Skocz do zawartości
hyh

athlon X3 450 + AsRock m3a770de + win xp = blue screen

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Złożyłem nowego kompa ze starym dyskiem i dostaję blue screena przy ładowaniu Win XP (orginal).

Komp:

AMD Athlon II X3 450 chlodzenie BOX

AsRock m3a770de

2gb ddr3 goodram - jedna kosc

zasilacz chieftec ctg 500W

dysk samsung 102sj 1TB

Sprawa jest o tyle dziwna ze Ubuntu (ten sam dysk) spokojnie startuje i wszystko śmiga. Gdy podłączyłem inny dysk z win7 tez wszystko śmiga (test superpi 8M, a w tym czasie inne aplikacje - gimp, openoffice, net itd.)

Win XP w ogóle nie chce wystartować przycina się przy starcie i wywala bluescreen i szybki restart.

Odłączyłem dvd fdd itd. zmieniałem grafe, ustawiłem napięcia na sztywno, ustawiłem tylko jeden rdzeń, obniżyłem mu taktowanie do 1.8 ghz i ciągle to samo.

Zmieniałem sloty ramu, niestety nie mam jak sprawdzić innej kości.

Natomiast w trybie awaryjnym startuje, ale nie działa myszka i klawiatura.

Win xp podłączony do starego kompa spokojnie startuje i wszystko działa.

O co chodzi?

Zostaje wina albo systemu, który sobie nie radzi, albo gryzie się coś z 3: płyta, procek, ram i objawia się akurat tylko w xp.

Miał ktoś, może taki problem, albo umie pomóc? Może coś trzeba ustawić w biosie?

Z góry dzięki za sugestie i pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie niestety dysk jest ustawiony na IDE.

Co do instalki to nie instalowałem, i teraz to jest pytanie czy to Xpek nie radzi sobie z wykryciem nowego sprzętu w odpowiedni sposób, czy coś jednak sprzętowo się gryzie a akurat przy XP to wyłazi, a przy 7 i Ubuntu nie.

Zrobię testy i zobaczę czy jest 100% stabilności na 7, i wtedy będę myślał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi