Puchacz1 Opublikowano 21 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2010 zapewne proste do wykonania ale wszystko co mi przychodzi do głowy nie rozwiązuje mojego problemu mam np. tablicę z liczbami T[0] = 4,T[1] = 8,T[2] = 10, T[3] = 15 jak w pętli for wykonać dodawanie tych liczb... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkkam Opublikowano 21 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2010 (edytowane) int temp=0; for(int i=0;i<T.length;i++) { temp=temp+T; } Edytowane 21 Grudnia 2010 przez tribute Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m4r Opublikowano 21 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2010 PHP, w C/Cpp/C# dawno nie pisałem $tablica = array(.... ) //twoja tablica $suma = 0; for($i = 0; $i < count($tablica); $i++) $suma += $tablica[$i]; echo 'suma'.$suma; Ofc można krócej ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Puchacz1 Opublikowano 21 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2010 no tak, taki banał a ja próbowałem wymyślać jakieś dziwy z dzieleniem tego na mniejsze części składowe... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PMichalak Opublikowano 22 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2010 Proszę, z dzieleniem na części :D tak jak chciałeś. #include<cstdio>using namespace std;int result = 0;int A[] = {7, 4, 3, 2, 6, 1, -1};void Divide(int p, int r){ if(r == p) { result += A[p]; return; } int q = (p+r)/2; Divide(p, q); Divide(q+1, r);}int main(){ Divide(0, 6); printf("%d", result); getchar(); return 0;} ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m4r Opublikowano 22 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2010 Jak się uprzesz, to jeszcze obiektówki można się przy tym banale nauczyć :D Może w domu dorobię jeszcze obsługę wyjątków i osobny obiekt wczytujący/wyświetlający dane :lol: <? header('Content-Type: text/html; charset=UTF-8'); ?> <pre> <? class Suma{ private $arr; private $suma = 0; public function __construct() { //tak dla rozrywki niczego tutaj nie robimy } public function podlicz() { echo "\nrozpoczęto liczenie"; for($tSuma=0,$i=0;$i<count($this->arr); $i++) $tSuma += (float)$this->arr[$i]; $this -> suma = $fSuma; echo "\nsumowanie zakończone"; } public function pokazWynik() { echo "\nsuma elementów tablicy wynosi: ". $this -> suma; } public function wczytajTablice($tab) { if(is_array($tab)) { $this -> arr = $tab; echo "\nwczytano tablicę:\n"; print_r($this-> arr); echo "\n"; } else echo "\nbłąd wczytywania danych, prawodpodobnie podany argument nie jest tablicą"; } } $tablica = array(2,4,5,7,1,22); $obSuma = new Suma(); $obSuma -> wczytajTablice($tablica); $obSuma -> podlicz(); $obSuma -> pokazWynik(); ?> </pre> Sam się z siebie śmieję :E Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...