instredd Opublikowano 13 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2010 Witam, od momentu wymienienia komputera na nowy nie mogę poradzić sobie z bluescreenami i awariami adobe flasha i przeglądarek. Posiadam oryginalny Windows 7 Pro x64 eng. zainstalowany na AMD Phenom II x6 1090T, GoodRam 2x2GB, płyta gigabyte 890GPA-UD3H z wbudowanym Radeonem HD 4290 i nowy, czysty dysk. Próbowałem instalacji wszystkich sterowników z płyty dołączonej do płyty głownej, odpowiednich sterowników bezpośrednio ściągniętych z netu (na nowej instalacji Windowsa) - wybrałem opcje na ati.com integrated on motherboards, radeon 4xxx i wszystkie dostępne wersje sterowników 10.11, obu wyżej wymienionych razem, różnych przeglądarek x86 z flashem x86 oraz IE 8 x64 z flashem x86 oraz betowym flashem "square". Niestety nie zadziałały mi aktualizacje Windows update, ściąganie zostało przerwane, aktualizacje są albo anulowane albo failed w zakładce historii a Windows update nie znajduje żadnych nowych. Problem polega na zaprzestaniu działania IE8, Chrome lub informacji "wtyczka uległa awarii" w FireFoxie, sporadycznie pojawia się blescreen z informacją o konieczności sprawdzenia czy hardware i software zostały dobrze zainstalowane, czasem wyłączają się odtwarzacze filmów. Problem pojawia się najczęściej przy włączaniu opcji 720p i wyżej na youtubie. W menadżerze urządzeń nie ma żadnych wykrzykników, Catalyst control center kończy wszystkie aktualizacje z powodzeniem. Proszę o pomoc, męczę się z tym od ponad 2 tygodni.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 13 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2010 1. Jaki zasilacz zasila ten komputer? 2. Procesor przechodzi test orthos'em, linx'em lub innym wygrzewaczem? 3. Pamięć była testowana goldmemory, memtestem lub czymkolwiek? 4. Próbowałeś konfiguracji z jedną a następnie z drugą kością pamięci? 5. Testowałeś grafikę furmarkiem lub czymś podobnym? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instredd Opublikowano 13 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2010 1. Jaki zasilacz zasila ten komputer? 2. Procesor przechodzi test orthos'em, linx'em lub innym wygrzewaczem? 3. Pamięć była testowana goldmemory, memtestem lub czymkolwiek? 4. Próbowałeś konfiguracji z jedną a następnie z drugą kością pamięci? 5. Testowałeś grafikę furmarkiem lub czymś podobnym? 1. OCZ ModXStream 500W 2. nie testowałem jeszcze ze względu na to co napisałem poniżej odpowiedzi na pytania:) - jeżeli to istotne przetestuje jutro z rana.. na razie wiem, że radzi sobie z renderingami w 3ds maxie na pełnych obrotach 3. testowana memtestem, bez błędów 4. jeszcze nie, sprawdzę jutro rano 5. test 15 minut furmarkiem przechodzi, dłużej nie czekałem, nie wskazuje też temperatury (może ze względu na to, że zintegrowana) Jedną z odpowiedzi jaką otrzymałem było wyłączenie hardware acceleration w opcjach flasha klikając prawym na filmikach w youtubie.. i pomogło. Filmy śmigają, reszta flashowych rzeczy też, ale.. wydaje mi się, że odłączenie grafiki to uniknięcie problemu a nie rozwiązanie go. Prędzej czy później trafie na program korzystający z flasha lub z czegoś na podobnej zasadzie lub na odtwarzacz filmów, który zdechnie podobnie jak filmiki z YT.. tu z pomocą przychodzi globalne wyłączenie hardware acceleration w windowsie, natomiast wygląda to na jeszcze większe pogrążenie się. Zastanawiam się w którym miejscu tkwi problem i czy może być on rozwiązany jakimś nowym pakietem sterowników czy aby nie jest to uszkodzenie hardwaru. Głupio zrzucać całą robotę z filmami na procesor skoro we wszystkich testach, reklamach i pudełkach od płyt z chipsetem 890 chwali się wspomaganie tej grafiki dla filmów HD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 13 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2010 W takim razie sprawdź czy są dostępne inne biosy. Na początek możesz wgrać najnowszy. Jeśli masz najnowszy spróbuj jakąś starszą wersję wspierającą twoje cpu. Najnowszy bios nie zawsze jest wolny od błędów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yake Opublikowano 14 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2010 (edytowane) Miałem takie same problemy (szukałem nawet rozwiązania tu na forum) i okazało się że to pamięć. Wymieniłem pamięć i wszystko zaczęło dobrze chodzić. Uwaga, memtest nie wykrył mi ani jednego błędu w tej walniętej pamięci przez co myślałem że pamięć jest ok i szukałem rozwiązań gdzie indziej. Do sprawdzenia pamięci polecam goldmemory, gdy w końcu zdecydowałem się nim przeskanować okazało się że są błędy w pamięci (skan w wersji podstawowej - darmowy). Zrób skan, chyba że masz pod ręką inną pamięć to zrób podmiankę i sprawdź. Doczytałem że masz 2 kości, to możesz spróbować też podziałać na jednej na zmianę i zobaczyć. Edytowane 14 Grudnia 2010 przez yake Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instredd Opublikowano 14 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2010 Miałem takie same problemy (szukałem nawet rozwiązania tu na forum) i okazało się że to pamięć. Wymieniłem pamięć i wszystko zaczęło dobrze chodzić. Uwaga, memtest nie wykrył mi ani jednego błędu w tej walniętej pamięci przez co myślałem że pamięć jest ok i szukałem rozwiązań gdzie indziej. Do sprawdzenia pamięci polecam goldmemory, gdy w końcu zdecydowałem się nim przeskanować okazało się że są błędy w pamięci (skan w wersji podstawowej - darmowy). Zrób skan, chyba że masz pod ręką inną pamięć to zrób podmiankę i sprawdź. Doczytałem że masz 2 kości, to możesz spróbować też podziałać na jednej na zmianę i zobaczyć. Nie znalazłem wczoraj wątku o którym piszesz ale faktycznie - wina ramu. (Co do poprzedniej odpowiedzi - sprawdzałem tylko 2 wersje BIOSu bo generalnie wszystkich dla tej płyty było 4 i nic nie dało). memtest nic nie wykrył, goldmemory ponad 1300 błędów. Ramy pojechały do wymiany choć nie wiem czy jeszcze zaufam GoodRamowi;/ Teraz włożyłem podobne kingstony i od kilkunastu minut 5 filmów + youtube śmiga i nic się nie wiesza. Po raz kolejny znajduje odpowiedź na tym forum podczas gdy na innych dostaje tylko wpisy o poprawę literówek i tematów na "z dużej litery". Dzięki! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...