Skocz do zawartości
mikerbest

e8500 czy Q9450

Rekomendowane odpowiedzi

Witam znawców.

Niestety Chieftec a póżniej jakiś Feel nie wytrzymały mojego podkręcania i spaliły się. Na szczęście (głupi mają szczęście podobno :) ) nic się nie spaliło poza tym.

Chciałbym się dowiedzieć czy waszym zdaniem to dobry zasilacz pod mocne OC?

Tagan PipeRock TG500-BZ 500W

Tagan PipeRock TG500-BZ 500W (1284719805) - Aukcje internetowe Allegro

Ten konkretny zasilacz mogę mieć za 200 PLN.

Jeśli macie pomysł na coś lepszego to piszcie.

Zaznaczam że w niedalekiej przyszłości chciałbym wymienić procka na coś pokroju Core 2 Quad Q8300 lub szybszy a także kartę graficzną na HD5850.

Czy nie będę miał problemów z zasileniem tego a być może z jakimś lekkim OC.

Pozdrawiam.

Mój aktualny sprzęt to

E2140@2,0 +

SCYTHE Ninja 3 więcej nie kręce bo boję się na aktualnym zasilaczu

MSI P35 NEO2-FIR

HD4850 512 + Accelero S1 Rev. 2

A-data GE 2x1 Gb 800MHZ

Samsung 500 GB

Wiatraczki - Scythe Slip Stream 120 mm x 3 + Akasa 80 mm z serii Amber

zasilacz Qultec 350

Edytowane przez mikerbest

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten TAGAN bedzie ok, jak mozesz go dostac za 200zł. to bierz bez zastanowienia.

Co prawda na 12V szalu nie ma, ale do sprzetu o ktorym mowiles + OC wystarczy z zapasem. :wink:

Edytowane przez kelcior
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Mam 300 PLN by troszkę usprawnić swoją maszynę.

Co byście proponowali do wymiany na pierwszym miejscu? (patrzcie - sygnatura)

Podkreślam że komputer ma służyć do zabawy czyli gry (przeważnie samochodowe i RTS) w rozdziałce 1680x1050.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z samą kartą bym się nie rozpędzał. Ja włożyłem do e5200 i niewielki wzrost wydajności w stosunku do 9600gt, musiałem wymienić bebechy i teraz widać co ta karta potrafi. 3krotny wzrost prędkości. Ja bym zaczął od procka bo po swoich doświadczeniach wiem, że nie warto od drugiej strony.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To sie kreci procek i jest wtedy wieksz roznica :)

W Twoim przypadku nie oplaca sie wogole kupowac GTX460 bo hd4850 jest juz dość dobra grafa , znacznie lepiej jest wlasnie zainwestowac w procka a konkretnie w q6600.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Maciem: proc mi chodził na 3,6 i nic to nie dało. Widać to było na wykresie gpu gdzie obciążenie nie chciało przekroczyć 40-50 %. Po zmianie proca jak ręką odjął a tylko podkręciłem do 3,05. Różnica jest OGROMNA. 3krotny wzrost prędkości. Zmieniaj procka a dopiero potem szukaj grafiki.

Edytowane przez andrew777
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam forumowiczów.

Mam pytanie do was.

Planuję rozbudowę swego kompa.

Czy warto w miejsce e2140@3,0 wkładać do niego Q9400 czy też włożyć Q6600?

Będzie to raczej ostatni procesor na tą podstawkę a potem na pewno będzie to już coś z serii i3,5,7 lub może coś nowszego jak już wyjdzie.

Czy te procesory podtrzyma moje mobo?

Oczywiście po procesorze wymieniam jeszcze pamięci bo 2gb to trochę przymało przy W7.

Proszę o podpowiedź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Mam dylemat i proszę o podpowiedź.

Mam możliwość kupić E8500 lub za 200PLN więcej Q9450.

Mam pytania.

1)Po pierwsze czy Q9450 wstanie na mojej płycie (ma tylko 4-fazową sekcję zasilania) z lekkim OC.

Mam teraz e2140@3,0 więc jest to raczej wąskie gardło dla HD4850 więc na pewno ta karta z obydwoma procesorami w końcu pokaże swą moc.

Jednak mam w planach wymianę tej karty na HD4890 lub HD4870X2.

2)Czy z kolei któryś z tych procków nie będzie ograniczał tych kart a szczególnie HD4870x2?

3) czy warto dopłacić te 200 PLN do q9450 czy lepiej kupić E8500 i poczekać 1,5 roku (myślę że e8500 z mocnym OC i z wymienioną kartą starczy mi-a może nie?)

i przenieść się na nową platformę (w końcu głównie gram bo do pracy mam inny komputer w firmie)

Gram w rozdzielczości 1600x1050,

Proszę o podpowiedź, muszę się zdecydować w ciągu kilku najbliższych dni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo coraz wiecej gier zaczyna korzystac z 4 rdzeni i coraz bardziej sie przydaja.

Oczywiscie lepiej <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> q9450 , ale cos mi sie wydaje ze troche sporo chce koles za niego , jakis czas temu obserwowalem aukcje to chyba poszedl za troche ponad 500pln.

Plyta sie nada do quada , bez wiekszych problemow powinno sie go dac sensownie podkrecic ;)

Edytowane przez Maciem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pisząc x2 mysłałem o multigpu :P tj podanym wcześniej 4870x2 a nie o procesorze, ale i tutaj się zgodzę, że jeśli wydawać pieniądze na nowy sprzęt i stać nas na x4 to brać.

Quad to lepsza opcja ale za droga.. Bez przesady ;) Może polecany wcześniej Q 6600 w zerówce?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyta wcale nie taka dobra, na pewno nie do tego Quada - 3,4-3,5GHz to max, jaki się uda osiągnąć. Gdybyś miał jakąś dobrą płytę na P45, to napisałbym, żebyś brał śmiało, bo przy 3,7-3,8GHz ten Quad byłby na poziomie Phenoma II X4@4-4,1GHz..

Nie brałbym ani Q9450, ani E8500, tylko E6550/E6750, do wyrwania za 200-250 zł, ewentualnie E8200 za ~300 zł. Wykręcisz do ~3,6GHz, a reszta kasy do skarbonki i zbieramy na nową platformę...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten Firek od MSI nie jest znowu taki zly.

Ma 4 fazy zasilania, ktore wygladaja na mocne, z tym, ze nalezy oradiatorowac gole mosfety (zaznaczone), bo po OC moga nie wyrobic z temperaturami:

Dołączona grafika

Dodam tylko, ze moja mobo tez ma 4 fazy zasilania i mam na niej quada na 4.0 ghz od roku, dla tego jestem jak najbardziej za q9450 (cene negocjowac) i OC do 3.0-3.5 ghz.

To i tak bedzie lepiej niz 4.0 ghz na dwurdzeniowcu.

Q6600 nie ma instrukcji 4.1.

SSE4 – Wikipedia, wolna encyklopedia

Edytowane przez leven

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na p35 płyty kończą się na 440-450mhz fsb , są pojedyncze przypadki gdzie udają się wyciągnąć 460mhz. Na dobrej płycie p45 nie ma problemu z uzyskaniem 500mhz i więcej.

Zdecydowanie radziłbym kupno quada , jak ktoś używa win7 to tylko i wyłącznie quad.

Edytowane przez sideband

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu nie chodzi o sekcję zasilania płyty, a o chipset P35, który z Quadami średnio sobie radzi.

to fakt,a le jak już ją ma to nie warto zmieniać na p45, mimo wszystko da się na niej coś ukręcić :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodam tylko, ze moja mobo tez ma 4 fazy zasilania i mam na niej quada na 4.0 ghz od roku, dla tego jestem jak najbardziej za q9450 (cene negocjowac) i OC do 3.0-3.5 ghz.

To i tak bedzie lepiej niz 4.0 ghz na dwurdzeniowcu.

Faza fazie nie równa , na dfi na każdej fazie są powielone tranzystory. Edytowane przez sideband

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi