Gość mati.08 Opublikowano 10 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2010 Siema. mam pytanie ja moge podkrecic muj procesor bez zmiany napiecia? , Mam intel core 2 duo. Plyte glowna Asus hmm nie wiem czy to nie model podobny do A7V. Zasilacz nie smiejcie sie , feel 3 . No i oczywiscie podstawowe chlodzennie . Jedenym moim sukcesem bylo podkrecenie procesora o 100mhz . no oczywiscie nie chce ryzykowac wiec chcialbym sie tez spytac ,. Czy jak wyjme baterie od plyty glownej to ustawienia biosu sie zresetuja czy tylko te dotyczace procka mego ? .a i jeszcze jedno . sciagne se programy itd do podkrecania ale moglby ktos mi wytlumaczyc co zrobic jak komp sie nie zrestartuje??? . Prosze bo nie chce czegos zepsuc. PS nie jestem nowicjuszem znam juz podstawowe informacje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 10 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2010 Z tego co piszesz wynika jednak, że jesteś nowicjuszem. Ogarnij język i ortografię, bo źle sie czyta. Tak, można podkręcać procesor bez zmiany napięcia, im wyżej pójdzie na standardowym napięciu, tym lepiej. Skoro masz standardowe chłodzenie to napięcia nie podnoś. Jak wyjmiesz baterię to sie skasują wszystkie ustawienia. Po następne, podkręca się w biosie a nie w systemie programami. Jak będziesz jechał małymi krokami to nie doprowadzisz do tego, że komp nie wstanie. Tylko musisz testować każde ustawienie OCCT przez ok 20 minut i podnosić. Jak będzie błąd to zniżaj o 50mhz i testuj ok 2 godziny. Jak przejdzie to pomyślnie wycisnąłeś max taktowanie procka bez zmiany napięcia :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mati.08 Opublikowano 10 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2010 (edytowane) :) wiem. Dzięki za radę . Jeśli chodzi o pisownie to wiem że może żle sie czyta ,ale wątpiłem żeby ktoś odpowiedż na posta wogle dał. Ps mam ustawioną szynę na domyślną bo robiłem format i bałem się o licencje.O ile pamiętam na 270 lub 280 mialem około 2600 mhz więc nie za dużo to a nie chce ryzykować. Mam mnożnik procesora na 9 ustawiony ,wiec 300 to bedzie gdzies 2700 a 325 to pewnie 3400 mhz ,ale trzeba przyznać że 325 to dużo, a ja nie chce ryzykować . Podsumowując może ktoś ma Intel Core 2 duo E7200 45mm i może podać mi szynę na 3000 mhz?. Ps Proszę, może poda ktoś nr gg ,to ewentualnie mógłby mi pomóc.Wiecie znam porgramy typu coretemp, orthos itd bo je miałem , ale boje się ciągle że jak zwiekszać bede po 10 mhz szynę to pc nie wstanie ,i bedę musiał grzebać w jego bebehah . Edytowane 12 Grudnia 2010 przez mati.08 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 10 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2010 (edytowane) Miałem intela i nawet E7200. Już chyba nie mam screenów ale wycisnąłem szynę 515mhz, więc nie wiem zupełnie dlaczego uważasz, że 325mhz to dużo. Ustaw strap na 333 to mostek północny nie będzie tak mocno przetaktowywany. Jeśli masz dobrą sztukę to na tych 3,17ghz bez zmiany napięcia poleci. Jak lipna to będziesz musiał zmniejszyć. PS. Właśnie dobrze i składnie napisany post zachęca do odpowiedzi więc trzeba było właśnie się postarać aby ktoś się zainteresował. Jak zrobisz bajzel w poście to wszystkim chęci odejdą do pomocy, tak na przyszłość ;) Edytowane 10 Grudnia 2010 przez DejwiT11 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oxygen4 Opublikowano 10 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2010 :) wiem. Dzięki za radę . Jeśli chodzi o pisownie to wiem że może żle sie czyta ,ale wątpiłem żeby ktoś odpowiedż na posta wogle dał. Ps mam ustawioną szynę na domyślną bo robiłem format i bałem się o licencje.O ile pamiętam na 270 lub 280 mialem około 2600 mhz więc nie za dużo to a nie chce ryzykować. Mam mnożnik procesora na 9 ustawiony ,wiec 300 to bedzie gdzies 2700 a 325 to pewnie 3400 mhz ,ale trzeba przyznać że 325 to dużo, a ja nie chce ryzykować . Podsumowując może ktoś ma Intel Core 2 duo E7200 45mm i może podać mi szynę na 300 mhz?. Ps Proszę, może poda ktoś nr gg ,to ewentualnie mógłby mi pomóc.Wiecie znam porgramy typu coretemp, orthos itd bo je miałem , ale boje się ciągle że jak zwiekszać bede po 10 mhz szynę to pc nie wstanie ,i bedę musiał grzebać w jego bebehah . 325 to nie jest dużo, zwłaszcza, że są procki, które standardowo "chcą" szyny 333MHz. Twoja płyta pewnie też je obsługuje, tak więc nie ma się czego obawiać, bo nawet nie przekroczyłeś normalnych warunków pracy chipsetu. Ja na swoim Asusie dojechałem do 470 i dopiero się zaczęły kłopoty, ale na codzień mam o ile pamiętam 445MHz, żeby nie zajeżdżać sprzętu. Nie pękaj, tylko kręć :) jedno, z czym trzeba uważać, to napięcia. Core2 się naprawdę nieźle kręcą i 10% to nie jest nawet połowa ich możliwości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mati.08 Opublikowano 10 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2010 (edytowane) Ok.Prosze pomużcie. Moje napięcia podstawowe to Vcor :1.208V +3.30V :3.264V +5.00V :5.088V +12.00V :12.302V . Wiem że jak coś nie wyjdzie to mam zworkę cmos przestawić na sąsiednie gniazda, na 15s a potem na pierwotne na 5s, i mam wlączyć komputer.Proszę piszcie bo chciałbym mieć zamiast 2500Mhz 3000Mhz.A sam boję się że coś sknocę.A co do Intela to wiem żę się go dobrze kręci ale zależy jaki model mam ;/.A po za tym ciągle obawiam sie napięć , ponieważ nie chcę majsterkować w cmos. A po za tym , muszę kompa podkręcić na Crysis 2 :). Jedna rzecz . Czytałem w internecie że bez zmiany napięcia można ustawić nawet 333MHZ!. Więc bezpieczną konfiguracja będzie jakies 310 . Wtedy będę chyba miał 3000MHZ. Oxygen . A co do pc . Też mam Asusa :).Więc on ma zabezpieczenia , które ustawiają mu optymalne ustawienia po nieudanym overlockingu. Czyż nie ? a co do płyty to mam :4core1600p35-Wifi Pomożecie mi? bo ni chce nic zjarać , a wiem że te procki dobrze się kręcą.Mi zależy tylko na 3000Mhz. Edytowane 10 Grudnia 2010 przez mati.08 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 10 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2010 (edytowane) Nie wpadaj w panikę. Tak jak mówi Oxygen, kręć i nie pękaj! NIC nie możesz zjarać w ten sposób. Napięć jak nie ruszasz to one sie nie zmienią przecież. 333mhz bez zmiany napięć jest całkowicie możliwe i całkowicie bezpieczne. Nie podkręcałeś nigdy? Jak sie okaże ze będzie niestabilny i nie właczy sie system lub wywali błąd w programie testującym to po prostu wchodzisz do biosu i zmniejszasz. Żeby komp nie odpalił i byś musiał resetować zworką bios to byś musiał ostro przesadzić. Ustaw 333mhz na fsb i testuj! W ten sposób niczego nie popsujesz. Boisz sie leciutkiego OC a gdzie tu jakiś hardkor typu 4ghz 1,35v? Byś nie wytrzymał psychicznie chłopie i w pory narobił ;) Edytowane 10 Grudnia 2010 przez DejwiT11 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mati.08 Opublikowano 11 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2010 :) dzięki sprubuje jak muwisz :). jeszcze jedno drobne pytanko. Mam dwardzenie.Mogę Primem testować procesor??. YEA na 324 Podkręciłem . Mam narazie 3083 MHZ ! Yea. WIELKIE DZIĘKI.Komputer myślę że stabilnie chodzi . JESZCZE RAZ WIELKIE DZIĘKI!!!!!!!!!!!!!!!!!. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 11 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2010 Tak, prime95 możesz, jednak lepszy do tego celu byłby OCCT. Btw. Myślę, że do Crysis 2 Twój C2D 3ghz może nie wystarczyć. Ja bym pokręcił na maksa, czyli coś koło 3,8ghz no ale masz boxowe chłodzonko no i brak doświadczenia. Mimo, że Crysis 2 jak poprzednik będzie pewnie kładł większy nacisk na kartę graficzną to od procka będzie raczej wymagał więcej mhz lub rdzeni ;) pzdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mati.08 Opublikowano 11 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2010 Dejwi :). Tylko jest problem bo ja na celeronie 2000MHZ GRALEM W CRYSISA XD.Chodziło mi cud, miód bez zaciachów . Więc wiesz 3 mhz na pewno starczą.A że karte AGP!! tam miałem to grafiką nie grzeszył , ale tutaj mam 8800gt więc wiesz.... :). No cóż dzięki za rady. Myślę że mój 3000Mhz da radę z crysisem 2. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 11 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2010 Jeśli Cie satysfakcjonują niskie detale to spoko. Myślałem, że mówisz o wysokich :) Grałem na 8800GT w Crysisa i E7200 i za ciekawie fps nie wyglądał na high ;) Drugie to nie wiem co rozumiesz przez "cud, miód" bo 25fps mnie nie jara, mimo, że grać sie da. Choć na niskich naprawde wiele nie wymagał od sprzętu ale i adekwatnie do tego lipnie wyglądał... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 11 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2010 Czyli niestety nie masz pojecia jak to jest jak gra chodzi "cud, miód bez zaciachów"... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mati.08 Opublikowano 11 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2010 (edytowane) :) ale mu mnie nie zawieszało się.Lecz miałem wszystko na low. :) tera mam ustawione 329 Fsb bez zmiany napięcia i mam 3128 MHZ, a miałem wcześniej marne 2500Mhz :). A co do niskich detali. Hmm , kiedyś wolałem nie majsterkować przy pc ale teraz :).... A propo mam program do podkręcania karty graficznej :)))))))). Wygląda to tak . Pokazuje on mi temperaturę mam około 70c po nagrzaniu. Mogę nim zmieniać pamięć czyli memory,shadery,engine. Mam tam taki suwak którym mogę regulować prace jw. Memory mam na 900 ustawione.Shadery na 750. Engine na 300. Program mam z płytką od moba. Nazywa się Asus SmartDoctor. Mogę coś z grafiki wycisnąć czy nie?. Edytowane 11 Grudnia 2010 przez mati.08 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 11 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2010 :) ale mu mnie nie zawieszało się.Lecz miałem wszystko na low. Zawieszać sięnie musiało zawieszać, nie kwestionuję, lecz miałeś stałe 20fps co przy grze o dużych wymaganiach, a ty z celkiem 2ghz i kartą agp byłeś tak podniecony, ze wydawało się jakby było 2 razy więcej. Wtedy 20fps to był rzeczywiście cud miód. tera mam ustawione 329 fps bez zmiany napięcia i mam 3128 MHZ, a miałem wcześniej marne 2500Mhz :). 329 fps, gites lans, chyba fsb tak? To masz dobrą sztukę procka, gratki! Tylko sprawdzaj temperatury. A propo mam program do podkręcania karty graficznej :)))))))). To super, też kiedyś używałem. Ale teraz podkręcam w biosie, oczywiście karty graficznej ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mati.08 Opublikowano 11 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2010 (edytowane) tylko ja nie zmieniałem napięć jeszcze :))) i mam 329 FSB!!. Edytowane 11 Grudnia 2010 przez mati.08 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 11 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2010 Gdzie Ty masz te 329 klatek na sekunde?? :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 11 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2010 Nie pomyliłeś FSB z FPS? na 99% tak. Jezusie Święty - popraw te orty w poprzednich postach. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mati.08 Opublikowano 11 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2010 (edytowane) Na serio mam 329 FSB i mnożnik razy 9.5. Dejwi :). Jak wrzucam 330 Fsb to chyba początki artefaktów się zaczynąją.A jak mam 229 to po 15 min w stressprime 2003 mam temperature 71 i procesor troszkę dziwnie pracuje :)).Ale zostawiłem 329 Fsb. ] SRY zle wpisałem skrót. Mi chodziło o to że mam 329 FSB a nie Fps . Edytowane 11 Grudnia 2010 przez mati.08 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 11 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2010 A co ma FSB do artefaktów? Zdaje mi się że mylisz jakieś pojęcia. Albo po prostu nie podkręcaj procesora i karty graficznej na raz... :mad: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mati.08 Opublikowano 12 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2010 Im mniejsze napięcie występuje w procku albo grafice tym większa szansa że artefakty będą , prawda? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 12 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2010 Nie Zostaw FSB procka i nie mieszaj go z grafika Aretefakty pojawia sie gdy zacznie sie cos dziac z rdzeniem grafiki - GPU Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mati.08 Opublikowano 12 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2010 (edytowane) Pomużcie :). Gram se w Crysis Wars i od czasu do czasu mam mocnego laga. Temperatura po graniu tak 1 godzine wynosi NAJWYŻSZA 70!! C . Więc pytam się czy może tak zostać czy dać FSB na jakies 326 ? . Bo przy 330 to pc nie ciągnie dobrze, przy 329 jest stabilny ale jak muwię jest 70 C przy godzinie grania . Jak osiąga 70 C to mam albo laga trwałego albo zwiechę . Proszę o szybką pomoc.I jakby coś to Crysis prawie jak Prime jest :). Zajmuje on 89 % cpu ,ale jest to wartość najwyższa. Zwykle zajmuje jakieś 60-70. JESZCZE JEDNO . Taką temperaturę czyli 70 C osiągałem na prime przez 15 min. Przy 71 C komputer troszkę dziwne dżwięki wydawał. Po wyłączeniu gry temperatura wróciła do normy. Edytowane 12 Grudnia 2010 przez mati.08 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 12 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2010 POPRAW ORTY! Skoro gra laguje, to wyjścia są dwa - albo włącza się zabezpieczenie i taktowanie się obniża, by uchronić przed przegrzaniem, albo system jest maksymalnie zasyfiony. Zasilacz i płyta także wtrącają swoje 3 grosze. PSU to nie jest może bomba, ale nie podkręcałbym na nim w ogóle. Z kolei płyta to nisko-średnia półka z przeciętną sekcją zasilania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mati.08 Opublikowano 12 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2010 (edytowane) POPRAW ORTY! Skoro gra laguje, to wyjścia są dwa - albo włącza się zabezpieczenie i taktowanie się obniża, by uchronić przed przegrzaniem, albo system jest maksymalnie zasyfiony. Zasilacz i płyta także wtrącają swoje 3 grosze. PSU to nie jest może bomba, ale nie podkręcałbym na nim w ogóle. Z kolei płyta to nisko-średnia półka z przeciętną sekcją zasilania. Mi się gra nie zawiesza co 5 s tylko od czasu do czasu . Np gram 1 h i może jeden lag będzie itd. Więc nie jest tak żle.Drugie . Mój komputer nie jest zasyfiony. Trzecie. Wszystkie temperatury wracają do normy po wyłączeniu gry. Czyli do jakiś 50-55 stopni.i jeszcze jedno przed formatem dysków , gra też się zawieszała ale o wiele częściej i pomagał wtedy tylko reset.Więc chyba jest ok na razie. Edytowane 12 Grudnia 2010 przez mati.08 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mati.08 Opublikowano 13 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2010 Problem rozwiązany. Zmieniłem fsb na 324 lub 3 i zmniejszyłem ciupkę wymagania w grze.tera najwyższa temperatura to 69 C a lagów nie mam wogle . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...