Stato Opublikowano 10 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2010 (edytowane) Witam. Ostatnio wymieniłem chłodzenie karty Zotac Gf 8800 GT 512 mb AMP! na Arctic Cooling NV Silencer 5 (Rev. 3). Wszędzie czytam, że jest ono bardzo ciche, a nawet prawie niesłyszalne. U mnie jest jednak najgłośniejsze w obudowie, a mam takie "głośniki": SilentiumPC Zephyr 120, Crosair 550vx, i Xilience 120. Czemu ten Arctic taki głośny? Jedzie cały czas na max obrotach. Czy da się go jakoś spowolnić/wyciszyć? Słysze tylko głośny szum, i buczenie. Łożysko wydaje się w porządku. Podpiąłem go przez koncówkę 4 pin na mojej karcie i nie da się regulować obrotów przez system, automatyczna regulacja też nie działa. Czy muszę kupować kontroler obrotów? P.S. Temperatury mam takie: Core: 45C, PCB: 35C Edytowane 10 Grudnia 2010 przez Stato Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brusse Opublikowano 16 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2010 (edytowane) Witam. Jest głośny bo mały ;p, a działa ci kontrolowanie obrotów na wentylatorze od procka(ten z pod systemu)? Jeżeli tak to możesz spróbować tam wpiąć a od procka przepiąć gdzieś indziej. Jeżeli nie masz takiej możliwości możesz podpiąć wentylator od grafiki do molexa i ustawić na 5v zamieniając kabelki, do tego jednak będzie potrzebna przejściówka 3pin->MoleX, możesz kupić reduktor napięcia za jakieś 6zł z przesyłką z alledrogo bądź pojedynczy regulator za jakieś 15 z przesyłką np.AAB COOLING FC1 Na przyszłość polecam spytać się na forum co kupić XD, w cenie tego Arctic Cooling NV Silencer 5 (59zł na alledrogo) można dostać Accelero s1 rev2 i zamontować wentyl 120 wolnoobrotowy Miodzio by było;p Pozdrawiam. Edytowane 16 Grudnia 2010 przez brusse Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 16 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2010 Tylko pewnie nie kupił tego za 59 na alledrogo a za 6,99 na alletanio :) NV Silencer 5 Rev.3 GF 6800 / 7800 / 8800 GT F.V. (1362404196) - Aukcje internetowe Allegro NV Silencer 5 Chłodzenie grafiki 6800 7800 8800 (1350769182) - Aukcje internetowe Allegro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brusse Opublikowano 16 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2010 (edytowane) Heh faktycznie tanio, po wpisaniu pełnej nazwy Arctic Cooling NV Silencer 5 wyświetliły się tylko alledrogie ;p http://allegro.pl/system-chlodzenia-arctic-cooling-nv-silencer-5-v3-i1350282658.html Mimo to pozostają ci reduktory bądź pojedynczy kontroler obrotów ewentualne bawienie się w podłączanie pod molexa. Edytowane 16 Grudnia 2010 przez brusse Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemn2 Opublikowano 16 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2010 Arctic Cooling NV Silencer 5 v3 Ciche to nie jest.Ale pod regulatorem obrotów tak. Poza tym aby wlazło to na mojego Palita musiałem w tym chłodzeniu wykonać pilnikiem nacięcie aby nie haczyło o jakiś wystający element na karcie. Pamięci wystają nie przykrywa ich całkowicie taśma naklejona na to chłodzenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stato Opublikowano 17 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2010 (edytowane) Niestety karta się spaliła... Uruchomiłem jakis test obciążający i coś koło 90* (myślałem że takie temp to norma w tych kartach, na normalnym chłodzeniu karta miała 75* w grach) karta sie spaliła. Wygrzewanie w kuchence nic nie dało. Ogólnie zwaliłem sprawę z tym chłodzeniem bo poszedłem do sklepu komputerowego i mnie naciągneli :/ Chłodzenie chodziło na maxa, zamontowane odpowiednio. Jedynie te pamięci nie były dokładnie przykryte radiatorem, ale nie było tak źle. Akurat rdzeń się najbardziej nagrzał. Ale w sumie dobrze się stało bo nie przepadałem za tą kartą. Grzała komputer niemiłosiernie. Teraz mam radeona hd5770 od VTX, za chwile go zamontuje :P Także innym kombinatorom nie polecam montowania tego chłodzenia na 8800gt. Pasuje bez problemu do Zotac 8800GT OC, ale nie przykrywa do końca pamięci i nie jest tak wydajne, aby chłodzić te karty. A już na pewno nie schładza ich tak, aby miały długą żywotność. Poza tym hałas jaki generuje na max obrotach na pewno odstraszy cichofili. Jak macie głośny komp, to może się wtopi w tłum, ale ja mam dysk ssd i cichą reszte, więc to był najgłośniejszy element w komputerze. Edytowane 17 Grudnia 2010 przez Stato Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...