Skocz do zawartości
NaturalMystic

Czy byl to dobry wybor? Dobor komponentow.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Jestem tutaj nowym uzytkownikiem. Prosze o wyrozumialosc.

Zakupilem takie czesci:

-SAPPHIRE HD 5870 Vapor-X OC 1GB

-INTEL CORE i7 950 (D0)

-Noctua NH-U9B SE2

-ASUS SABERTOOTH X58

-OCZ Fatal1ty 750W

-OCZ 6GB DDR3 1600 Titanium CL7 Triple 3x2GB

-CREATIVE Sound Blaster FATAL1TY XTREME GAMER PRO

-COOLER MASTER SCOUT SGC-2000

Jak myslicie? Postapilem wlasciwie? Zestaw w 80% do gier. Reszta, to filmy. Pracuje na laptopie. Pytam, poniewaz jestem ciekaw, czy te wszystkie komponenty beda ze soba dobrze wspolgraly? Zastanawiam sie jeszcze nad wymiana dysku hdd na ssd, czy bedzie jakis skok wydajnosciowy?

Czekam na odpowiedzi :). Temat traktuje bardziej jako dyskusje, mozna podwazac moj wybor. Moze jeszcze cos zmienie. Prosze jednak powstrzymac sie z pisaniem 'wez amd lepszy i tanszy', jak dla mnie, to nie ta liga. Potrzebuje super maszyny, a nie 'wystarczajacej do grania' :).

Pozdrawiam, Krzysiek.

• Downvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytalem o tych SB i podobno ceny maja byc kosmiczne. Prawda? Z tego co mi wiadomo, to obecnie i7 950 jest jednym z lepszych procesorow, wiec dlatego go wybralem.

Odczuje jakas roznice pomiedzy OCZ, a Seasonic?

Edytowane przez andrew777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Byly podane gdzies orientacyjne ceny tych SB, jednak dotarlem do kilku wiadomosci, ktore obalaly te ceny, poniewaz byly podobno podane bez marzy chyba, lub cos w tym stylu. Takze po przeliczeniu wychodzilo, ze najtanszy 1200 zl ma kosztowac. Slyszales moze o takich doniesieniach?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak myslicie? Postapilem wlasciwie? Zestaw w 80% do gier. Reszta, to filmy. Pracuje na laptopie. Pytam, poniewaz jestem ciekaw, czy te wszystkie komponenty beda ze soba dobrze wspolgraly? Zastanawiam sie jeszcze nad wymiana dysku hdd na ssd, czy bedzie jakis skok wydajnosciowy?

SSD to podstawa jak chcesz duży skok w wydajności :] Kup jakiś mały pod system (40-80gb, ile tam potrzebujesz), a resztę plików trzymaj na zwykłym HDD.

Jak masz SSD to wszystko się otwiera momentalnie :P Word się w mniej niż pół sekundy otwiera ;p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak ten dysk wplywa na gry? Bo wydatek rzedu 600 zl, by jedynie Word i inne programy szybciej sie otwieraly, jakos mnie nie przekonuje. Potrzebuje mocnych argumentow. Jak z ich zywotnoscia? Czy uzyskam jakies dodatkowe FPS'y w grach? Czy procesor bedzie duzo mniej odciazony? Itd.

Chcialem zrobic tak, ze zakupie SSD 60GB na sam system, a na jednym 1TB beda gry. Oczywiscie zwykly hdd nie-'zielony'.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I jedynie w tym kierunku odczuje roznice? Zamiast 15 sekund, to 3 bedzie sie zalaczal? Jesli tak, to nadal mnie to nie przekonuje. Moze mi ktos wytlumaczy, czy taki zwykly hdd moze wplynac na karte graficzna i procesor w negatywnym znaczeniu? Spadek wydajnosci itd? A ssd go polepszy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Jestem tutaj nowym uzytkownikiem. Prosze o wyrozumialosc.

Zakupilem takie czesci:

-SAPPHIRE HD 5870 Vapor-X OC 1GB - jak patrze na ceny to nonsens chyba ze dorwales prawdziwa okazje.

-INTEL CORE i7 950 (D0) - ło matko o.0 Kupiłeś 1366, które ani w grach ani filmach nie różni się od i5 i to tuż przed premierą Sandy Bridge? Ja pier**** xD

-Noctua NH-U9B SE2 - przepłacasz.

-ASUS SABERTOOTH X58 - jak wyżej, 1366 - fail

-OCZ Fatal1ty 750W - przepłacasz a to i tak nic ciekawego bo OCZ to nie jest renomowany zasilacz czy cuś..

-OCZ 6GB DDR3 1600 Titanium CL7 Triple 3x2GB - przepłacasz do tego triple wymuszone 1366 a nic Ci to nie da

-COOLER MASTER SCOUT SGC-2000 - lepszym i tańszym wyborem byłby Define R3, no chyba że bawisz się w lanparty to wtedy te uszy się przydadzą..

Jak myslicie? Postapilem wlasciwie? Zestaw w 80% do gier. Reszta, to filmy. Pracuje na laptopie. Pytam, poniewaz jestem ciekaw, czy te wszystkie komponenty beda ze soba dobrze wspolgraly? Zastanawiam sie jeszcze nad wymiana dysku hdd na ssd, czy bedzie jakis skok wydajnosciowy? - Do takich zastosowań naprawdę nie wiem o czym myślałeś kupując to.

Czekam na odpowiedzi :). Temat traktuje bardziej jako dyskusje, mozna podwazac moj wybor. Moze jeszcze cos zmienie. Prosze jednak powstrzymac sie z pisaniem 'wez amd lepszy i tanszy', jak dla mnie, to nie ta liga. Potrzebuje super maszyny, a nie 'wystarczajacej do grania' :). - a widzisz różnice między 120 FPS, a 200 ? Jeśli w życiu nic nie piłeś, nie brałeś i nie paliłeś a do tego brałeś witaminki to MOŻE widzisz te 60 FPS ale wątpie. I nikt niepisałby o AM3 ale o 1156

Pozdrawiam, Krzysiek. - Za te kwotę mogłeś Krzyśku złożyc coś duzo bardziej sensownego, efektywnego i wydajniejszego. Również pozdrawiam.

Edytowane przez andrew777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prolog - wiec, jesli mozna, to napisz jaki zestaw wedlug Ciebie bylby lepszym rozwiazaniem?

Czytalem przed zakupem duzo roznych opinii. Wybralem najlepsze komponenty jakie braly udzial w testach. Procz zasilacza, ale wydawal sie bardzo dobry. Wiec nie rozumiem w czym moze tkwic problem? Moze chwilowo tego nie wykorzystam w grach, ale ucze sie na grafika komputerowego, wiec niektore programy z pewnoscia wykorzystaja ten potencjal. Chyba, ze jest zestaw mocniejszy od tego w podobnej cenie, to prosze go przedstawic :).

Edytowane przez NaturalMystic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proszę podać cenę a sie zlozy. Co do grafika komputerowego to 2 czy 3D? Tak czy siak, już nawet lepiej kupić Dell'a z "demobilu" za 300 zł i poczekać te 2 tygodnie ;)

Preferencje do sklepu są? Czy składac obojętnie gdzie?

Edytowane przez Prolog

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cena do 8k, tyle mam odlozone na "maszyne" bez monitora. 2D, 3D na razie to jest faza testowa, w czym sie lepiej bede czul. Tak jak mowie, na razie potrzebuje komputera do gier, mam PS3, ale wole na blaszaku w FPS'y pograc, a i klimat lepszy :). Na Alienie robie projekty (laptopie). Blaszak na gry, filmy czasami, no i sporadycznie programy do renderingu itd.

Nie chodzi o to, ze potrzebuje komputer, bo nie mam, tylko skladam cos mocniejszego. Obecnie mam:

-C2D E8600

-DDR2 8GB GR.

-GeForce GTX260 AMP!

-Asus P5QL Pro

-Zasilacz CoolerMaster 620W cos tam super power ;).

Lubie sie bawic w te klocki, dosc czesto sobie zmieniam podzespoly, dla zaspokojenia swoich potrzec.

Preferencji co do sklepu nie mam, byleby wiarygodny i sprawdzony. Ja czesto robie zakupy na Allegro i nie narzekam :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do ssd to łap linka: http://www.techpowerup.com/reviews/Crucial/RealSSD_C300_128_GB/10.html.

Levele ładuja się szybciej, gra się szybciej włącza ofc, nie ma zacinek przy doczytywaniu tekstur itd...

Ogólnie system zasuwa jak świeżo po formacie przez cały czas. Wszystko chodzi szybciej, włącza wyłącza kopiuje itd. Jak nie masz hdd typu Velociraptor 10k rpm itp. to na pewno odczujesz znaczącą różnice.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jutro.. Ale szczerze Ci powiem, że ja bym czekał mając takie fundusze a jeśli już inwestować to w zasilacz, obudowę, dźwiękówkę, system nawet itp Dopłacanie do i7 astronomicznych kwot dla kilku procent nie ma sensu. Swoją drogą na ile masz wykręconego tego e8? Dobrej nocy :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stato a wiesz moze, jak z ich trwaloscia? Mam oryginalnego Windowsa 7 Ultimate 64bity, wiec nie bedzie z nim problemow raczej. Zainstaluje raz i mysle, ze bedzie hulal tak przez dlugi czas.

Prolog co do tego zasilacza, to jak na razie musi wystarczyc, poniewaz akurat dzisiaj doszedl. Jak myslisz? Bedzie wystarczajacy?

Tego E8600 nie krecilem. Jako pierwszy do krecenia mial byc ten i7.

Ps. jak rozpoznac, czy i7 jest d0? Bo chwilowo mam watpliwosc. Poprosilem sprzedajacego o zdjecie kodu S-spec. Po otrzymaniu zdjecia zobaczylem: SLBEN. W internecie znalazlem, ze kod powinien wygladac tak: SLBEJ.

Co o tym myslicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam już ponad miesiąc i nic złego się nie zapowiada. Poza tym 3-letnia gwarancja to masz spokój. Jakoś nic złego się z SSD nie dzieje. Jakby tak było to by jakieś afery były, masowe pady itd. Może nie jest tak samo trwały jak HDD, ale IMO zysk z wydajności jest warty ryzyka :] Jak wybierzesz dobry model, to powinien Ci dobrze służyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie wszystkich!

Chcialbym teraz wiedziec co nieco o zasilaczu. Poniewaz ten OCZ przez wine sprzedajacego, ktory po prostu mnie olal; nie dotarl, postanowilem przemyslec wybor. Chcialbym wiedziec, jaki zasilacz polecacie pod zestaw:

-SAPPHIRE HD 5870 Vapor-X OC 1GB

-INTEL CORE i7 950 Bloomfield (D0)

-Noctua NH-U9B SE2

-ASUS SABERTOOTH X58

-HDD Samsung SpinPoint F3 1TB

-OCZ SSD VERTEX 2 60GB

-OCZ 6GB DDR3 1600 Titanium CL7 Triple 3x2GB

-COOLER MASTER SCOUT SGC-2000

Potrzebowalbym zasilacza, ktory bedzie mial zapas mocy na o/c, badz rozbudowe o karte graficzna/dysk twardy. Procesor raczej na pewno bede podkrecal, dla czystej przyjemnosci.

Dziekuje z gory za odpowiedzi!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak powiesz ile mozesz na niego wydac to Ci postaram sie podpowiedzieć.

ps. swoja droga to dobrze ze Cie olal bo to zaden specjalny zasilacz , bedziesz mial okazje kupna czegos lepszego ;)

Edytowane przez Maciem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Corsair AX750 badz Seasonic x660 , są to jedne z najlepszych zasilaczy w tym momencie .

Maja modularne okablowanie , bardzo wysoką sprawność i są wykonane w najwyzej jakości. Do tego bardzo ciche.

Oba zasilacze maja wnetrze seasonica wiec kupuj co taniej znajdziesz.

Do jednej grafy i procka oczywiscie ze sporym OC , wystarczy w zupelności wersja 560/550 wat.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi