Skocz do zawartości
brusse

Phenom II 955 i chłodziwo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam problem bo muszę czymś schłodzić Phenoma 955 na standardowych zegarach nie będzie OC ,a boxowy cooler est za głośny. Wszystko siedzi w obudowie

Asus Vento TM-220 MicroATX i nie ma tam miejsca na zalmana cnps , zamontowałem noiserblockerażeby wyciągał ciepło z obudowy , jednak nawet przy 2,5k obrotów(wcześniej 4,5k) jest troszkę za głośno.

I tu prośba jaki cooler polecicie raczej z wentylatorem od przodu jak w boxach, przymierzałem wentyl 120 i się mieścił z 1cm przerwa u góry i z 5cm w bok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obudowa powinna pomieścić bez problemu małe wieże typu SilentiumPC Spartan HE923, Katana, Arctic Freezer 7 Pro Rev.2 czy nowy Arctic Freezer 13. Celowałbym jednak w chłodzenia z typowym wentylatorem 92mm a nie dedykowanymi jak we Freezerach.

Wieża umożliwia skuteczniejsze wyprowadzenie ciepła poza obudowę. Chłodzenia o ułożeniu wentylatorów jak w boxie zapewniają kotłowaninę ciepłego powietrza w obudowie. Przy wieży mamy ukierunkowany przepływ.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wskazane jest aby wieża wiała w stronę tylnego wentylatora. Zwróć uwagę, że tego typu chłodzeń nie da się na procesorach amd obracać co 90 stopni. Niektóre wieże będą chciały wiać w zasilacz, unikaj takiego rozwiązania. Sposób mocowania najłatwiej poznać wpisując model chłodzenia do youtube.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi