marianciu Opublikowano 18 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2010 (edytowane) Witam Mam płytę Gigabyte GA-K8NS i na niej dotychczas pracowała pamięć 2x512 (TwinMOS PC3200 CL2.5 512 DDR-DIMM). Dzisiaj przyszła do mnie pamięć KINGSTONA (KVR400X64C3A/1G - PC3200 CL3 1GB DDR-DIMM). Przyniósł ją listonosz, otworzyłem zostawiłem pamięć na stole na pół godziny aby doszła do siebie po podróży i ją wkładam. Wkładam do trzeciego slotu (dwa pierwsze jest moja stara pamięć), ale bios po uruchomieniu widzi nadal tylko 1GB. Wyjmuje moje pamięci a wkładam w miejsce pierwszej nową pamięć komputer nie startuje, pewnie gdybym miał podłączony głośniczek u usłyszał bym kod oznajmiający błąd pamięci. Wyjąłem baterię z płyty, może przywrócenie ustawień fabrycznych pomoże - nie nie dało. Czy to oznacza, że pamięć która dzisiaj do mnie dotarła jest zepsuta? Czy to może u mnie jest jeszcze coś nie tak? Z góry dziękuję za pomoc. Edytowane 18 Grudnia 2010 przez marianciu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dualdragon Opublikowano 18 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2010 Hmm uszkodzona pamiec zazwyczaj objawia sie restartami jednak komputer startuje w ten czy inny sposób. Poprzednie pamieci to CL2.5 dokupiona to CL3 to by mogło wyjaśnić jakies bluescreeeny . Z własnych przygód z pamieciami wiem ze są też takie które sie "nie lubią" Proponował bym jeśli to mozliwe sprawdzić na innym komputerze nową pamięć . zmienic timmingi na właściwe dla tej nowej pamięci i spróbowac również u siebie. Powodzenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marianciu Opublikowano 18 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2010 Zmieniłem Timemingi na 3, ale efekt jest ten sam, w każdej konfiguracji, sama pamięć, z resztą. To samo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marianciu Opublikowano 19 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2010 Pamięć mi nie uruchomiła się, ale poszedłem do kolegi i u niego działa bez zarzutu. Więc wziąłem jego pamięć o takich samych parametrach, a jemu zostawiłem moją - u mnie jego działa prawidłowo. Dziwne, ale podobno czasami tak się zdarza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dualdragon Opublikowano 19 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2010 To przypadek tzw niekompatybilnosci różnych firm. ale jeśli kuppel na to poszedł to ja bym został przy wymianie z nim i nie tracił nerwów na reklamacje :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...