Skocz do zawartości
mama3

Zasilacz podoła ?

Rekomendowane odpowiedzi

1. Dalej agito.pl ? Jeśli tak to tu se możemy czekać do usranej śmierci..

2. Planujesz wymiane monitora, kiedy? Szczerze to Radeon im wyższa rozdzielczość tym wydajniejszy jest względem Geforca, a więc to dość ważne. W dodatku biorąc i5 i 6970 w sugerowanej cenie do 1500 zostaje nam pieniądz na monitor fullHD właśnie :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Musi to być sklep w warszawie z możliwością zakupu na raty.

2. Najpierw komputer, później po miesiącu napisze w sprawie wyboru monitora.

Hmm tylko 6970 przypadkiem nie odstaje sporo od gtx580 ? Wolałbym dopłacić już do sprzętu niż jakoś szybko znowu wymieniać grafę:<.

Chociaż polegam na Tobie :), przeczytaj priva :P.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://pclab.pl/art44149.html

Odbiega, ale 1500 to nie 2000 zł :P Ponadto sam nie wiem czy jest to opłacalny zakup ze względu na wiele czynników. Zauważ, że im wydajniejsze karty tym cena wyższa ale nieproporcjonalnie do wydajności. Zobaczymy, może się okaże, że 5870 będą wyprzedawać po 1000 zł skoro jest gorszy od 6950 a droższy w naszych cudnych sklepach :P Morele.net sprawdzales pod względem rat?

Co do 6970 i GTX580 to wszystko zależne jest od gry jak widzisz. Warto też pamiętać o tym, że w cenie GTX'a będzie pewnie bardzo wiele konstrukcji niereferencyjnych a nawet jeśli nie to 580 = 6970 + chłodzenie na nią + chłodzenie na procesor + obudowa jeszcze... No zieloni z ceną tutaj zaszaleli, dlatego warto w moim mniemaniu poczekać na kolejny krok.

ps. WTW nie chce mi się zalogować do gg ;/

@edit

komputronik.pl

Raty +

Warszawa +

Obsługa +

Cena calosci +

Asortyment +

Składając tam udało się mimo wysokich cen złożyc konfiguracje wydajniejszą od tej z agito a to przez bogaty asortyment. Proponuję to co poniżej, a userów proszę o odniesienie się do całości żeby nie było że sam jeden jestem polecający :P

Intel Xeon X3440 - 909 zł

DFI T3eH9 DK P55 - 359 zł

Goodram DDR3 2x2GB 1333 CL9 - 209 zł

Scythe Mugen 2 Rev.B 160 zł

Samsung S223C - 68 zł

Samsung 500 GB F3 - 170 zł

Fractal Design Define R3 - 399 zł

Fractal Design Newton R2 650W 80+ - 449 zł

GPU : 1777 zł a więc możemy kupić GTX570 lub czekać na 6970 czy obniżki cen 580'tki

Edytowane przez Prolog

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zestaw Prologa jak najbardziej OK, ale zapominacie o innym dobrym sklepie w Warszawie - o Gralu. Asortyment też ma niezły, a ceny podobne do ESC (podejrzewam, że wszystko z tej samej hurtowni jest).

Karta w tym momencie zdecydowanie GTX 570 - można ją mieć za ~1300 zł, a wydajność troszkę lepsza od HD6970, który teraz przez kilka tygodni będzie miał chore ceny...

A na miejscu mama3 czekałbym na premierę S1155 - uwierzcie mi, warto :wink: .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zestaw Prologa jak najbardziej OK, ale zapominacie o innym dobrym sklepie w Warszawie - o Gralu. Asortyment też ma niezły, a ceny podobne do ESC (podejrzewam, że wszystko z tej samej hurtowni jest).

Karta w tym momencie zdecydowanie GTX 570 - można ją mieć za ~1300 zł, a wydajność troszkę lepsza od HD6970, który teraz przez kilka tygodni będzie miał chore ceny...

Tu się nie zgodzę ;) 3:9 a cenowo racja, ale akurat w kompuszrocie jest to 1500 do 1579 dlatego o nim myślę.

A na miejscu mama3 czekałbym na premierę S1155 - uwierzcie mi, warto :wink: .

Komplikujesz życie :D Teraz pytanie kiedy premiera i jak to przygotowali? Cena procesora to X + % od nowosci + % od tego, że będzie bardzo niska dostępność? No i jak z tym OC w końcu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki serdeczne, że się wypowiadasz :)!

Co do czekania na s1155.

Pewnie masz racje, lecz czekać to w sumie można w nieskończoność =DD.

Ceny pewnie na początku też będą masakryczne :P.

Już totalnie nie wiem co robić =o, w końcu skończę na PSie 3 ^^...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu się nie zgodzę ;) 3:9 a cenowo racja, ale akurat w kompuszrocie jest to 1500 do 1579 dlatego o nim myślę.

Patrz na rozdzielczości do FullHD, reszta to już wpływ 2GB RAM. Zgodzę się, że karty są porównywalne, ale w aktualnych cenach GTX 570 zdecydowanie wygrywa. A piszę o cenie z ESC/Techplanet/Gral, Komputronik - wiadomo :) .

