adavenan Opublikowano 14 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2010 Witam serdecznie wszystkich, którzy odwiedzili ten temat w celu udzielenia mi na tą niefrasobliwe pytanie. Chciałbym usprawnić swój zestaw wiadomo jak najmniejszym nakładem finansowym. Zależy mi na tym aby nie przestrzelić z kasą i znaleźć złoty środek. Zależy mi na przyzwoitej wydajności, która zapewni mi komfortową grę w wszystkie nadchodzące tytuły w 2011 roku (ME3, Deus Ex Human Revolution, Crysis 2, Wiedźmin 2 itp). Komfortową w mojej ocenie oznacza max detale(BEZ AA :)) Oto moja paka: Obudowa: Cooler Master 690 II Lite Pure Black - RC-692-KKN3 Chłodzenie procesora: SilentiumPC Fortis HE1225 Zasilacz: OCZ 500W StealthXStream 120CM Procesor: AMD Phenon II X 4 955 3,2Ghz BE Płyta Główna: Gigabyte GA-MA770T-UD3P Rewizja 1.3 Karta Graficzna: ZOTAC 250GTS 512MB AMP Pamięć Ram: CORSAIR XMS3 New Classic CL9 4GB 1333 Mhz Dysk Twardy: Seagate ST3500418AS 16MB 7200.12 Napęd Optyczny: Sony Optiarc AD-7260S-0B Monitor: Samsung SyncMaster SM206BW (1680x1050 16:10) Budżet jaki będę miał to około 1000-1500 zł. Oczywiście mogę sprzedać stare części więc tutaj ta kwota może delikatnie wzrosnąć. Nie chce wymieniać wszystkiego, bo procesor jest bardzo dobry z dużym potencjałem, obudowa też jest z wyższej półki, pamięci bez problemu jeśli trzeba to idą na 1600 mhz. Co do reszty to nie wiem. Proszę was o konkretną radę popartą jakimiś argumentami. Obecnie widzę że największą bolączką tego zestawu jest dysk twardy oraz karta graficzna. Warto też zainwestować w dodatkowe chłodzenie pod OC. Piętą również może być zasilacz. Czekam na wasze uwagi i sugestie. Z góry dziękuje serdecznie za pomoc. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 14 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2010 (edytowane) GTX 460 1GB powinien Ci wystarczyć. Ewentualnie dołóż do 470 lub HD6870. Fortis jest w miarę dobry i nie ma sensu go wymieniać, ponieważ na lepszym chłodzeniu dużo więcej proca nie podkręcisz. Edytowane 14 Grudnia 2010 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adavenan Opublikowano 14 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2010 (edytowane) Rozumiem, nvidie przekreślam już na starcie i nie interesują mnie te karty. Ot to nie jestem zadowolonych z ich produktów a co najbardziej istotne z jakości ich wykonania oraz samej trwałości. Chłodzenie mówię ogólnie, bo obudowa ma możliwość zamontowania pokaźnej liczby wiatraków. Wiadomo że kilka takich i temperatura w obudowie spada. Tak jak napisałem martwi mnie dysk twardy, który co tutaj dużo pisać, jest już słaby. Ma chwilę obecną nic nie było przetaktowywane. Edytowane 14 Grudnia 2010 przez adavenan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prze Opublikowano 14 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2010 (edytowane) Jeśli nie myślisz o zakupie dysku ssd, to nic lepszego nie kupisz. Mam takiego samego seagatea i ostatnio dokupiłem samsunga f3 1tb i w codziennym użytkowaniu nie widzę różnicy. No może poza tym, że samsung troszkę chrobocze, ale ma o jeden talerz więcej. Oczywiście możesz sobie kupić nowego WD raptora recka, albo zestawić dwa samsungi f3 0,5tb w raidzie stary test. Jeśli gierki przestają chodzić to posłuchaj Andrew, kup grafikę, a jak coś zostanie i boisz się o dysk to dokup 1tb - wydatek ok 200 zł, więc żaden majątek, a spokój nie ma ceny. Zasilacz spoko da radę. Edytowane 14 Grudnia 2010 przez prze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...