majkick Opublikowano 16 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2010 Nieszczęśliwym trafem na mojego rocznego samsunga f3 spadł z wysokości lekki aczkolwiek twardy przedmiot metalowy. Po kilku godzinach dysk przestał poprawnie pracować. Serwis sklepu gdzie kupowałem chce wysłać dysk na serwis, gdyż podobno jest cały "poszatkowany" bad sectorami. Mam kilka pytań: 1. zostały mi jeszcze 2 lata gwarancji, czy owy serwis zlikwiduje bad sectory aby była możliwa normalna praca z dyskiem? 2. co z danymi które były na dysku, sklep podaje że "teoretycznie" jest możliwe odzyskanie danych, w pewnym stopniu. Oczywiscie za stosowną opłatą. Zlecać to im, czy działać samemu jakimś dobrym programem ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KoVol Opublikowano 16 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2010 Możesz użyć programu Recuva do przywrócenia danych. Oczywiście dane przywracasz na inny dysk. W serwisie na 99% wymienią go na nowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majkick Opublikowano 16 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2010 Dzięki za odp, jakie jest prawdopodobienstwo przywrocenia danych z dysku z bad sectorami ? Mam drugi taki sam dysk na którym obecnie pracuje, także z miejscem do przywrócenia nie bedzie problemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 16 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2010 (edytowane) DMDE : Zrób DMDE kopie posektorowa to jedyny ratunek dla tego dysku ! Na 2 gi o tej samej pojenosci ( albo wiekszy dysk ) W google znajdziesz odpowiedzi jak to sie robi.... I pamietaj najpierw poczytaj o tym jak to sie robi ( i potrenuj na innym twardzielu jak mozesz ) a uszkodzony dysk podłączaj na sam koniec ! Ten dysk może teraz sam sobie wykonać "harakiri" i bedzie słabo... Oczywiscie nie dopisałeś ze dysk akurat sie krecił jak spadł na niego przedmiot ( dlatego piszesz ze masz kaszanke na dysku ) ( tutaj dla czytajacych gdyby samce miały load ramp to mozliwe ze wogole nic by sie nie stało --- gdy dysk nic nie odczytuje z talerza głowica jest w "parkingu"... niestety tego w samsungach narazie nie uświadczymy wiec z tymi dyskami delikatnie się obchodzic ! ) Ogolnie przy takich badach fizycznych to co było w tych sektorach jest juz nie do odzyskania. Edytowane 16 Grudnia 2010 przez Kwazor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pimak Opublikowano 18 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2010 ( tutaj dla czytajacych gdyby samce miały load ramp to mozliwe ze wogole nic by sie nie stało --- gdy dysk nic nie odczytuje z talerza głowica jest w "parkingu"... niestety tego w samsungach narazie nie uświadczymy wiec z tymi dyskami delikatnie się obchodzic ! ) A które z obecnie dostępnych dysków mają tę Load Ramp ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 18 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2010 Western digital oraz hitachi . Tak wyglada ta rampa : Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...