Komplikujesz życie :D

E tam, komplikuję, po prostu radzę :wink: .

Teraz pytanie kiedy premiera i jak to przygotowali?

LINK

Cena procesora to X + % od nowosci + % od tego, że będzie bardzo niska dostępność?

Przypominam, że mojego i5 750 kupiłem tydzień przed premierą w cenie bardzo zbliżonej, jak miesiąc później, więc myślę, że źle nie będzie, więcej optymizmu :) .

No i jak z tym OC w końcu?

Jedno słowo - NDA, czyli n/c :wink: .

Ogólnie polecam przeczytać artykuł z linka - jest optymistyczny i pod tym kątem zalecam patrzeć na premierę SB :) .

Edytowane przez Gi3r3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki wielkie za radę odnośnie grala :).

Intel Xeon X3440 -

ga-p55-ud3

Goodram DDR3 2x2GB 1333 CL9 -

Scythe Mugen 2 Rev.B

Samsung S223C -

Samsung 500 GB F3 -

Fractal Design Define R3 -

Fractal Design Newton R2 650W 80+ -

GeForce GTX580 Gigabyte 1536MB, DDR5, miniHDMI, 2xDVI, PCI-E

Brać :) ? czy czekać =o ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Składając to samo jest komputronik 2723 - 2573 gral. Czyli czyste 150 zł. Teraz tak, pytania do pana redaktora:

P55-UD3 czy Asus P7P55D ?

Mugen czy Fortis ?

570 czy 580 czy poczekać aż się pojawią HD69 i sprawdzić cenowo co sie ruszy?

Z 2GB racja, ale nie jest też tak źle w niższych rozdzielczościach i w wielu nowych produkcjach wygrywa. Ponadto wczoraj wyszły sterowniki nowe, a testowano karty pewnie już na weekendzie, więc przykładowych 5% można się spodziewać :P Pamiętmy co było z 480? W ciągu tygodnia obraz tej karty w testach uległ bardzo dużej poprawie dzięki sterownikom.

220/1,175*1,22=228,43=1073zł niech 1100 zł po kursie wyższym niż NBP

No to nie jest źle

na scan.co.uk 1316 zł za 6970

eee nie jest źle? Można pewnie sobie wysyłkę zrobić za 30 zeta i mamy niech będzie 1350 zł.

Czyli to jednak polskie kapitalisty próbują zarobić znów. (ja swojego 6870 ściągnąłem z Francji - taniej o 150zł i Vatu nie musiałem odliczać bo od razu płaciłem cenę tylko netto)

A uk chyba nigdy najtańsze nie było jeśli chodzi o sprzęt , może można gdzieś w ojrolandzie taniej.

1350 zł to zmieniam zdanie. 280 funtów = 330 euro - to jest dobra cena. Nie miażdży, ale w zupełności daje radę.

Biorąc pod uwagę kolejny dziwny egzemplarz w Labie z którym znów było coś nie tak (tempy/decybele) to wydaje się jednak gratka.

Edytowane przez Prolog

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

P55-UD3 czy Asus P7P55D ?

Mugen czy Fortis ?

570 czy 580 czy poczekać aż się pojawią HD69 i sprawdzić cenowo co sie ruszy?

P7P55D.

Mugen. Zalman Performa jest tańszy (~40 zł), a równie dobry, dzięki wyższym obrotom wentyla (czyli też głośniejszy), ale nie jest dostępny...

Ja bym brał 570 - 20% więcej wydajności za jedyne ~600 zł więcej? Nie do końca to opłacalne - choć z drugiej strony podobna była sytuacja w przypadku GTX 470 i 480, różnica w cenie była podobna (900 zł a 1500 zł). Cenowo się ruszy pewnie za miesiąc dopiero...

Z 2GB racja, ale nie jest też tak źle w niższych rozdzielczościach i w wielu nowych produkcjach wygrywa. Ponadto wczoraj wyszły sterowniki nowe, a testowano karty pewnie już na weekendzie, więc przykładowych 5% można się spodziewać :P Pamiętmy co było z 480? W ciągu tygodnia obraz tej karty w testach uległ bardzo dużej poprawie dzięki sterownikom.

Pożyjemy, zobaczymy :wink: . Jak dla mnie wszystko rozegra się na płaszczyźnie cenowej.

A, zasilacz bym wziął Seasonica 620W, za 371 zł w Gralu. Oczywiście powtarzam - ja bym poczekał na SB.

Edytowane przez Gi3r3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, nawet Asus tańszy.

Wiem, dlatego tylko te dwa wypisałem bo innych "sensownych" nie ma.

Tu się zgadzam, ale niestety kolege ciągnie do 580'tki :P

371 do 411 zł

2 lata gw do 5 lat

80 bronze do 80 silver

Zostaje Fractal :P

Stan na teraz:

Intel Xeon X3440 - 843 zł

ASUS P7P55D - 449 zł

Goodram DDR3 2x2GB 1333 CL9 - 184 zł

Scythe Mugen 2 Rev.B 170 zł

Samsung S223C - 65 zł

Samsung 500 GB F3 - 149 zł

Fractal Design Define R3 - 383 zł

Fractal Design Newton R2 650W 80+ - 411 zł

Opcje:

1) Czekać na 1155 - poczytaj ten art od Gi3rka

2) Czekać np do jutra czy dodane zostaną nowe radki i w jakich cenach

3) Kupić to z 570'tką

Edytowane przez Prolog

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za to wszystko wyszło mi 4775 zł !!!

1. Intel Xeon X3440 4x2.53 GHz BOX (LGA1156, 8MB)

2. Asus P7P55D Deluxe, P55, DDR3, SATA2, GBLAN, ATX, Core i5

Ten produkt jest aktualnie niedostepny

3. DDR3 4GB 1333MHz GoodRAM (2x2GB, DualDDR, CL9)

4. Scythe Mugen 2 Rev. B

5. Samsung SH-S223C, AllWrite, SATA, OEM, Czarna

6. Samsung 500 GB, SATA/300, 16MB, NCQ Spin Point F3

7. Fractal Design Define R3 Black Pearl (bez zasilacza)

8. Zasilacz do obudowy ATX 650W Fractal Design Newton R2

9. GeForce GTX580 MSI 1536MB, DDR5, miniHDMI, 2xDVI, PCI-E

Ten produkt jest aktualnie niedostepny

10. Sposób dostawy/odbioru towaru:

I teraz pytanie, chyba coś jest nie tak, wyskoczyliśmy 200zł ponad budżet =o... + nie wiem nadal czy mam czekać na nowe procki i obniżke cen świątecznych, panowie proszę o pomoc bo już miałem zamawiać !

Edytowane przez andrew777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To miałeś kupić a nie Deluxe ;)

Ponadto GTX580 nie jest opłacalną kartą i tyle... Pisał już o tym Gi3r3k, względem 6970 i GTX570 zapłacisz o ponad 500 zł więcej za hmm 10 do 15% wydajności max?

Gigabyte GTX570/1280MB/PCI-E GRAL on line Gdansk Gdynia Warszawa Tczew Elbląg

A wszystkie tanie 580'tki są niedostępne, a więc z tych dostępnych różnica będzie około 600-700 zł. A za tyle możesz już mieć dysk SSD + komplet wentylatorów do obudowy czy inną pamięć RAM albo nawet te płytę Deluxe choć nie potrzebna :P No tyle kasy można rozdysponować na setki sposobów ale nie na GTX'a 580

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja ******************************** po prostu cyrk.

Osoba która z założenia miała mi zasponsorować tego pc'ta dała [gluteus maximus], zadzwoniła do swojego "fachowca" który mówi że ten xeon to serwerowy, nie do gier, że płyta nie będzie go dobrze widziała i mogą być jakieś zwiechy itp...

teraz to już totalnie nie wiem co dalej :(..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

andrew wiadomo, ale jak widzisz fundusze sa a taki i7 dluzej przetrwa i lepiej przetrzyma znaki czasu w ogolnym rozrachunku a nie tylko w grach niz i5. Fachowca nie komentuje :/ Żałosne to jest... Zapytaj się go czy w ogóle posiadł jakąkolwiek wiedze poza tą z czasopisma "Mama, komputer i tampon". Czym jest Xeon pisano setki razy, w przypadku X3440 to i7 z obnizonym taktowaniem, dodana obsługą pamięci ECC i jest wycinany ze środka wafla krzemowego itp itd Ale ten facet pewnie nie ma o tym pojęcia, bo w życiu nie widział się z inteligencją. Poza tym płyty główne mają oczy? xD Proponuje Ci kolego byś powiedział sponsorowi aby Tobie zaufał, a jak spełnią się proroctwa pana informatyka-ćwoka to Ty zostaniesz z ręką w nocniku. Ps. dodaj też że wyślesz mu kartkę z Onetu ze swojego uberPC'ta gdy on dalej będzie czytał swoje branżowe czasopisma,

Edytowane przez Prolog

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc budżet przycięto mi do 4050zł...

Co sądzicie o tym :)?

Asus P7P55D, P55, DDR3, SATA2, GBLAN, ATX, FW, Core i5 12.Intel Xeon X3440 4x2.53 GHz BOX (LGA1156, 8MB) 13.Scythe Mugen 2 Rev. B 1.WD 1TB, SATA-III, 64MB (WD1002FAEX) Caviar Black 1 5.Samsung SH-S223C, AllWrite, SATA, OEM, Czarna 16.GeForce GTX570 Gigabyte 1280MB, DDR5, miniHDMI, 2xDVI, PCI-E  1 7.SilentiumPC Gladius 800 Window Pure Black (bez zasilacza) 18.Zasilacz do obudowy ATX 650W Fractal Design Newton R2 19.DDR3 4GB 1333MHz GoodRAM (2x2GB, DualDDR, CL9)

Czy xeon to pewniak do gier ;)? Pozdro !

Edytowane przez andrew777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi