Skocz do zawartości
kosa351

Gigabyte GeForce GT 240 i duże obroty wiatraka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

byłem zmuszony kupić jakąś nową kartę do 270zł i padło na ten model Gigabyte GeForce GT240 512MB DDR5 128bit PCI-E (GV-N240D5-512I) - zdjęcia, foto, galeria produktu

System to Win XP sp3 z najnowszymi aktualizacjami + najnowsze sterowniki do karty graficznej bodajże 260.99. Wszystko ładnie pięknie, ale chłodzący wiatrak to porażka. Temperatura rdzenia 20 stopni, a on nawala w 5000obr/min jak wskazuje gpu-z. Czy da się to jakoś ujarzmić, np. jakimś softem?

Dołączona grafika

update:

znalazłem nowe biosy, które niby redukują wentylator. Napiszcie mi tylko, który wgrać?

http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=3253#bios

Dołączona grafika

update:

nie zauważyłem, ale mam najnowszy bios 70.15.2C.00.06

To jak teraz obniżyć obroty?

Edytowane przez kosa351

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wgraj ten bios:

bios.rom

Jak nic sie nie zmieni w kwesti obrotow, to pozostaje programik msi afterburner lub regulator obrotow "fan mate".

to jakiś bezpieczny rom? Wiesz, wciemno wgrywać jakiś bios z senspacea -_- Popróbuje na początek z afterburner

PS.

jaki jest "cichy" odpowiednik pod względem ceny/wydajności ze stajni ATI?

Edytowane przez kosa351

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi