AlexTheWind Opublikowano 25 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2010 (edytowane) Płyta główna jaką mam to: DFI Lanparty DK 790FX-M2RS, czyli podstawka AM2+ Chciałbym wymienić procesor (teraz taki jak w podpisie), RAM i kartę graficzną. Przede wszystkim pytanie. Jaki procesor mogę dać. Wiem, że procki AM3 działają na tej płycie, ale nie wiem, czy wszystkie. Lepiej brać Athlona II (X2, X3 czy X4) czy może Phenoma II, a jeśli to jakiego. Od prawie dwóch lat nie siedzę w zmianach w sprzęcie i zielonego pojęcia nie ma co brać. Budżet na procka to max 700zł. Drugie pytanie, to jaka karta graficzna. Tylko ATI mnie interesuje. Budżet to max 650zł, no może 750zł, ale to w ostateczności. Zastanawiam się albo nad wersją tanią - Radeon HD 5570, albo droższą - Radeon HD 5770. Nie wiem jak duża różnica w wydajności jest. Może ewentualie poczekac na Radeon HD 6870, ale to jest jeśli znajdzie się dodatkowa kasa. Ostatnie pytanie. Do drugiego kompa potrzebuję jakąś niedrogą płytę z AM2+. Ma działać i nie sprawiać problemów i być tania, wydajność nie ma znaczenia. Proszę o pomoc, bo zdecydowanie obecnie nie orientuje się w sprzęcie :) Edytowane 25 Października 2010 przez Asturas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 25 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2010 X4 955 + HD6850 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AlexTheWind Opublikowano 25 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2010 Chodzi Ci o AMD Phenom II Quad-Core 955? Taki był mój kandydat. Pytanie tylko, czy aby na pewno moja płyta główna obsługuje ten procesor? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 25 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2010 DFI LANParty:The Best OC Platform! Overclock, Motherboard, Intel, AMD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AlexTheWind Opublikowano 25 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2010 Coś mi ta strona nie chce pokazać tego co miałeś w zamiarze. Natomiast co do karty graficznej to chyba jednak będę się musiał na coś tańszego, znacznie tańszego zdecydować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 25 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2010 (edytowane) Najnowszy bios i płyta nie będzie miała problemu z 955. http://www.dfi.com.tw/portal/CM/cmproduct/XX_cmproddetail/XX_WbProdsWindow?action=e&windowstate=normal&mode=view Edytowane 25 Października 2010 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AlexTheWind Opublikowano 11 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2010 Dzięki za rady jeszcze raz. Ostatecznie zdecydowałem się na AMD Phenom II Quad-Core 955 Black Editon i Asus Raden 6850. Do tego jakieś Kingstony 2x2Gb i 1,5 Tb dysk. Poźniej uzupełnie sygnę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 11 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2010 (edytowane) Goodram 1333MHz CL9 powinien być taniej. Edytowane 11 Listopada 2010 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AlexTheWind Opublikowano 11 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2010 (edytowane) na pewno mówimy o DDR2 ? :D Przypominam, że mam płytę AM2+, czyli DDR3 odpada :) Edytowane 11 Listopada 2010 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AlexTheWind Opublikowano 18 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2010 Szukam obudowy, która zapewni dobrą cyrkukację powietrza. Najlepiej gdyby kosztowała maksymalnie 300zł i miała jak najmniej świecących bajerów i jak najmniej szpanerski wygląd. Moje obecne typy to CoolerMaster Gladiator 600 lub SilentiumPC Gladius GD-600W Pure Black, ale jestem otwarty na wszelkie propozycje. Druga sprawa to co lepiej wybrać: Zalman CNPS10X Flex + 2xSilentiumPC Zephyr 120 mm czy może Scythe Ninja 3 + SilentiumPC Zephyr 120 mm? I jeśli Zalman CNPS10X Flex to jak zamontowac na nim wiatrak 120 mm? W zestawie chyab niema tych drucików/zaczepów? Pytania stąd, że mam problem z kompem. Stoi musi stać w miejscu gdzie jest bardzo ciepło i resetuje mi sie czasem komputer, bo przegrzewa się procesor. To jest na 99% problem z prockiem przekraczającym te 70 stopnie (czy może 75), bo zdarza się tylko po długim graniu w gry i miało to miejsce z dwoma różnymi kompami, które stały w tym miejscu :/ Nawet jeśli to karta graficzna to obudowa z lepszym przewiewem powinna pomóc. I nie nie chodzi o kompa z sygny, choc jest to komp w takiej samej obudowie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 18 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2010 (edytowane) Gladius 800, CM 690, HAF 912 Plus, K58. Edytowane 18 Grudnia 2010 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AlexTheWind Opublikowano 18 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2010 Gladius 800, CM 690, --> hmm chyba wolę 690, bo jest większa i to sporo HAF 912 Plus, K58. --> niestety nie potrafię rozszyfrować tych skrótów :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 18 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2010 Lancool K58 :: ..:: Angela.pl ::.. CoolerMaster HAF 912 Plus RC-912P-KKN1 :: ..:: Angela.pl ::.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 18 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2010 Fractal Design Define R2 Silver Arrow [FD-CA-DEF-R2-SI] - 299zł : Esc.pl Ciężko już dostać R2, a po wyjściu R3 miały świetne ceny (stąd już ich nie ma :D). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stato Opublikowano 18 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2010 (edytowane) Druga sprawa to co lepiej wybrać: Zalman CNPS10X Flex + 2xSilentiumPC Zephyr 120 mm czy może Scythe Ninja 3 + SilentiumPC Zephyr 120 mm? I jeśli Zalman CNPS10X Flex to jak zamontowac na nim wiatrak 120 mm? W zestawie chyab niema tych drucików/zaczepów? W zestawie z Flexem są 2 pary drucików na 2 wentylatory, więc spokojnie. Poza tym Zalman to bardzo fajny cooler i nie zajmuje kosmicznie dużo miejsca w obudowie. Dodatkowo masz do tego dobrą pastę i pochłaniacze drgań pod wentylatory. Jak zamontujesz 2 Zephyry będzie bardzo chłodno :) Wentylatorki są spoko. Używam ich niecały miesiąc i sprawują się bardzo dobrze - ciche. Na max obrotach troszkę szumią, ale jak masz głośną resztę to nie usłyszysz :] Co do propozycji kolegi wyżej - popieram. Sam właśnie zamówiłem R3, więc jak poczekasz do wtorku/środy to mogę coś napisać na jej temat. Ogólnie jak odkręcisz w niej te zaślepki pochłaniające dźwięk to można tam zamontować mnóstwo wentylatorów. Obudowa sama w sobie nie jest zbytnio przewiewna - trzeba wymusić przepływ powietrza. Jak chcesz lepsze chłodzenie to kup coś z siatką (CM gladiator czy Silentiumpc gladius, HAF - huragan!), to będzie na pewno chłodniejsze, ale za to głośniejsze. Jak wolisz. Edytowane 18 Grudnia 2010 przez Stato Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AlexTheWind Opublikowano 19 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2010 Dzięki, bardzo mi pomogłeś. Obecnie mam dużą obudowę, teraz potrzebuję dużą i przewiewną, bo moje Chiefteci nie są przewiewne. Spróbuję najpierw z chłodzeniem procka, potem się pokombinuje dalej :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...