PurePC.pl - Forum Dyskusyjne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkNd! Opublikowano 8 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2010 (edytowane) Vat ma sie zwiekszyc o jeden procent a nie 50 ;) w okolicach 1200 beda chodzily 2600K @bodzio - widze, ze na nowo odkrywasz ameryke :D Edytowane 8 Grudnia 2010 przez kkNd! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 8 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2010 Z cenami nie będzie źle... Dla tych, którzy sądzą, że po premierze będzie podatek od nowości przypomnę własną historię - ponad rok temu, tydzień przed premierą, kupiłem Core i5 750 + P7P55D + 2x2GB DDR3, procesor w cenie bodajże 739 zł, jakiś miesiąc później kosztował 709 zł. Przez chwilę był nawet droższy, ale to przez słabszą złotówkę :wink: . Jeśli kogoś będzie stać na 2500K, to IMO warto poczekać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adnet Opublikowano 8 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2010 Vat ma sie zwiekszyc o jeden procent a nie 50 ;) w okolicach 1200 beda chodzily 2600K @bodzio - widze, ze na nowo odkrywasz ameryke :D Tyle, że VAT w stanach jest niższy na elektronikę niż u nas, a do tego dochodzi super przelicznik 1USD=1E :-] Jeśli kogoś będzie stać na 2500K, to IMO warto poczekać. Tylko ile będzie kosztował? Z przeliczenia z USD wychodzi 216x3=648zł, ale wiadomo że z uwagi na VAT, cło i marżę cena na bank będzie ze 300zł większa. Dodatkowo zakładając lubiany przez firmy z za oceanu przelicznik 1USD=1E mamy już ....216x4=864 <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 8 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2010 Tak, wychodzi coś ok. 850-900 zł. Cena ceną, ale pomijasz ważną kwestię, która decyduje o tym, czy coś jest za tanie czy za drogie - wydajność i możliwości OC, a to na razie jest spowite mgłą tajemniczości :wink: . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkNd! Opublikowano 8 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2010 (edytowane) Widze, ze bardzo chcesz sie sam przekonac, ze nie ma na co czekac, wiec nie ma sensu przeciagac liny w 2ga strone :D dla przykladu podam jedynie gtx 580. Jakby nie bylo nowosc. Zapowiadali u nas 400 euro (za oceanem to mialo byc 500$), mozna kupic od 1720 zl. A od tej kwoty vat, podatek od nowosci i co tam chcesz jeszcze doliczyc powinien byc wiekszy ;) Edytowane 8 Grudnia 2010 przez kkNd! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adnet Opublikowano 9 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2010 Dobrze mówicie. Postanowiłem poczekać do połowy stycznia i sam sprawdzę jak to będzie z dostępnością i cenami, tylko jak to powiedzieć żonie.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...