Luki2506 Opublikowano 17 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2010 Witam. Mam mały problem, gdzieś tak po 30 minutach grania, dokładnie w NFS HP, gra się zawiesza i pojawiają się rozrzucone kwadraciki na ekranie.. Jakby taka siatka.. nic się nie dzieje, w głośnikach dziwny dźwięk. Dodam że restart musiałem wcisnąć 2 razy i komputer zamiast ponownie się uruchomić to się całkowicie wyłącza. Zasilacz to Delta GPS 400BB Reszta sprzętu: CPU: E5200 2.5@3.0 Ghz 1.20V RAM: 4 x 1GB 800 Mhz Kingston GPU: Referencyjny HD4870 od Sapphire, pamięć 512 do tego dwa dyski SATA, dwa wentylatory systemowe 80x80 Nie mam pojęcia czego to wina..czy karta nie wyrabia czy zasilacz..Czytałem na forach że przy E5200 400Watt starczy do HD4870 to go nie wymieniałem. Procesor stabilny, karta w teście OCCT miała 70-72 stopnie. W idle przy turbinie na 20 % jest około 65 stopni. Co może być nie tak ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KoVol Opublikowano 17 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2010 Objawy świadczą że to może być grafa bądź zasilacz. Zapuść FurMarka na jakąś 1h, jak się nic nie będzie działo to stawiał bym na zasilacz. Sprawdź napięcia miernikiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 17 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2010 Witam. Mam mały problem, gdzieś tak po 30 minutach grania, dokładnie w NFS HP, gra się zawiesza i pojawiają się rozrzucone kwadraciki na ekranie.. Jakby taka siatka.. nic się nie dzieje, w głośnikach dziwny dźwięk. Dodam że restart musiałem wcisnąć 2 razy i komputer zamiast ponownie się uruchomić to się całkowicie wyłącza. Zasilacz to Delta GPS 400BB Reszta sprzętu: CPU: E5200 2.5@3.0 Ghz 1.20V RAM: 4 x 1GB 800 Mhz Kingston GPU: Referencyjny HD4870 od Sapphire, pamięć 512 do tego dwa dyski SATA, dwa wentylatory systemowe 80x80 Nie mam pojęcia czego to wina..czy karta nie wyrabia czy zasilacz..Czytałem na forach że przy E5200 400Watt starczy do HD4870 to go nie wymieniałem. Procesor stabilny, karta w teście OCCT miała 70-72 stopnie. W idle przy turbinie na 20 % jest około 65 stopni. Co może być nie tak ? Kiedy ostatnio czyściłeś kartę z kurzu?.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luki2506 Opublikowano 18 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2010 (edytowane) Wczoraj jakieś 40 minut włączyłem test Power Supply w OCCT, taki sam jak w Furmarku, karta na pełnym obciążeniu nie przekroczyła 73 stopni, kartę kupiłem parę dni temu. Chłodzenie nie wygląda na zakurzone. Tylko trochę dziwne to..bo jak gram w inne gry np. w Fife 11 to nic sie nie dzieje a NFS przy np jakimś zderzeniu ale dużej prędkości zwiecha i koniec...Uruchomiłem też 3DMarka Vantage, też wszystko ok. Sprawdziłem Furmarkiem, nie było żadnych artefaktów. Czyli to wina zasilacza ? Edytowane 18 Grudnia 2010 przez Luki2506 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gerlath Opublikowano 7 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2011 Takie usterki są trudne do zdiagnozowania , szczególnie bez porządnego sprzętu(np oscyloskopu). Jak masz jakoś pożyczyć mocniejszy zasilacz to podmianka i rura- problem zniknie to masz winnego.Nie- szukasz dalej- to może być teoretycznie pad sterowników po błędzie procesora który do tej pory był stabilny a teraz po dodaniu mocniejszej karty graficznej pogorszył mu się prąd... ew np wzrosła temp w obudowie... Powodzenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...