Skocz do zawartości
Mibars

XP, Win7 i RAID1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zakupiłem sobie 2 dyski 1TB celem postawienia RAID1. Przy okazji postanowiłem upgradeować system do "siódemki" z poczciwego XP.

RAID postawiłem, dyski spięte, poformatowane, podzielone, siódemka zainstalowana. I teraz problem: Chciałem parę rzeczy przygotować do przeniesienia na Win7 z poziomu XP - takie rzeczy jak przykładowo konfiguracja Opery (mam ją bardzo niestandardowo porozrzucaną po trzech partycjach), itd itp. Póki co sprawniej operuje klasycznym Eksploratorem z XP (gdzie w "7" jest przycisk "katalog wyżej"?!?) więc i kopiowanie rzeczy na "bezpieczną" macierz RAID1 przebiegnie szybciej.

Dysku 320GB nie ruszałem w ogóle - Postaowiłęm odpalić XP i zonk, restart przy ladowaniu systemu, również wtrybie awaryjnym. Spróbowałem odpiąć obydwa dyski ze złącz SATA zeby macierz się nie rozjechała, macierz"znikneła", ale XP dalej nie wstaje. Macie pomysł co się stało i jak to rozwiązać?

Jeszcze nie rozpinałem macierzy na dwa oddzielne dyski (moze po odpięciu dysków info o RAID1 nadal bruździ XP-kowi?), a chciałbym tego uniknąć, ze względu na potencjalnie długą odbudowę.

Mam płytę Foxconn P35A-S, na 90% miałem pod XP zainstalowane jej sterowniki. Z drugiej strony widzę, że sterownik RAID do tej płyty to oddzielny download... I tego prawdopodobnie nie instalowałem...

Edytowane przez Mibars

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

RAID postawiłem, dyski spięte, poformatowane, podzielone, siódemka zainstalowana. I teraz problem: Chciałem parę rzeczy przygotować do przeniesienia na Win7 z poziomu XP - takie rzeczy jak przykładowo konfiguracja Opery (mam ją bardzo niestandardowo porozrzucaną po trzech partycjach), itd itp. Póki co sprawniej operuje klasycznym Eksploratorem z XP (gdzie w "7" jest przycisk "katalog wyżej"?!?) więc i kopiowanie rzeczy na "bezpieczną" macierz RAID1 przebiegnie szybciej.

do tego najlepszy jest Total commander moj drogi ;-)

co do xp i raida to musiales cos napsuc w biosie

odpal plytke z linuxem przekopiuj wszystko jak ma byc zapomnij o Xp ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ech, pliki pokopiować to nie taki problem, wszystko już poprzenoszone, po protu muszę się nauczyć obsługi nowego interfejsu :)

Chodziło mi o odzyskanie różnych ustawień pozapisywanych przez programy w XP w taki sposób, by wszystko odnaleźć i niczego nie stracić. Z Operą sobie poradziłem, odnalazlem wszystkie foldery (Instalka na D, jakieś opcje na C, cośtam jeszcze odnośnik do folderu po becie Opery 10, oraz pliki na dysku G :) ), na chama przekopiowałem wszystko, konfig pozmieniałem tak, by literki dysków pasowały do nowej konfiguracji i prawie wszystko działa :)

XP jak nie działał tak dalej nie działa, zdażył mi się już Win7 wyglebić i RAID chyba własnie się "weryfikuje", bo coś mi na żółto go pokazało w BIOSie... Nie wstał po uśpieniu, ale to historia na oddzielny temat o Foxxconie, DPC i interrupts...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przestawiłeś zapewne w BIOSie tryb kontrolera SATA z IDE lub AHCI na RAID i tego Windows nie łyknie w prosty sposób. Przykładowo Acronis True Image Home + Pro Pack się kłania niestety jak chcesz podnieść XPka po zmianie kontrolera. Tak czy inaczej trochę roboty.

Edytowane przez Yorick

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi