Skocz do zawartości
UgliBiBagli

Ocena zestawu, ewentualne zmiany

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Od jakiegoś czasu dostrzegam konieczność zakupu nowego komputera, ale jako że nie jestem najbardziej zorientowany w tych tematach chciałbym zapytać się was o to jaki zestaw moglibyście mi polecić :)

Pozwolę sobie wykorzystać schemat z regulaminu xD

Komputer głównie posłuży do grania (gry MMO i FPS więc dużo się dzieje) ale także do multimediów

Kwota to do 2000zł (możliwe niewielkie przekroczenie tej kwoty xP)

Części oczywiście nowe :P

W planach niewielkie OC, bez szaleństw xD

Gram w rozdzielczości 1920x1080 (o ile mój obecny sprzęt mi na to pozwoli)

Myślę, że z obecnego komputera może się nadać buda (ModeCom Step 407 Black) oraz zasilacz (BeQuiet 500W) jeżeli zaistnieje taka potrzeba mogą one zostać wymienione, jestem otwarty na propozycje :D

Jeżeli jest taka możliwość preferowałbym sklep gral, z uwagi na możliwość odbioru osobistego :P

Pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.gral.pl/GoodRAM+2GB+DDR3-1333_013.htmlhttp://www.gral.pl/GoodRAM+2GB+DDR3-1333_013.htmlhttp://www.gral.pl/ASRock+M3A770DE+AM3_000.htmlhttp://www.gral.pl/Samsung+500GB+SATA-II+16MB_869.htmlhttp://www.gral.pl/AMD+Phenom+II+X4+955+3+2+GHz_798.htmlhttp://www.gral.pl/Gigabyte+GTX470+1280MB+PCI-E_808.html

Ewentualnie i5 760, GA-P55-USB3 i GTX 460.

Edytowane przez andrew777
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i czy warto dopłacić do i5 760 GA-P55-USB3 ?

Jeśli dołożysz troszkę ambicji, czyli OC na poziomie 3,8-4GHz, to warto, bo zegar w zegar różnica w wydajności w porównaniu z Phenomem II X4 sięga (w zależności od aplikacji/gry) 20-30%. Te 3,8GHz większość sztuk zrobi na rozsądnych napięciach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niby P7P55D-E, ale nie ma mostka PLX, czyli przy jednoczesnym używaniu USB 3.0 i SATA III spadnie prędkość działania PCI-E. MSI P55A-GD65 ma USB 3.0 i SATA III, a także wspomniany chip PLX, kosztuje 520-540 zł. Jest w artykule na PurePC, link w mojej sygnaturze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko, że jeśli nie będziesz kupował najszybszych/najdroższych SSD to SATA III nic ci nie da.

Najszybszym dyskom talerzowym ledwo co udaje się nasycić transfer SATA I (150 MB/s).

Zanim osiągną poziom przepustowości SATA II to cała reszta komputera wyląduje na złomie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim razie zostaje przy GA-P55-USB3 xD

@EDIT

Jak wypada Gigabyte GTX460 SOC, na tle Gigabyte GTX470 SOC ? różnica w cenie znaczna, ale nigdzie nie mogę się doszukać jakiegoś konkretnego porównania. Ktoś miał z nimi do czynienia ?

Edytowane przez UgliBiBagli

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co myślicie o takim zestawie ?

1. INTEL CORE i5 760 - 2.80 GHz BOX, s-1156 --- 719 zł

2. GIGABYTE GA-P55A-UD3 - P55, DDR3, PCI-Ex, s-1156 --- 459 zł

3. DDR3 GOODRAM - 2 GB / 1333, CL9 --- 89 zł

4. DDR3 GOODRAM - 2 GB / 1333, CL9 --- 89 zł

5. SAMSUNG 1 TB, 32 MB, 7200 obr., 3.5", SATA - HD103SJ --- 205 zł

6. PCIex MSI GF GTX 460 1024 MB DDR5, 256 bit, DVI, HDMI - N460GTX CYCLONE 1GD5/OC --- 725 zł

Całość: 2286 zł

Do tego mój obecny zasilacz BeQuiet 430W (chyba wystarczy ? :P)

Zastanawiam się tylko, czy nie warto trochę poczekać aż spadną ceny i zapolować na jakiegoś GTX470 lub MSI N460GTX Hawk ?

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja Gigabyte GTX460 768 w ciągu 3,5 miesiąca popsuła się trzy razy więc z tych dwóch kart radził bym się raczej skupić na MSI. Może moja karta była jakoś wyjątkowo skopana, nie wiem. Mogę za to potwierdzić, że jest cicha. To jest naprawdę spora zaleta, do tej pory nie miałem tak cichej (poza pasywnymi) karty. Ale MSI Cyclone też jest cicha. Tylko MSI wymaga oklejenia ramu i sekcji zasilania radiatorkami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

500W miałem przy założeniu topicu, niestety w wyniku nieszczęśliwego wypadku przestał działać, to też wymieniłem go na 430W który miałem w domu pod ręką xP

Jeśli jest to BQ L7 430W

dokładnie ten xP

Co myślicie na odłożeniu kilku złotych ewentualnie poczekać aż stanieje (może xd)

PCIex GIGABYTE GF GTX 460 1024 MB DDR5, 256 bit, HDMI, DVI - GV-N460SO-1GI - Karty graficzne PCI Express na Arest.pl ?

Internet mówi, że ma przyzwoite temperatury, a także nie jest zbyt głośna więc ? :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaką kartę najlepiej wybrać do tego configu ? :)

Zastanawiam się nad dwiema:

PCIex GIGABYTE GF GTX 460 1024 MB DDR5, 256 bit, HDMI, DVI - GV-N460SO-1GI - Karty graficzne PCI Express na Arest.pl

PCIex MSI GF GTX 460 1024 MB DDR5, 256 bit, DVI, HDMI - N460GTX HAWK - Karty graficzne PCI Express na Arest.pl

Którą wybrać ? a może jakąś zupełnie inną ? jestem otwarty na propozycje :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PCIex SAPPHIRE HD 5850 VAPOR-X 1024 MB DDR5, 256 bit - 11162-03-40R - Karty graficzne PCI Express GTX 470, HD 5850 na Arest.pl

Pozamiatane. 5850 z niereferencyjnym chłodzeniem i OC a po 2 minutach będziesz miał kartę znacznie wydajniejszą od GTX470.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na coś więcej niż średnią klase mnie już raczej nie stać :D (dobrze, że chociaż na nią xd)

Ze strony głównej producenta:

600 Watt zasilacz wymagany

wtf ? Oo

A i jeszcze jedna sprawa, jak ze sterownikami u AMD aka. ATI bo kiedyś naczytałem się o nich dziwnych opowieści, legend i innych pierdół i nie wiem czy nadal jest się czego bać ? xD

A tak i jeszcze coś (wiem, upierdliwy jestem ;P) co i jak z PhysX na kartach ATI ? Oo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zalecenia producenta olewaj. Akurat zasilacze sa podawane majac na uwadze marki takie jak srajbox czy (no)logic gdzie 600W oznacza mniej wiecej tyle co 250W i to bez żadnych zabezpieczeń. Producent woli się upewnić, żeby potem nie było pretensji :P Ale jeśli lubisz czytać takie cuda to poszukaj na stronie producenta płyty głównej i sprawdź jakie pamięci obsługuje, a na 90% okaże się że Twój PC działa cudem :P

Nie ma się czego bać. Sterowniki są normalne, a problemy były kiedyś czasem na linuxie, za to legenda urosła do miana króla piasta. Paranoja ;) Dostaniesz fajne narzędzie ze sterownikami, które ostatnio przeszło facelifting itp Do tego Sapphire TriXX i ciesz się wydajnością.

Fizyke może liczyć procesor, AMD prowadzi prace nad otwartym fizyksem, a jak chcesz to możesz dokupić jakiegos starego geforca do fizyki :P Ogólnie jest to kolejny produkt nvidii, który jest chory i ograniczany itp itd Poczytaj sobie to. Zdania są podzielone, choć ja nie wiem czy dopłaciłbym więcej jak kilka zł za to. Ty masz opcję dość dziwną bo albo znacznie słabszy 460 albo 5850 bez PhysX... Bierz 5850 :biggrin:

Edytowane przez Prolog
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi