Havoc Opublikowano 14 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2010 Witam panowie, Jestem w kropce i muszę się do Was zwrócić. Nie pytajcie tylko proszę o to czy "szukałem" bo szukałem, do pracy dziś zaspałem przez siedzenie nad tym gratem do 3 w nocy. Zainstalowałem Win XP HOMEz kilku źródeł już (na oryginalnym CD-K). Najpierw problemu upatrywałem się w SP3, no to do dzieła z SP2. Wciąż nic (zaraz poszukam gdzieś gołego XP). A jednak sterowniki ze strony HP do Compaq 510 nie działają. Wchodzi Chipset, no bo wiadomo, Intel. Oraz wi-fi. Nie działają: Dźwiękówka: PCI\VEN_8086&DEV_266E&SUBSYS_30C4103C&REV_03 Kontroler video: PCI\VEN_8086&DEV_2792&SUBSYS_30C4103C&REV_03 Kontroler video zgodny z VGA: PCI\VEN_8086&DEV_2592&SUBSYS_30C4103C&REV_03 Ethernet: PCI\VEN_8086&DEV_1092&SUBSYS_30C4103C&REV_03 Udało się zainstalować dźwiękówkę jakąś paczką conexanta, znalazłem po vendorze, ale nie ma dźwięku i tak :/ Zaznaczam: laptop jak najbardziej sprawny, przedwczoraj jeszcze działał. Problemem było tylko zasyfienie systemu i kłopoty z instalacją orange everywhere. Dlatego poszedł reinstal. Pierwsza myśl, recovery - jedyne co zrobiło to format dysku i radosny komunikat po 10sek finish...Na C katalog windows, boot i tyle. Żadnego ntldr etc, przez co oczywiście OS nie działał. Macie jakieś pomysły? Co kilka mózgów to nie jeden, a mój już się totalnie wyczerpał chyba :-( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pix3l Opublikowano 14 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2010 (edytowane) Ten laptop nie ma dzwieku conexanta tylko IDT. HDAudio UAA (jak niema sp3) ftp://ftp.hp.com/pub/softpaq/sp42001-42500/sp42126.exe Sterownik IDT HD audio ftp://ftp.hp.com/pub/softpaq/sp43501-44000/sp43569.exe Chipset ftp://ftp.hp.com/pub/softpaq/sp36501-37000/sp36880.exe Grafika ftp://ftp.hp.com/pub/softpaq/sp42501-43000/sp42999.exe Taczpad ftp://ftp.hp.com/pub/softpaq/sp43501-44000/sp43779.exe Sieciowka (marvell) ftp://ftp.hp.com/pub/softpaq/sp43501-44000/sp43551.exe a wifi bedziesz mial intela albo broadcoma Edytowane 14 Grudnia 2010 przez pix3l Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Havoc Opublikowano 14 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2010 No ale właśnie tu jest problem. Te drivery nie działają :-( To są te same pliki i za pierona nie przyjmuje. Wiem, że powinien być IDT ale vendor mówi - conexant, dlatego próbowałem. A ten IDT przy instalacji zgłasza błąd niewłaściwego urządzenia :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pix3l Opublikowano 14 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2010 (edytowane) A SP3 masz? Jak nie to UAA musi byc zainstalowane. W zeszłym tygodniu instalowalem xp na takim hpku i wsyzstko dzialalo. Zdaje sie że uzywalem tych samych sterowników i bylo ok(chyba że mam luki w pamięci i pomylilem model) Spróbuj jeszcze zobaczyć spod everesta co pokazuje w id sprzętu (Z drzewa Sprzęt -> Windowsowe sterowniki[...]) ew spróbuj driver magicana, czasem uzywam jak mi sie nie chce driverów szukać :) bywa pomocny Tylko audio Ci brakuje czy czegoś jeszcze? Edytowane 14 Grudnia 2010 przez pix3l Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 14 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2010 Grafika: http://downloadcenter.intel.com/Detail_Desc.aspx?agr=Y&DwnldID=10099&keyword=%22Intel+82852%2f82855+%22&lang=eng Dźwięk: Skąd takie info? 8086 to INTEL a nie Conexant PCI Vendor and Device Lists Ja tam widzę: VIA Technologies Vinyl AC'97 Codec Combo DriverCzyli: XP SP2, łatka na UAA, stery dźwięku, SP3 - inaczej można do usranej śmierci się bawić. LAN: http://downloadcenter.intel.com/Detail_Desc.aspx?agr=Y&DwnldID=6761&lang=eng&wapkw=%28PRO%2f100+VE+XP%29 pix3l: Niektóre stery nie zainstalują się bez UAA. Żeby było ciekawiej, to UAA po SP3 się nie instaluje, a samo SP3 nie rozwiązuje problemu. Jak więc masz SP3 zintegrowany, to musisz szukać ISO z SP2. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pix3l Opublikowano 14 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2010 (edytowane) @up przeciez to w miare nowy notebook, nie ma bata zeby mial kodek ac97 a pokazuje id 8086 bo urzadzenie jest obslugwane poprzez mostek poludniowy i tak je tez identyfikuje windows bez uaa Niektóre stery nie zainstalują się bez UAA. Żeby było ciekawiej, to UAA po SP3 się nie instaluje, a samo SP3 nie rozwiązuje problemu. Jak więc masz SP3 zintegrowany, to musisz szukać ISO z SP2.Wiem o tym, można to też wywnioskować z tego co napisalem przy podawaniu linków :) Ktoś tu jest po piwku chyba :) ewentualnie mozna jeszcze zrobic tak na zainstalowanym windowsie sp3: sciagnac uaa: http://www.findfiles.com/list.php?db=Both&string=KB888111+ NIE instalować, ale rozpakować do folderu z menedzera urzadzeń wybrać 'nizeznane urządzenie' -> aktualizuuj sterownik ->wybrać recznie katalog z rozpakowanym uaa jak przyjmie sterownik to powinno sie pokazac ' HD Audio Device' i sterownik dzieku powinien sie zainstalowac wiecej pomyslow nie mam, wiecej grzechów nie pamietam a tatra robi swoje :) dobranoc waszmościom :) Edytowane 14 Grudnia 2010 przez pix3l Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Havoc Opublikowano 14 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2010 Oboje po piwku jesteście chyba (Bo o tym czy mam SP3 lub SP2 to jest w pierwszym poście napisane, do tego pytanie czy dźwięk czy coś jeszcze...a lista niedziałających rzeczy na początku to po co jest? :D ) :-P A ja swoje na ukojenie nerwów własnie konsumuję. Jak do laika mi tu mówią no, ale dzieki za pomoc, cieszę się że jest odzew. Pomógł jeden z softów do wyszukiwania driverów, magican akurat nie bo nie mogłem..ekhm..znaleźć działającego dobrze. Nie wierzyłem w tego typu softy no ale skoro nie pozostało mi nic innego. Dźwięk....Vinyl 700b (cholera miałem tego drivera na pendrive! ) ethernet poszedł, vga też. Jednak trzeba przyznać że zabawna sprawa. Również postawiłem XPka na xxx takich lapków, w zeszłym roku ich kilkanaście sprzedałem, no a potem serwis co trochę bo ludzie o antyvirach przecież nie słyszeli. Nigdy nie miałem problemów... aż do teraz ;-) Chyba wypadłem po prostu z rytmu jak odstawiłem serwis ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 15 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2010 A weź się pochwal jaki to był soft do wyszukiwania - pytam poważnie. Często zdarza mi się szukać nietypowych sterów i jak wyskakuje mi jakiś soft 'driver detector', to skacze mi ciśnienie i zamykam stronę, bo wydaje mi się, że każdy taki soft to tylko spyware. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Havoc Opublikowano 19 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2010 Jasne. Driver Genius ver. 10 był tak pomocny :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...