Skocz do zawartości
david911

Tania zamiana 1 na 2 rdzenie

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie

Od dłuższego czasu pracuję na wiekowym sprzęcie:

Procesor: ADM Sempron 2,1GHz

Płyta główna: ABIT NF7

Ram: 2x512 DDR

Grafika: ATI Radeon HD 2600 series (256MB?)[AGP]

Dźwięk: Zintegrowany

Zasilacz:

Dołączona grafika

Taki zestaw jest całkiem wystarczający do moich zastosowań - internet, multimedia (w tym nawet filmy HD [DXVA]), sporadycznie stare gry; jednak ostatnio wyczytałem, że bardzo tanim kosztem mógłbym wymienić płytę główną i procesor na zdecydowanie szybsze i lepsze. Niestety ostatnimi czasy coraz więcej filmów HD jest tak kodowanych, ze nie mogę ich płynnie odtwarzać i w związku z tym pomyślałem o wymianie.

Czy znacie jakieś płyty główne, do których można by było podłączyć moje obecne bebechy (ew. wymienić ram na szybszy), ale dodać nowszy procesor (coś z rodziny dwurdzeniowych)? Niestety mój budżet nie jest zbyt wysoki, więc wolał bym korzystać z części używanych i zmieścić się w jak najniższej kwocie (im mniej, tym lepiej - max ok. 150-200zł). Mission impossible?

Edytowane przez david911

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 pierwsze płyty z podlinkowanego artykułu , tej pierwszej nie ma na allegro obecnie , druga jest jedna sztuka - licytacja stoi na 25 zł - zostało jeszcze 4 dni .

3 płyta kosztuje > 200 zł.

E2160 - są już po 80 zł.

Generalnie z wymianą przy takim budżecie jest coraz trudniej .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi