Bistol Opublikowano 11 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2010 (edytowane) Witam! Narazie mam łącze 8mb, ale myśle, że za jakiś czas się to zmieni. ;) Wytłumacze najprościej jak sie da o co tak naprawdę mi chodzi.;) Posiadam modem kablowy Motoroli (SB5100e) do niego podłączony mam jeden komputer.Mam także telefon, laptopa z WiFi i chciałbym korzystać w nich z bezprzewodowego internetu bo w przypadku laptopa uciążliwe jest przełączanie wtyczki od neta ze stacjonarki a o fonie już nie wspomnę bo nie ma takiej możliwości. Nie mam pojęcia na jakiej zasadzie to działa czy do obecnego modemu będę musiał podłączyć przez jakieś kable router WiFi czy jak.?? Jestem zielony jeśli chodzi o modemy/routery ponieważ nigdy specjalnie się tym nie interesowałem. Z góry dzięki za pomoc. ;) Edytowane 11 Grudnia 2010 przez Bistol Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obiGC Opublikowano 11 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2010 to jest kablówka tak? więc jakiś netgear wnr1000 / 2000 nie wydając dużo kasy będzie super, z modemu do routera i podstawowa konfiguracja za rączke i gitara gra :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bistol Opublikowano 11 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2010 (edytowane) to jest kablówka tak? więc jakiś netgear wnr1000 / 2000 nie wydając dużo kasy będzie super, z modemu do routera i podstawowa konfiguracja za rączke i gitara gra :) A w skrócie mówiąc jak to połączyć.?? ;D Któryś z nich połączyć z moją Motką czy zamiast jej.?? :) Czy może modem z tym routerem i z routera kabel Ethernet do kompa.?? ;D Edytowane 11 Grudnia 2010 przez Bistol Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oldskul Opublikowano 11 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2010 Ten modem ma wejście WAN, router również ma WAN (oznaczone na niebiesko). Podpinasz router z modemem (Motorola) kablem Ethernetowym RJ-45 WAN - WAN. Do portu LAN routera podpinasz kabel RJ-45 i do komputera. Następnie przez przeglądarkę konfiguracja automatyczna. Zabezpiecz sobie połączenie szyfrowaniem WPA2. W razie problemów możesz napisać do mnie na pw. Polecam ten router http://www.komputronik.pl/index.php/product/36570/Sprzet_komputerowy/Sieci_i_komunikacja/TP_Link_router_DSL_Wi_Fi_54Mb-s_TL_WR543G.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miło2z Opublikowano 14 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2010 Kolega napisał sposób podłączenia. W przypadku kablówki nie ma innej możliwości, trzeba zostawić ich modem kablowy. Router podany tu przykładowo wystarczy do obecnego internetu (8mbit), ale w przyszłości może być ciężko. Starszy standard sieci bezprzewodowej b/g będzie dobry do max 15mbit/s, co więcej to będzie ograniczał przepustowość. Myśląc przyszłościowo polecam Netgeara WNR2000 i do tego karty w standardzie N. Jeśli masz w laptopie kartę z draft N (150mbit) to możesz też kupić router z draft N. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...