Skocz do zawartości
caZZ

Jaki procesor?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Spalił mi się procek. Potrzebuję kupić nowy tak do 500zł. Mam płytę główną GIGABYTE GA-EP35-DS3, s. 775. Potrzebuję nowego procesora do tej płyty, tak do 500zł w wersji BOX.

Procesor do raczej do gierek jeśli to ma jakieś znaczenie. Ponadto komputer używam do Photoshopa.

Proszę o pomoc

Edytowane przez caZZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

S775 to już trochę przestarzała podstawka i w sumie tutaj jest problem z doborem procesora. Możesz poszukać sobie Intel Core2 Quad Q8300 2,50 GHz. Powinien zmieścić się w twoim budżecie ale tak jak napisałem. To wydatek około 500-550 zł. Może warto dołożyć np. 200 zł i w to miejsce kupić sobie nową płytę główną + quada od AMD? Myślę że spokojnie za 700 zł taki komplet ustrzelisz.

AMD Phenom II Quad-Core 945 BOX ~ poniżej 500 zł

Gigabyte GA-MA770T-UD3 - za około 200 zł. Jest kilka rewizji tej płyty. Warto sprawdzić sobie bo jest wersja pod DDR2 i DDR3. Sam mam coś takiego i nie mogę złego słowa powiedzieć. Świetnie się podkręca, działa stabilnie i jest bardzo dobrze wykonana.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Q8300 2,50 GHz.

Aleś wykombinował. Toż to najsłabsze możliwe rozwiązanie. Znacznie lepiej brać E8xxx z allegro.

o na przykład:

INTEL CORE 2 DUO E8200 2.66GHZ, GW/FV!!! (1366060586) - Aukcje internetowe Allegro

Do tego jakieś dobre chłodzenie aby kolejnego nie przypalić ;)

Bardzo Ci zależy aby był całkiem nowy? Ta platforma i tak będzie do wymiany i nie widzę sensu inwestować w nią więcej, a w sklepie E8400 kosztuje od 600 w górę.

AMD Phenom II Quad-Core 945 BOX ~ poniżej 500 zł

Nie ma sensu zmieniać.

Jeżeli bardzo chcesz spróbować AMD to poniżej 400zł masz PII 555 @ B55 x4 na allegro. Do tego płytę jak u mnie w podpisie za 142zł. Płyta obsługuje DDR2 i DDR3. ale nie na raz. Odblokuj, i masz czterordzeniowca. Ale to też jest rozwiązanie doraźne. Ja za rok góra dwa wymieniam płytę i procesor.

Edytowane przez maxymili
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wiem że sprzęt jest z 2008 roku (tak go kupowalem) Nie mam na razie pieniedzy zeby zmieniac caly sprzet dlatego chce tylko kupic procesor dopiero w lutym dostane gotowke na odpowiedni sprzet i wtedy juz polece sobie w super ciach!ny sprzet ;) jednak na dzien dzisiejszy musze zadowolic sie jakims prockiem do tych 500zl. Procek ktory spalilem calkiem mi odpowiadal, ale nie widze go teraz nigdzie (Core 2 DUO E7200 2,53 Gh) wiec potrzebuje jakis inny, w miare najlepszy do cena/jakosc :)

Co sądzicie o tym? Intel Core 2 Duo E7500 2,93 GHz 3MB s. 775 BOX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma sensu kupować Quadów serii Q8xxx jeżeli już to Q6600 G0 lub Q9450 wzwyż jednak te drugie jeszcze mocno stoją z cenami <_<

Ze względu na płytkę (P35) proponowałbym coś na rdzeniu Wolfdale najlepsza opcja E8400 sam posiadałem do tej pory jednak jakieś 2 tygodnie temu przesiadłem się na P55 wydatek rzędu 750 zł bo pamiątki mi zostały (DDR3): i5 750 OEM dorwałem za 450 zł bez kw i płytkę DFI LANParty DK T3eH9 za 300 zł bez kw ( na gwarze 22 msc :D )

BTW mój E8400 stoi na na sprzedaż na alledrogo jak zainteresowany to PW :-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To już lepiej kup płytę polecaną przez maxymili + Phenom II 555 prosto ze sklepu. Sprzedając tego Phenoma w lutym stracisz na nim 50zł lub zyskasz 50zł jeśli uda się w nim odblokować dodatkowe rdzenie. Na E7200 stracisz w chwili zakupu 200-250zł. Do tego kupując ten wyżej wymieniony zestaw możesz od razu sprzedać swoją płytę i znów jesteś parę groszy do przodu.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za zainteresowanie :) i rady. Miłego tygodnia i Wesołych Świąt.

A jeszcze teraz takie pytanie, tak gdzieś w Lutym będę rozglądał się za nowym sprzętem (w sumie to ram + grafika + procek + pł główna; reszte komponentów mam) tak do 2000-2200 zł. Co polecacie? Sprzęt głównie do grania i filmów (BR, DVD)

Edytowane przez caZZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi