kosa351 Opublikowano 16 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2010 (edytowane) Witam, byłem zmuszony kupić jakąś nową kartę do 270zł i padło na ten model Gigabyte GeForce GT240 512MB DDR5 128bit PCI-E (GV-N240D5-512I) - zdjęcia, foto, galeria produktu System to Win XP sp3 z najnowszymi aktualizacjami + najnowsze sterowniki do karty graficznej bodajże 260.99. Wszystko ładnie pięknie, ale chłodzący wiatrak to porażka. Temperatura rdzenia 20 stopni, a on nawala w 5000obr/min jak wskazuje gpu-z. Czy da się to jakoś ujarzmić, np. jakimś softem? update: znalazłem nowe biosy, które niby redukują wentylator. Napiszcie mi tylko, który wgrać? http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=3253#bios update: nie zauważyłem, ale mam najnowszy bios 70.15.2C.00.06 To jak teraz obniżyć obroty? Edytowane 16 Grudnia 2010 przez kosa351 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 16 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2010 Wgraj ten bios: bios.rom Jak nic sie nie zmieni w kwesti obrotow, to pozostaje programik msi afterburner lub regulator obrotow "fan mate". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kosa351 Opublikowano 17 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2010 (edytowane) Wgraj ten bios: bios.rom Jak nic sie nie zmieni w kwesti obrotow, to pozostaje programik msi afterburner lub regulator obrotow "fan mate". to jakiś bezpieczny rom? Wiesz, wciemno wgrywać jakiś bios z senspacea -_- Popróbuje na początek z afterburner PS. jaki jest "cichy" odpowiednik pod względem ceny/wydajności ze stajni ATI? Edytowane 17 Grudnia 2010 przez kosa351 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 17 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2010 (edytowane) To jest bios ze stronki gigabyta, ktora podales. Zmienilem tylko obroty (jezeli to cos da, bo bios bardzo okrojony). Mozesz dac swoj bios z karty. Bedzie pewne, ze jest OK. Edytowane 17 Grudnia 2010 przez leven Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 17 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2010 PS. jaki jest "cichy" odpowiednik pod względem ceny/wydajności ze stajni ATI? HD5670 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...