xadox Opublikowano 15 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2010 Witam, Mam problem z zewnętrznym dyskiem twardym zamontowanym w odtwarzaczu multimedialnym Xtreamer. Do tej pory podłączałem sobie Xtreamera poprzez USB do komputera (Windows XP SP3) i był on widoczny jako dysk wymienny i bez problemu mogłem wrzucać pliki na ten dysk jak i ściągać dane z tego dysku. Dziś podłączam Xtreamera jak zawsze i komputer widzi go tylko jako dysk H: Zajęte miejsce 0 bajtów, wolne miejsce 0 bajtów, pojemność 0 bajtów, system plików RAW http://images38.fotosik.pl/451/f0b9960d30bf5593.jpg Dodam, że jak podłącze Xtreamera do TV to po bardzo długim czasie (wcześniej była to akcja błyskawiczna) da się wejść na ten dysk i widzi się zawartość tego dysku (nawet mi się udało odpalić jakiś film). Co się stało? Jak to można naprawić? Nie chcę stracić danych. Czegoś nie rozumiem: skoro wcześniej dane były na dysku, a teraz "tylko" zmienił się system plików na RAW to te dane i tak tam muszą być i musi być chyba jakiś sposób na ich odzyskanie? Pytanie: Dane, które są na tym dysku 2,5" przeniosłem z innego kompa z dysku 3,5". Na tym komputerze z którego te dane przenosiłem windows xp pro sp2 odpala się tylko w trybie awaryjnym i sprawa jest taka, że po przeniesieniu tych plików na nowy dysk ze starego dysku te pliki usuwałem (kliknięcie prawym i usuń / opróżnij kosz). Jeśli nie uda mi się odzyskać plików z tego dysku, o którym była mowa od pierwszego wątku to czy jest szansa na odzyskanie tych plików, które były na tym starym kompie, ale które usunąłem poprzez kliknięcie prawym i usuń / opróżnij kosz? Dodam, że Do tej pory nic tam nowego nie zapisywałem - po prostu chciałem zabezpieczyć wszystkie dane wrzucając je na ten dysk, który padł :( następnie je usuwałem bo chciałem zrobić porządek przed formatem, którego na szczeście z braku czasu nei zrobiłem Z góry dzięki za pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KoVol Opublikowano 16 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2010 Do odzyskania plików możesz użyć aplikacji Recuva. Z tego co kojarzę (mogę być w błędzie) to Windows XP obsługuje tylko system plików FAT (16/32) oraz NTFS. Stąd też może być problem z wykryciem pojemności dysku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xadox Opublikowano 16 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2010 Do odzyskania plików możesz użyć aplikacji Recuva. Z tego co kojarzę (mogę być w błędzie) to Windows XP obsługuje tylko system plików FAT (16/32) oraz NTFS. Stąd też może być problem z wykryciem pojemności dysku. Z systemu plików RAW też odzyska? Dodam, że wcześniej nie było problemów z tym dyskiem gdy go podłączałem przez USB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 17 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2010 Użyj TestDisk - opis na forum oraz w Sieci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrianz121 Opublikowano 5 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2011 witam mam pewien problem... kupilem dysk zewnetrzny toshiba 500gb, zgralem na niego film i podlaczlem go do dvd, do gniazda usb, dvd nie widzi dysku... co zrobic prosze o odpiowedz! z gory dzieki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 5 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2011 Tak łatwo nie pójdzie. DVD pewnie nie podaję wystarczająco papu aby wystartować dysk. Swój dysk również próbowałem z różnymi dvd, tv i nic. A tak btw. jak to jest czy system plików również ma coś do tego? :-? pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 6 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2011 System plików też jest ważny ;) NTFS to raczej te nowsze ciągną. Jeśli dysk nie startuje, to musi być to naprawdę stary dysk. Ja podpinałem już z 5 różnych 2,5" pod TV i wszystkie ruszają bez problemów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 7 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2011 Fakt startować startuje, ale odczytać się nie da. Kwestia pewnie prehistorycznego dvd, chociaż sprawdzane na jakimś tv Sharp'a i też kicha. Musiałbym stestować na jakimś nowszym :wink: pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 8 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2011 To chyba nic nie zmieni - NTFS należy do MS i raczej go nie udostępniają byle komu. Chyba że lecą na wersji z Linuxa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...