kurt205 Opublikowano 19 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2010 Witam. jestem tu od niedawna i proszę o wyrozumiałość, ponieważ dla większości ten temat będzie pewnie banalny, jednak dla mnie to jest problem. Nie chciałem zakładać nowego tematu, ale szukałem podobnego i nie znalazłem, być może źle szukałem. Przedstawię mój problem: Otóż posiadam płytę gł. MSI P45 NEO ddr 2, proc. E5300 2.66ghz @ 3.46ghz, gpu gigabyte gtx 460 1 gb, 256 bit, 4 gb ram ddr2 800 mhz,zasilacz chieftec 600w. Podkręciłem mój procesor podnosząc mnożnik płyty z 200 na 266 Mhz, co dało wynik taktowania procesora 3.46ghz. Sprawdzałem stabilność jego pracy programem prime95 przez 2 godziny i wszystko jest ok. Problem mam z kartą graficzną. otóż nie potrafię ustawić na sztywno pci e na 100 mhz. W biosie w auto disable DRAM/PCI frequency mam dwie opcje: enabled i disabled. Obecnie jest na enabled. Czy tak jest ok? Dodam że problem grafiki wyszedł dopiero w grach. Prawdopodobnie zmieniło się taktowanie pci e . Proszę o pomoc . Pozdrawiam :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 19 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2010 (edytowane) Problem? Jest w ogóle jakiś problem? Czy odczuwasz jakieś spadki wydajności podczas grania? Bo częstotliwość taktowania szyny PCI-e można ustawić sztywno na 102 MHz, ale jeśli nie następują żadne spadki wydajności, to nie widzę potrzeby, by to robić. Poza tym, trzeba było napisać tu: http://forum.purepc.pl/Socket-423478775479-f72/Msi-P45-Neo-f-Neo2-fr-fr2-fir-t271626.html Poproś moderatora o przeniesienie posta. edit. Opcję, którą szukasz, masz na tym zdjęciu: Adjust PCI Frequency. Edytowane 19 Grudnia 2010 przez zzizzy 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurt205 Opublikowano 19 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2010 (edytowane) Tak, jest problem . Gdy uruchomiłem crysisa to wyrzuciło mnie z niego, ogolnie spadła wydajność tej karty a Sisoft Sandra pokazuje mi ze karta graficzna jest podkręcona o 20%. nie znam się dobrze na biosie, co potrafiłem to zrobiłem :). Dokladnie mam takie ustawienia jak na tym screenie. Edytowane 19 Grudnia 2010 przez kurt205 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...