Skocz do zawartości
guldur

Tanie i ciche chlodzenie na AM3

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Udalo mi sie odblokowac 4 jajka na Phenomie 555 BE, temperatury sa calkiem sensowne (ponizej 70C przy sporym stresie), ale to boxowe chlodzenie - 6500RPM.. Rownie dobrze moglbym odkurzacz na biurko postawic.. :F

Czytalem troche na necie i niby najtansze sensowne chlodzenie to SilentiumPC Spartan, ale podobno tez nie jest wcale ciche.. :/ Proc raczej nie bedzie krecony - odblokowane 4 jajka stykna poki co do gier w ktore pyka brat (dla niego ten komp byl skladany).

Ja u siebie na Q9300 mam AVC Napoleona - niby slabe chlodzenie, ale jest ciche i temperatury tez bardzo sensowne. Fajnie by bylo znalezc cos rownie taniego na AM3, ale z tego co widzialem to nie ma na to szans.. ;]

Takze prosilbym o jakies nakierowanie i odpowiedz na pytanie z tematu.. ;)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ile chcesz wydać na to chłodzenie i jaką posiadasz obudowę? Najlepiej zmierz odległość od od powierzchni procesora do bocznej ścianki obudowy, żeby wiedzieć jak wysokie to chłodzenie ma być.

Do 100zł polecam Ci właśnie Spartana. Jest dużo cichszy od stockowego coolera.

Do 150zł polecam zakup Zalmana Performy. Naprawdę warto dołożyć do tych 120zł i na Twoim miejscu celował bym właśnie w to chłodzenie.

Możesz też wziąć pod uwagę SilentiumPC Fortisa, czy Scythe Mugen2 rev.B.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest tam Ibox Force 2105 albo 2106. Ogolnie chodzi o to zeby chlodzenie bylo mozliwie najcichsze i mozliwie najtansze, aczkolwiek jak mam zamiast 90 zaplacic 120 (bo widze, ze odpowiednika Napoleona nie znajde i trzeba bedzie wiecej wydac) i miec znacznie wydajniej i ciszej to bedzie trzeba.. :)

Edytowane przez guldur
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Popieram decyzję. już kiedyś pisałem swoje zdanie na ten temat. Chłodzenia ze śmigłem 92mm to już nie box ale jeszcze nie chłodzenie z prawdziwego zdarzenia. Performa, Fortis czy Mugen (wspomniane wyżej) sprawią, że chłodzenie cpu może być najcichszym elementem komputera. Licz się jednak z tym, że cisza będzie pierwszego dnia. Później może zacząć doskwierać hałas dobiegający z PSU, GPU czy HDD ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi