mazuroo Opublikowano 9 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2010 Witam wszystkich. Szukam płyty głównej pod AM3 z UCC/ACC z DDR3, ale nie mogę się zdecydować albo nie jestem pewny czy płyta ma taką fukncję bo nie wszędzie o tym piszą, np. na esc.pl w żadnej z nich nie jest napisane czy płyta ma ta funkcję czy nie. Waham się między Asrock M3A770DE a ASROCK M3N78D. Nie ukrywam że cena też ma tutaj duże znaczenie, nie chciałbym przekroczyć granicy 250zł. Zapomniałem dodać że płyta ma mieć HT 3.0. Jeśli macie jakieś propozycje lub spostrzeżenia to proszę o pomoc. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 9 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2010 Takie dane sprawdzaj na stronie producenta, gdzie są dokładne opisy ;) Wiele sklepów nie pisze często nic, bo dasz podstawowe dane to mało, a dawanie 3x a4 o możliwościach też bez sensu. Ja proponuję : http://www.saturion.pl/index.php/product/109726/Podzespo_y_PC_/P_yty_g_wne_/AsRock_770_EXTREME3.html Płyta zdecydowanie nowocześniejsza i bardzo dobra. Poza tym czemu chcesz kupować na allegro a nie w normalnym sklepie z fakturą, gwarancją itp ? ew. Płyta główna ASRock M3A770DE AMD 770 Socket AM3 (2xPCX/DZW/GLAN/SATA/RAID/DDR3/CrossFireX) (M3A770DE) w Morele.net 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mazuroo Opublikowano 9 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2010 tzn. linki są z allegro, a płytę kupię i tak normalnie ze sklepu. Ten asrock 770 extreme jest zachecający, ale może coś z innych producentów? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 9 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2010 Zależy w jakim sklepie chcesz kupić. Jeśli w lokalnym to po pierwsze na 90% pan powie że ASRock to gowno, po drugie na 50% tej płyty tam nie będzie akurat i na 100% jeśli już będzie to o jakieś hmm 20-40 zł droższa ;) Od innych producentów do ~250 zł z USB 3.0? Ja nie widzę.. Ogólnie np. taki ASUS ma fajne płyty, które często są warte ceny ale to modele powyżej 300 zł zwykle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mazuroo Opublikowano 9 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2010 (edytowane) Nie mylisz się, już raz zamawiałem Asrock dla kolegi to powiedzieli to w trochę innych słowach że to niższa półka choć szczerze powiedziawszy nie wiem na jakiej podstawie to wywnioskowali chyba tylko i wyłącznie że niższa cena i oni na tym mniej zarobią ;) a i jeszcze jedno, bo nie mam pewności ale chyba da radę odpalić go na jednym 4-pinowym zasilaniu w gnieździe procesora? Edytowane 9 Grudnia 2010 przez mazuroo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 9 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2010 Opierają się na stereotypie z początku XXI wieku :P kiedy to ASRock produkował jak wszyscy płyty dobre i płyty ciach!iane, ale tanie. Jako że na początku lat dwutysięcznych nasz kraj był cholernie zacofany to kupowano właśnie te tanioche i się stereotyp wytworzył, a teraz przez takich przedpotopowców się utrzymuje. Bo kogo to, że to producent Tajwański, że wyrastał pod skrzydłami ASUSa, że zbiera bardzo pochlebne opinie itd A ja jestem dumnym posiadaczem aszrotowej płytki, która w PC służy mi już 7 rok i jedyne co w niej padło to jeden port USB :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mazuroo Opublikowano 9 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2010 Osobiście też mam dobrą opinię o Asrocku, nie widzę potrzeby żeby przepłacać za coś takiego samego ale innego producenta:P Mógłbyś odpowiedzieć na moje pytanie odnośnie zasilania gniazda procesora? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 9 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2010 Ja właśnie kupiłem AsRocka N68C-S. Dzisiaj będę testował, ale na razie jest ok, mimo, że mam sprzęt jak w podpisie czyli dość wymagający. Jedyny problem, to taki, że nie chciał mi zabootować z pendrive mimo, że jest w biosie taka opcja. Cena w morele 144zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 9 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2010 Potrzebujesz 8 pin, ale to tylko teoria i zależy od tego jaki masz CPU. Jeśli więcej jak 120W TDP to może nie wstać, choć poddałbym to w wątpliwość. Jak coś to 4 pin do 8 wejdzie i to tylko w jednej pozycji, więc się nie martw i w przejściówki nie inwestuj ;) ew zmiane PSU... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 9 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2010 Płyta ma integrę, ale ze starym wyjściem 15 pin. Na przetrwanie jeżeli karta jest na gwarancji będzie dobra. Najciekawsze to że ma dwa rodzaje ramu. DDR2 lub DDR3. Dlatego ją wybrałem. Ma tez UCC, czyli ponoć da się odblokować dodatkowe rdzenie, mam zamiar to sprawdzić. Bo mój PII na Biostarze bez problemu pracował na x4. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mazuroo Opublikowano 9 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2010 Takiego właśnie zamawiałem koledze :P to prawda płytka niczego sobie, ale w porównaniu z tym który pokazywał mi Prolog, nie ma USB 3.0 i nie ma HT3.0, poza tym nie potrzebne mi będą gniazda na ddr2 to nie powinieneś mieć problemu żeby chodził i tutaj na X4. właśnie słyszałem ze te przejściówki to jakaś ściema, niby masz 8 pin ale i tak podaje tą samą moc. phenom II 555 zużywa chyba 80W więc powinno ruszyć;] akurat mój obecny sprzęt ma ddr(1) więc odrazu przejdę na ddr3;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 9 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2010 Przejściówki w tym wypadku to taka magia xD Jeżeli z zasilacza płynie prąd dwoma liniami to nie ważne czy na końcu dasz 4 wyjścia czy 8 wyjść bo płynie prądu tyle samo.. Końcówka nie doda Ci energii :P To tak na chłopski rozum, ale jest jeden aspekt sprawy. Mianowicie czasem przy wysokim OC 8 pin się przyda (tj przejściówka) bo wszystko się lepiej rozkłada, a tak te 4 piny mogą wypalić czy stopić gniazda tratata. Wszystko zależy od mobo i od przypadku, a idąc takim tokiem rozumowania to lepiej nic nie kupować bo nie daj bóg się zepsuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 9 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2010 W twoim przypadku faktycznie ta płyta za bardzo nie pasuje ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mazuroo Opublikowano 9 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2010 nie zamierzam narazie podkręcać tego phenoma(555 BE), ewentualnie jeśli odpali się na tym 4pinowym wyjściu na odblokowanych dodatkowych dwóch rdzeniach to i tak będę szczęśliwy, bo na odblokowanych rdzeniach pozera więcej energii ale nie wiem ile więcej:P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 9 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2010 5W więcej bez kręcenia napięciem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mazuroo Opublikowano 9 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2010 czyli powinno wstać na 4-pinowym? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 9 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2010 (edytowane) Też mam 555 i dzisiaj będę testował. Na mojej płycie nie ma nic więcej niż 4 pin a piszą, że wstanie na niej x6 :) oczywiście nie z mojego proocka :D Edytowane 9 Grudnia 2010 przez maxymili Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mazuroo Opublikowano 9 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2010 na allegro mogę kupić PII 555 BE odblokowanego i sprawdzonego że stabilny za 390 więc chyba te 50 zł warte swojej ceny ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 9 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2010 To pytanie retoryczne? :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mazuroo Opublikowano 9 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2010 w sumie ;] normalnie PII 955 kosztuje 500 i wzwyż ;D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 10 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2010 (edytowane) Dobra, otwarłem PII 555 na B55 na płycie AsRock N68C-S UCC za pierwszym razem i bez problemu :) Jedyny minus tej płyty jaki teraz dostrzegam, to, że ma wyjście grafiki zintegrowanej tylko 15 pin co powoduje, że jakość obrazu na 22" monitorze jest słaba. Ale oddałem kartę po raz trzeci do serwisu i teraz czekam już na nową. Wieczorem testuję dalej :) jak na płytę za 144 nie jest źle ;) Edytowane 10 Grudnia 2010 przez maxymili Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mazuroo Opublikowano 10 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2010 (edytowane) Ja jednak wzialem Athlona II X3 425 na rdzeniu deneba [CACYC AC] jeszcze plyta i ram i bede probowal ;] @maxymili a tego phenoma kupowałeś nie dawno? czy masz jakiegoś selekta czy po prostu miałeś szczęście?;D @Prolog mógłbyś mi jeszcze polecić jakąś płytę główna z integrą[np. HD4200] do ok. 300zł Edytowane 10 Grudnia 2010 przez mazuroo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 10 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2010 (edytowane) AsRock 880GM-LE < AsRock 880GMH/USB3 < AsRock 880GXH/USB3 ew starsza M3A785GMH/128M lub Gigabyte 880GM-UD2H Ps, nie jestem fanboyem ASRocka :P Nie moja wina, że mało kto robi takie płyty do 300 zł. Edytowane 10 Grudnia 2010 przez Prolog Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 10 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2010 Kupowałem zaraz po premierze rewizji C3 na pheonomach x2. Normalnie w sklepie, zapakowany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mazuroo Opublikowano 10 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2010 (edytowane) @maxymili a to szcześciarz z Ciebie : ) @Prolog wiadoma sprawa, bo tu nie płacisz za markę : ] a co myslicie o GA-770TA-UD3 lub GA-790XT-USB3? Edytowane 10 Grudnia 2010 przez mazuroo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 10 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2010 Jedynka w wersji ud3p była bardzo fajna plytka, ale nie ma integry więc już nie wiem o co chodzi :P Dwójka jest za droga i wątpie aby był Ci ten chipset potrzebny, bo zwykle jeśli ktoś potrzebuje takiej mobo to nie pyta o rady bo sam ma szerokie pojęcie :P Ogólnie kupno mobo pod AM3 za ponad 400 zł to nonsens bo możnaby już celować często w i5.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mazuroo Opublikowano 10 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2010 (edytowane) Ta płytka Asrocka 880GMH/USB3 mi się bardzo podoba ale ma tylko 4pinowe zasilanie gniazda procesora więc pewnie tylko do 125W można procki wstawiać? Edytowane 10 Grudnia 2010 przez mazuroo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 10 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2010 A którego chcesz wstawić z wyższym TDP ? Poza tym nie ma też co tak bardzo się przejmować bo ew. problemy mogłyby się pojawić w razie OC jakiegoś wyżyłowanego x6. Jednak do x6 możnaby kupić coś lepszego, choć samo kupno tego procesora nie ma sensu.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mazuroo Opublikowano 10 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2010 na tej płytce miałby być odblokowany athlon II x3 425, sam w sobie pobiera 95W, ale nie mam pewności czy odblokowany i przekręcony z 2,7 @ 3,0 nie będzie miał większego TDP. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 10 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2010 Jeśli odblokujesz i rdzeń i cache L3 to i tak nie będzie miał większego zapotrzebowania na prąd jak pełny x4 phenom. Nie masz co się martwić, a jak co to zapytaj kto tu ma podłączone 8 pin? :P 4 jest wystarczające i do Twojego x3 wystarczy spokojnie z kręceniem ile chcesz. Btw 3GHz na BOX mam nadzieje? Jak zmienisz chłodzenie to jedź w górę, a myślę że zmienisz szybko bo nikt chyba się z boxem nie polubił chyba że jest lekko głuchy lub ma bude na 5+ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...