Skocz do zawartości
woj29

Problem po OC.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Zabrałem się za OC żeby lekko poprawić wydajność e5200, nie chciałem wycisnąć jak najwięcej ale coś ponad 3 ghz, postanowiłem ze będzie to 3325 mhz 266x12,5 bo przy takim ustawieniu pamięci działają na 800mhz. Komputer przetestowałem orthosem 0 błędów.

Wyłączyłem komputer i po pewnym czasie włączyłem , i zdziwiło mnie to ze nie włączył się tak jak zawsze (bez oc) tylko włączył zaraz wyłączył i znów włączył normalnie się uruchamiając. Sprawdziłem to parę razy i za każdym razem jest to samo, bez oc działa wszystko ok.

Dlatego mam do Was pytanie czy takie zachowanie jest normalne po OC? Gdy podkręcałem i zmieniałem fsb itp to po każdym zapisaniu ustawień wyłączał się na chwile i załączał ale jak rozumiem musiał to robić bo wprowadzał nowe ustawienia.

Z góry dziękuje za odp i pozdrawiam.

Cfg.

e5200

asus p5ql pro

chieftec 450 gps

9800gt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Normalka na chipsetach intela - dual boot. Nie wiem jak jest dokładnie na P43, ale na P965 mam tak, że są pewne wartości fsb(np 322, 327, 332, 338, 344, 351, 375, 400) przy których dual boot występuje tylko po włączeniu kompa który wcześniej był całkowicie odcięty od prądu, przy ponownym uruchomieniu systemu czy odpaleniu  z czuwania (bez odcinania prądu od zasilacza) problem ten nie występuje. 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za szybka odpowiedz,

nie wiedziałem jak sformułować zapytanie do Google, żeby odnaleźć podobne problemy a tu proszę "podwójny start" to się nazywa.

Czyli nie ma się co przejmować, tylko martwi mnie dysk co z nim będzie się dziać w takim przypadku , czy nie będzie to szkodliwe na dłuższą metę.Bios najnowszy wgrany.

To może przy okazji zadam jeszcze pytanie:

jeśli ustawiam ręcznie cpu vcc to po stabilnym OC można włączyć funkcje oszczędzania Energi? C1E i speed step (jak dobrze pamiętam) bo gdy włączę C1E to mnożnik się zmniejsza lecz po włączeniu speed step napięcie nie spada (bo vcc ustawione na sztywno?/nie che dawać na auto bo nie wiadomo jak sobie podbije płyta).Do neta nie potrzeba mi tych 3 ghz +.

mam nadzieje że wyraziłem się dosyć jasno.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napięcie tak jak piszesz zostaw na sztywno żeby płyta sama sobie nie podbijała, natomiast C1E możesz spokojnie włączyć, sam kiedyś byłem przeciwnikiem tego, ale przez ponad pół roku działałem na E8400 na co dzień z 3,60 GHz (napięcie 1,2V BIOS CPU-Z 1,18V) przy włączonym oszczędzaniu energii i zero problemów :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi