Skocz do zawartości
Wiciu15

HD3650 vs. Palit 7300GT. Do starego komputera

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Chcę rozbudować komputer o nową grafike(na agp bo to już stary sprzęt) i waham się między 2 kartami.

ASUS ATI HD3650 SILENT 512MB DDR2: ASUS ATI HD3650 SILENT 512MB DDR2 AGP 2xDVI (1359272455) - Aukcje internetowe Allegro

NA tak:

DirectX 10

Więcej pamięci

Szybszy rdzeń

Na Nie:

Pamięc DDR2

AMD nie aktualizuje sterowników

PALIT GF 7300GT SONIC 256MB DDR3: GEFORCE PALIT 7300GT 256MB/128BIT/DDR3/AGPX8/GW!!! (1349674363) - Aukcje internetowe Allegro

Na tak:

Pamieci gddr3

Na NIE

Mniej pamięci

Mniejsza częstotliwośc rdzenia

Już naprawdę nie wiem którą wybrać więc proszę forumowiczów o radę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Komputer:(z everesta)

Typ procesora: Intel Celeron D 330, 2666 MHz (20 x 133)

Nazwa płyty głównej: ASRock P4V88+ (5 PCI, 1 AGP, 4 DDR DIMM, Audio, LAN)

Mikroukład płyty głównej: VIA Apollo PT880

Typ BIOS'u: AMI (04/18/05)

Karta wideo: RADEON 9550 Secondary (128 MB)

Ram: 4 kości, razem 1280 mb

A propo grania to zależy jaka gra. Chciałbym żeby mi black ops poszedł na średnich, bo wszyscy kumple w to graja a ja w coda 4 i jeszce na minimalnych. W source to max detale i 1280x1024. Dodam że monitor mam 17 cali i wyciaga max 1280x1024. Jeśli chodzi o fps żeby cod:bo miał z 50 fps na 1024x786(jeśli na takiej grafice to wogule możliwe;pp).

Tera na radziu 9550 mam w cod 4 na 640x480 30 fps(NAPRAWDE!)

Edytowane przez Wiciu15

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli o Black ops moge zapomniec na celeronie 2.66 ghz??

A modern warfare 2 lub far cry 2 chociaż??

Bo GTA4 To już wysoka półka :D

A zasilacz 420w no name chyba(tylko tabliczka z napieciami i moc marki nigdzie nie widzialem)

komp byl kupiony w calości kilka lat temu

chodziaz far cry 2 tez nie(PROC) bo sprawdzilem przed chwila

Edytowane przez Wiciu15

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żeby złożyć coś na czym możesz pograć musiałbyś sprzedać to co masz i dołożyć kilkaset złotych.

Najtaniej Fortron/Delta z allegro, E2140, płyta na P31/G31, 2GB DDR2, 8600GT/8800GS i podkręcić proca i kartę.

Drożej można pomyśleć nad N68-S UCC, 2GB DDR3, używany AII X2.

Edytowane przez andrew777
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o tego geforca 7030 co jest w płycie, bo nie mam na razie hajsu żeby kupić grafe, a wole tego athlona w poście pieta bo ma duuuzo lepsze parametry od od dual cora andrewa777 a nie właduje tego athlona na plyte do socket 775 :lol: .

Edytowane przez Wiciu15

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sorki że odświeżam ale nie chciałem spamić nowym topiciem.

Więc zmodyfikowałem lekko tą wycene z komputer do 550zł - PurePC.pl - Forum Dyskusyjne i mam tera wszystko po swojemu :) . Ale za bardzo sie nie znam na grafikach więc jak by ktoś mógł mi pomóc wybrać grafike do tego kompa. A oto co od niej wymagam:

-w sklepie agito

-1 gb pamieci

-do 240 zł

-pamiec ddr2 nie wchodzi w gre :D

-w 2 letnie gierki fajnie by było żeby pociągnęła na maksymalnych ;)

szperałem na agito ale mi sie wszystko pomieszało i w końcu sie na żadną nie zdecydowałem.

więc prosiłbym o pomoc w wyborze albo doradzenie jaki chipset byłby najlepszy w tej klasie cenowej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1) 1GB pamięci w kartach z tego pułapu cenowego to pomysł czysto marketingowo-marketowy.

Dla takich kart wystarcza w zupełności 512MB, a nawet 384MB (GF 8800GS/9600GSO).

Więcej przy grywalnych ustawieniach się po prostu marnuje, a często podnosi cenę karty, lub dostaje się wolniejsze pamięci.

2) W tej cenie, to masz tylko dwie alternatywy warte rozważenia:

- GeForce GT 240 - od 229zł (DDR3 lub DDR5)

- Radeon HD 5670 - minimalnie ponad budżet od 263zł (koniecznie DDR5)

Druga opcja zdecydowanie lepsza i bardziej opłacalna. HD5670 jest 15-20% wydajniejszy niż GT 240 DDR3 (przegania również wersje z DDR5). Przy obu kartach wystarczy 512MB pamięci, a dopłata do 1GB nie ma sensu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli ten radek spokojnie by posłużył przez jakiś rok do pykania w nowsze gierki??

aha i mam jeszcze pytanie, bo powiedziałeś że dużo tej pamieci by sie marnowało, lecz czy jak gra sie w sandboxa typu garrys mod, gdzie grafika musi wyrenderować 30 wybuchających bomb i mase dymu, to czy przy nagrywaniu frapsem grafa nie dostanie lagu i nie pójdzie moja praca przy jakiejś konstrukcjii na marne?? Bo mi sie wydaje że przy takim sandboxie czy innym czymś pamiec grafiki dostaje bardziej w kość niż procesor graficzny i kończy sie to już lagiem.

Proszę o wytłumaczenie mi tego jak prostemu człekowi bo czasem mija długa chwila nim cuś załapie :-P

EDIT. Dobra już sie domyśliłem sam, topic do zamkniecia

Edytowane przez Wiciu15

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi