hyh Opublikowano 19 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2010 Witam, Złożyłem nowego kompa ze starym dyskiem i dostaję blue screena przy ładowaniu Win XP (orginal). Komp: AMD Athlon II X3 450 chlodzenie BOX AsRock m3a770de 2gb ddr3 goodram - jedna kosc zasilacz chieftec ctg 500W dysk samsung 102sj 1TB Sprawa jest o tyle dziwna ze Ubuntu (ten sam dysk) spokojnie startuje i wszystko śmiga. Gdy podłączyłem inny dysk z win7 tez wszystko śmiga (test superpi 8M, a w tym czasie inne aplikacje - gimp, openoffice, net itd.) Win XP w ogóle nie chce wystartować przycina się przy starcie i wywala bluescreen i szybki restart. Odłączyłem dvd fdd itd. zmieniałem grafe, ustawiłem napięcia na sztywno, ustawiłem tylko jeden rdzeń, obniżyłem mu taktowanie do 1.8 ghz i ciągle to samo. Zmieniałem sloty ramu, niestety nie mam jak sprawdzić innej kości. Natomiast w trybie awaryjnym startuje, ale nie działa myszka i klawiatura. Win xp podłączony do starego kompa spokojnie startuje i wszystko działa. O co chodzi? Zostaje wina albo systemu, który sobie nie radzi, albo gryzie się coś z 3: płyta, procek, ram i objawia się akurat tylko w xp. Miał ktoś, może taki problem, albo umie pomóc? Może coś trzeba ustawić w biosie? Z góry dzięki za sugestie i pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stolar Opublikowano 19 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2010 Kwestia zmiany pracy dysku w biosie, na bodajże IDE ale głowy sobie uciąc nie dam. Tak czy inaczej jest to tylko kwestia ustwień biosu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 19 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2010 Pewnie systemu nie instalowałeś ponownie po zmianie sprzętu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hyh Opublikowano 19 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2010 Właśnie niestety dysk jest ustawiony na IDE. Co do instalki to nie instalowałem, i teraz to jest pytanie czy to Xpek nie radzi sobie z wykryciem nowego sprzętu w odpowiedni sposób, czy coś jednak sprzętowo się gryzie a akurat przy XP to wyłazi, a przy 7 i Ubuntu nie. Zrobię testy i zobaczę czy jest 100% stabilności na 7, i wtedy będę myślał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...