wladziu Opublikowano 20 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2010 Witam! Od kilku dni zaczelo sie cos dziac z moja karta. Najpierw zaczyly wyskakiwac artefakty w grach. Poczatkowo rzadko a pozniej nawet w menu gry i musialem zaprzestac grania. Pozniej zaczely sie dziwne akcje w samym windowsie typu utrata obrazu (jakby brak komunikacji monitora z karta), lub komunikat o utracie stabilnosci sterownika graficznego czy jakos tak (ale akurat te 2 problemy wystepowaly bardzo rzadko). I ostatnio po wlaczeniu zimnego kompa zaczely pojawiac sie rozne artefakty w podczas ladowania windowsa a nawet w biosie.. Teraz tak, wydaje mi sie ze wine za to ponosi wyschnieta pasta na karcie graficznej, bo wyplynela spod radiatorow i jest sucha, ale dlaczego artefakty wyskakuja po wlaczeniu zimnego kompa? Czyzby juz karta walnieta i nic nie da sie z nia zrobic??? Karta oczywiscie byla podkrecona i stad pewnie problemy. Wysokie temperatury wysuszyly chyba wysuszyly paste. Wszystkie opisane wyzej problemy mialy miejsce na fabrycznych taktowaniach karty, ktore ustawilem juz po pierwszych artefaktach ktore zauwazylem w grach. Tak wiec obnizenie nic nie dalo a karta sprawia coraz wiecej problemow.. Niedlugo moze wogole kompa nie odpale... Podkrecony mam tez procesor ale obnizenie taktow tez nic nie dalo. Zasilacz 400W i przez ponad rok czasu zestaw chodzil bez zadnych zgrzytow. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadowek Opublikowano 20 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2010 Poczytaj o wygrzewaniu karty w piekarniku, może Ci pomoże. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wladziu Opublikowano 20 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2010 Czy jakby zasilacz siadal to takie efekty beda? Zasilacz moze tracic swoja moc z czasem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hejger Opublikowano 20 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2010 (edytowane) W winę zasilacza wątpię. Jak tak podejrzewasz pastę, to ją wymień - co za problem.. 8800/9800 nie są najżywotniejszymi kartami i bardzo dużo z nich kończy w taki sposób. Pozostaje ci wrzucić kartę do piekarnika - Zdejmujesz z karty wszystko co się da, ścierasz pastę i w 180*C na 7-10 minut. Może pomoże, może nie. Edytowane 20 Grudnia 2010 przez Hejger Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wladziu Opublikowano 20 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2010 (edytowane) Paste wymienie napewno, ale watpie zeby pomogla skoro zimna karta zaraz po wlaczeniu kompa sypie artefaktami. Co do tego sposobu z piekarnikiem, to troche mam obawy... BEzpieczniejszego sposobu nie ma? Edytowane 20 Grudnia 2010 przez wladziu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 20 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2010 Twoja karta to i tak juz trup, nie zaszkodzi sprobowac a moze pomoze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wladziu Opublikowano 20 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2010 trup? czyli co pasta nic nie pomoze? zasilacz nie ma prawa powodowac artow? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
187 Opublikowano 21 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2010 ja miałem to samo z moim 9800gtx, najpierw arty później się zaczął zawieszać wygrzałem w piekarniku działał dobrze 2 miesiące i padł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DJH83 Opublikowano 21 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2010 Wątpie żeby ci pasta pomogła. Poczytaj o piekarniku, tu chodzi o to żeby poprawić luty pod pamięciami BGA - stawiam że to jest powodem artów. Profesjonalny reballing przy tej karcie się nie opłaca. Z drugiej strony możesz wystawić denata na allegro jako uszkodzonego z artami i pewnie dostaniesz całkiem niezłą kasę - chyba właśnie amatorzy "wypieków" tyle za te 8800/9800 płacą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...