Skocz do zawartości
SkAtaN

Oszukana nagrzewnica od żuka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Kieruje pytanie do posiadaczy nagrzewnic od żuka. Z jakiego metalu macie zrobione płaskowniki w swojej? Wszyscy mówią ze jest caluteńka miedziana a ja właśnie wymontowałem od takiego starego żuka i te płaskowniki są albo alu albo z nierdzewnej stali jakiejś. Bardzo dziwne. Nie sugerujcie się podpisem bo od łady tesh mam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moja jest calutka z mosiadzu - finy, zbiorniczki i plaskowniki (plaskowniki z wierzchu pokryte sa cienka warstwa cyny i maja szary kolor, ale pod cyna jest mosiadz

Nazwa wyrobu: Grzejnik

Symbol: GPL 10

Typ: A 03 M

Masa 2.1 kg

Producent: DELPHI Automotive Systems Poland Sp. z o.o. Oddzial w Ostrowie Wlkp

Data produkcji: 11 1998 :)

arthx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tą co mam to zbiorniki sa z mosiądzu, finy miedziane, płaskowniki to jush sam nie wiem ale cyny sie chiba tylko do lutowania uzywa choć cos słyszałem ze tesh do zabiegów antykorozyjnych. Napisz mi jaki masz typ tej chłodnicy. Moj to A03M a symbol to GPL-10. Moze masz inne?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no wydaje mi sie ze te płaskowniki nie są miedziane. Tak samo wyglądają jak w tej od ŁADY. Jak sprawdzaliscie czy są miedziane?? Na zewnątrz poskrobałem troche kluczem i miedzi nie widać. :? A arthx z koleji mowiłes że sa mosieżne ale cos chiba cie sie pomyliło. pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mysle, ze te nagrzewnice na przestrzeni tych wielu lat produkcji zuka robilo bardzo wielu producentow i dlatego wystepuja roznice w ich wykonaniu.

ja plaskowniki na pewno mam mosiezne (cale sa na zewnatrz pokryte cyna, jednak po zeskrobaniu tej warstewki cyny widac ten piekny zloty kolor, ktory mozna podziwiac na wypolerowanych zbiorniczkach :)

finy rowniez sa mosiezne (ale ten mosiadz zawiera bardzo duzo miedzi, i dlatego na zdjeciu widac jak by byly miedziane) dzieki temu te finy sa znacznie sztywniejsze niz z czystej miedzi, a nie traca zbyt duzo z przewodnictwa ciepla.

Dołączona grafika

arthx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lookas20 chciałeś powiedzieć płaskowników nie finów :wink:. Arthx ładnie wygląda ta twoja nagrzewnica, polerowałeś ją czyms? Moja od łady jest w podobnym stanie ale sie tak nie błyszczy :) 100 zł bym nie dał, po za tym ma jeszcze wloty tak dziwnie. Woda chyba nie robi całego obiegu ponieważ wlot jest na dole i ciecz nie wraca sie do góry znów.

Ta którą posiadam od żuczka jest również z Ostrowa W. z tym wyjątkiem ze jest stara i brudna. W takim razie moze ta od Łady tesh ma płaskowniki miedziane tylko pokryte cyną ? Apropos wagi czemu na mojej jest napisane 1,5 kg?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi