Skocz do zawartości
luko

Kompatybilność CM 690 II Lite i Zalman FLEX

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

przepraszam za tego typu temat.. ale w ten sposób mogę dotrzeć z tym nietypowym pytaniem do większej liczby Forumowiczów.

Otóż planuję kupić obudowę CM 690 II Lite, ale ma ona dość mały otwór na backplate od coolera na tacy płyty głownej. Ja posiadam Zalmana FLEX, który (wydaje mi się), że ma dość gruby backplate.

Czy nie będzie problemu z montażem tego coolera w tej obudowie? - pytanie właściwie do osób, które mają taki zestaw.

Podejrzewam, że sam backplate i tak nie bedzie znajdował się w "świetle" otworu, bo już czytałem opinie, że otwór jest za nisko, albo za bardzo z tyłu ... ale czy nie będzie za gruby, czy nie bedzie powodował odginania płyty, itp. historii.

Z góry dzięki,

Łukasz

Edytowane przez luko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie posiadam ani obudowy ani coolera jednak myślę że backpalate nie będzie grubszy od wysokości kołków dystansowych więc o to nie ma się co martwić :wink: standardowo kołki mają około 5-6 mm wysokości więc nie powinno być problemu.

Przecież nie wszystkie obudowy mają otwory pod backpalate i wątpię żeby Zalman nie wziął tego pod uwagę przy projektowaniu coolera. Sam otwór pomaga tylko w wymianie chłodzenia bez konieczności wyjmowania całej płyty a jak jest z jego pozycjonowaniem to poczekaj na opinię userów którzy posiadają tę budę :D

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam nadzieję, ze się nie mylisz ;)

Z FLEXem jest o tyle fajnie, ze backplate jest przyklejony taśmą dwustronną do płyty i nawet jeśli będzie poza otworem, to nie ma problemu ze zdjęciem coolera. Ale obawiam się, że przez tą taśmę może być za bardzo wystający. Fakt, że po skręceniu coolera wszystko się dociska i robi cieńsze..

Nie pamiętam dokładnej grubości backplate'a, ale ma on dość nieregularne kształty i wydaje mi się, że ma ok. 5 mm albo i więcej (Zalman CNPS10X Flex with Dual Fan Options)

No nic, może ktoś jeszcze napisze.

Edytowane przez luko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam tą budę + chłodzenie Thermalright Ultra-120A. Nie wiem jakie są dokładnie wymiary backplate i czy widać je w świetle otworu. Jak chcesz mogę zajrzeć do środka jak wrócę z roboty ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@B4zyl, nie wiem czy jest sens, jak to ma inny backplate.. możesz mieć np. cieńszy i już nie ma porównania..poza tym Twój wygląda na płaski a u mnie jakaś rzeźba jest zrobiona ;) ..ale dzięki za dobre chęci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...