luko Opublikowano 7 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2010 Witam szanownych Forumowiczów, rozglądam się za nową obudową - przejrzałem ofertę w sklepach, poczytałem trochę recenzji, ale brakuje mi ostatecznej podpowiedzi :) Nie ukrywam, mam dość wyszukane wymagania co do konstrukcji obudowy i osobiście nie znalazłem takiego modelu .. ale może fachowcy wśród Was coś jednak doradzą.. - powinna mieć dwa miejsca na wentylatory wdmuciach!ące z przodu oraz miejsca na wentylatory na górze - okno na bocznym panelu - cicha - zasilacz na dole - dodatkowe gniazda audio i USB (panel przedni) na górze obudowy Bardzo mi się podoba Fractal R2/3 - gdyby tylko była wersja z oknem ... ;) ..to jest mój typ jeśli chodzi o design. Wpadł mi też w oko SilentiumPC 800 Window (ale ma zamontowany z przodu 1 wentyl. 140., który przysłonięty jest koszem na dyski i nie wiem szczerze mówiąc czy wydajność jednej 140 będzie taka sama jak 2 x 120 mm. Ma co prawda dodatkowe gniazda audio i USB z przodu, ale powiedzmy, że to możemy "nagiąć" :) ..może Wy zaproponujecie jeszcze coś innego.. Jestem w stanie przeznaczyć na obudowę 250-350 zł. Z góry dzięki za pomoc. Łukasz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fokusmok Opublikowano 7 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2010 (edytowane) bierz gladiusa, jak mało ci 1 x 140 to przecież wyżej można sobie "doczepić" 120-tkę np. na opaski zaciskowe ew. dorobić samemu jakiś stelaż czy zastosować inną metodę montażu. Edytowane 7 Grudnia 2010 przez Fokusmok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luko Opublikowano 7 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2010 W sumie racja.. ..tak przeglądam to forum.. i zwróciła moją uwagę jeszcze Aerocool PGS RS-9 - okno można bodajże dokupić oddzielnie. Co o niej sądzicie? Zapomniałem wcześniej wspomnieć, że powinna być dobra cyrkulacja powietrza.. mam podkręcony procesor i w obecnej obudowie (Tt Soprano), przy dobrym chłodzeniu (Zalman FLEX z dwoma wentylatorami) temp. CPU są lekko za wysokie.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wulfisko Opublikowano 8 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2010 Xigmatek MIDGARD WINDOW • ProLine.pl Najlepszy Internetowy Sklep Komputerowy Wrocław Obudowa Cooler Master RC-690 II Lite Pure Black - RC-692 z oknem :: Yooki.pl Obudowa Cooler Master NV-690 nVidia Edition :: Yooki.pl - jezeli wolisz zielen Obudowa CM Storm Scout SGC-2000 :: Yooki.pl Obudowa Cooler Master RC-690-KWN1-GP :: Yooki.pl W szczegolnosci polecam Ci CM 690II Lite. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
master4life Opublikowano 8 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2010 W sumie racja.. ..tak przeglądam to forum.. i zwróciła moją uwagę jeszcze Aerocool PGS RS-9 - okno można bodajże dokupić oddzielnie. Co o niej sądzicie? Zapomniałem wcześniej wspomnieć, że powinna być dobra cyrkulacja powietrza.. mam podkręcony procesor i w obecnej obudowie (Tt Soprano), przy dobrym chłodzeniu (Zalman FLEX z dwoma wentylatorami) temp. CPU są lekko za wysokie.. Rs-9 przy gladiusie wygląda jak zabawka, ostatnio sam miałem dylemat z wyborem obudowy, wybrałem 800 window pure black i jestem zadowolony, na przodzie masz wentylator 140mm który rozkręca się do 1k obrotów i przy tym nadal jest cichy, na pewno cichszy od zamontowanej na tyle 12ki, i czuć, że dmucha, nie to co zwykłe zephyry 14ki. Obudowa jest sztywna i jakość wykonania stoi na wysokim poziomie, nie to co niektóre Aerocole. Mi osobiście mitgard nie przypadł do gustu, a RC-690 II jest bardzo duży i wygląda trochę badziewnie, czyżby stylistą był chińczyk? Jeszce warto zainteresować się : Obudowa Xigmatek Pantheon Midi Tower - czarna z oknem :: Yooki.pl Obudowa Antec Six Hundred :: Yooki.pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciem Opublikowano 8 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2010 Sa gusta i gusciki , mi osobiscie nie przypadl do gustu antec 600 bo wyglada jak by jego stylista byl pijany rusek. Albo jakiś szwab bo jest tak brzydki jak ten naród. A natomiast CM RC690 mi sie podoba. A ten panel u gory w xigmateku wyglada jak by ktos nie mial juz weny , zamknął oczy i na slepo pokazal palcem gdzie bedzie i jak bedzie wygladal. Jednym slowem wyglada jak klocek postawiony na obudowie. A poza tym jest dość ok. , wyglada troche jak klon RC690 II. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luko Opublikowano 8 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2010 (edytowane) Dzięki panowie za tyle propozycji.. decydowałbym się chyba na: Obudowa Xigmatek Pantheon Midi Tower - czarna z oknem :: Yooki.pl lub Obudowa Cooler Master RC-690 II Lite Pure Black - RC-692 z oknem :: Yooki.pl (wersja z oknem) Brakuje mi tylko jednej rzeczy.. możliwości umieszczenia dwóch 120 mm wentyl. z przodu, tak, aby jeden był mniej więcej na wysokości coolera CPU; chyba, że jeden 140mm wystarczy. Boję się po prostu o to, że karta graficzna przysłoni strumień wdmuchiwanego powietrza przez przedni wentylator, który (patrząc z boku) jest poniżej linii karty graf. Ba, właściwie już dyski przesłaniają strumień powietrza.. Jest co prawda w obydwu w/w modelach możliwość umieszczenia jeszcze wentylatora z dołu, ale też strumień pow. napotyka po drodze do CPU kartę graficzną. (Są wprawdzie 2 wentyle w Xigmateku, ale jakoś dziwnie z boku..chłodzą właściwie dyski) PS. Może ktoś z Was miał styczność z tym CM 690 II - widzę na obrazkach, że zaślepki na napędy optyczne też są w sumie z prześwitami i jest tam pewnie siatka (filtr), czy na tej wysokości można jakoś umieścić np. 120mm wentylator wdmuciach!ący? (byłby wtedy właśnie na wysokości CPU) PS2. Czym właściwie różni się Lite od Advanced? ..tylko tym, że Adv. ma HotSwap? PS3. A co sądzicie o http://www.yooki.pl/index.php?p4184,obudowa-silverstone-precision-sst-ps01b-e-czarna ? Edytowane 8 Grudnia 2010 przez luko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Popiół Opublikowano 9 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2010 Advanced posiada X-Dock (w miejscu na górze gdzie jest schowek, to w nim umieszczone są dodatkowo porty sata i zasilające, tak by móc podłączyć dysk bez kabli. Po prostu go się wsuwa i działa! :)). Dodatkowo jest jeszcze VGA holder - uchwyt do zamontowania, by przytrzymał kartę graficzną, tak by odciążyć port PCI-E, a zarazem stwarza nowe miejsce do wmontowania wentylatora wiejącego na naszą grafikę z boku ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciem Opublikowano 9 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2010 Mozesz to inaczej rozwiazac , wystarczy ze ten z tylu wentylator skierujesz by wial do srodka i dolozysz by byly dwa wentyle u gory wyciagajace powietrze. Swoja droga to z tych 2 obudow to bym wybral CM ze wzgledu na to ze ten xigmatek posiada ten okropny panel u gory. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luko Opublikowano 9 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2010 (edytowane) @Popiół w sumie różnice mało istotne (dla mnie).. decydowałbym się na wersję Lite (sporo tańsza) @Maciem nietypowe rozwiązanie - obieg powietrza jakoś się nie zakłóci jak zimne pow. będzie wpływało z przodu i z tyłu? ..no niby fakt, że dwie 120-tki wyciągałyby wszystko górą.. Ja tak myślałem, że na wysokości napędów optycznych można jakiś wentyl. wdmuciach!ący wstawić, bo siatka przeciwkurzowa od frontu, o ile sie nie mylę, jest na całej wysokości obudowy. Tylko pewnie nie ma tam żadnego mocowania na wentyl i trzeba by było kombinować.. tu raczej musiałby się wypowiedzieć posiadacz tej obudowy.. PS. Mi to się podoba ten Silverstone, o którym wspomniałem wyżej.. szkoda, że ma niewiele miejsca na wentylatory.. Edytowane 9 Grudnia 2010 przez luko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
master4life Opublikowano 9 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2010 Tańsze rozwiązanie: Obudowa Xigmatek Utgard z oknem - czarna :: Yooki.pl Obudowa solidna i bardzo przewiewna, jak pomyślisz to bez problemu zainstalujesz 2 wentylatory z przodu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luko Opublikowano 9 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2010 @master4life, myślę że i w tym CM 690 II też jak się pomyśli, to drugi wentyl umieszczę :) ..ale dzięki za link - ten zawodnik też jest wart uwagi. No dobra, krótkie podsumowanie: w grę wchodzą CM 690 II Lite oraz Xigmatek Utgard. Xigmatek Pantheon raczej odpada, bo ma te wentyle z boku zamiast z przodu - to jakoś do mnie nie przemawia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Popiół Opublikowano 9 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2010 (edytowane) @Popiół w sumie różnice mało istotne (dla mnie).. decydowałbym się na wersję Lite (sporo tańsza) Litości, ale zmieńcie sklep! Kto wpadł, żeby dawać propozycje w tym sklepie? Strasznie wysokie ceny, w cenie Lite tam, to można spokojnie dostać Advanced Cooler Master Dominator II 692 - ceny produktów w sklepach na Ceneo.pl Edit: nie wziąłem pod uwagę okna, ale i tak nie wierzę, że to zwiększa koszt budy aż o 70zł :-/ Edytowane 9 Grudnia 2010 przez Popiół Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luko Opublikowano 10 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2010 (edytowane) Ja tam się do tego sklepu nie przywiązałem .. jasne, że będę szukał tańszych.. Jeszcze takie pytanie.. czym różni się 690 II Advanced od Dominatora II 690? CM coś zamieszał w tym nazewnictwie.. :) Jest: wersja 690 (stara) i 690 II (Lite i Advanced) -> obydwie mogą być z oknem lub bez. A teraz jeszcze ten Dominator.. już się gubię :) Aha i jeszcze jedna sprawa - gdzieś czytałem, że w 690 II jest dość mały otwór z tyłu na backplate.. możliwe to, że jakaś płyta z dowolnym chłodzeniem może nie pasować? Jak ja mogę się teraz dowiedzieć, czy nie będę miał z tym problemów? PS. Mam ASUSa P7P55D z chłodzeniem Zalman FLEX (z backplate) Edytowane 10 Grudnia 2010 przez luko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Finchy Opublikowano 11 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2010 CM 690 Dominator - to pełna nazwa. CM 690 II/692 to jego następca, który wyszedł w 2 wersjach. Lite która jest ogołocona w środku z paru rzeczy oraz Lite która ma więcej wentyli etc. różnic szukaj na allegro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luko Opublikowano 11 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2010 Ok, dzięki za wyjaśnienie. Aha i jeszcze jedna sprawa - gdzieś czytałem, że w 690 II jest dość mały otwór z tyłu na backplate.. możliwe to, że jakaś płyta z dowolnym chłodzeniem może nie pasować? Jak ja mogę się teraz dowiedzieć, czy nie będę miał z tym problemów? PS. Mam ASUSa P7P55D z chłodzeniem Zalman FLEX (z backplate) ..a coś w powyższej kwestii słyszeliście? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wulfisko Opublikowano 11 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2010 no niestety dziura nie jest za wielka. do tego za bardzo przesunieta to tylu, przez co 1/3 backplate od mojego mugena jest juz schowana. Jedyna wada tego jest to, ze trzeba wyjac mobo do instalacji coolera. Nie polecam tez odwrocenia coolera z tylu obudowy. Jezeli bedzie za mocno dmuchal zakloci prace wentylatora na coolerze. Pozatym bez problemu zamontujesz 120 w zatokach 5,25 i problem z glowy. ;) I tak. Okno w obudowie podnosi jej koszt o jakies 50 do 70zl. Sama boczna scianka z oknem akrylowym do CM 690II kosztuje kolo stowki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luko Opublikowano 11 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2010 (edytowane) no niestety dziura nie jest za wielka. do tego za bardzo przesunieta to tylu, przez co 1/3 backplate od mojego mugena jest juz schowana. Jedyna wada tego jest to, ze trzeba wyjac mobo do instalacji coolera. Ok, ale rozumiem, że problemem jest tylko to, że część backplatea jest schowana ...i nie ma problemu z tym, że jeśli część backplatea jest schowana to opiera się on o tackę płyty i np. powoduje odginanie płyty .. że w konsekwencji trzeba kombinować z jej poziomowaniem? PS. U mnie nie musiałbym wyjmować płyty przy wymianie coolera, bo backplate jest dodatkowo przyklejony od spodniej strony taśmą dwustronnie klejącą (do FLEXa takową dołączają) ..także po odkręceniu śrubek, backplate nie spadnie ;) Edytowane 11 Grudnia 2010 przez luko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luko Opublikowano 27 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2010 (edytowane) Witam Panowie, Ponieważ topic o kompatybilności FLEXa i CM 690 II został zamknięty, kontynuuję tutaj. No i nie jest tak różowo.. niestety backplate opiera się częściowo o tylną tacę obudowy i teraz nie wiem czy tak zostawić czy coś kombinować (obawiam się, że takie opieranie się o obudowę części, która notabene jest metalowa /przewodzi prąd/ może mieć negatywne skutki). Owszem, są w zestawie dłuższe kołki dystansowe, ale tylko 2 szt. Pomyślałem jeszcze aby pod te krótsze dystanse podłożyć podkładki ok 1 mm - myślę, że to by rozwiązało problem, ale obawiam się znowu, że jeśli płyta pójdzie o ten 1 mm w górę to gniazda na tylnym panelu mogą nie pasować do zaślepki. Myślałem również aby podłożyć bardzo cienki kawałek gumy między backplatem a tacą w miejscu gdzie się stykają - ale to znowu może prowadzić do delikatnego odkształcenia płyty, co pewnie też nie jest za zdrowe. Co radzicie koledzy? Edytowane 27 Grudnia 2010 przez luko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...