Skocz do zawartości
Bujakashi

Phenom 9850 Black Edition i Gigabyte GA-MA770-DS3

Rekomendowane odpowiedzi

Mam plyte GA-MA770-DS3

Obsluga procesorow :

LINK

Chce kupic procesor :

"Przedmiotem aukcji jest czterordzeniowy procesor AM2/AM2+ 4x2500MHz

AMD Phenom X4 9850 Black Edition w wersji BOX [HD985ZXAGHBOX] - revision DR-B3"

Czy bedzie dzialac ? Jak widac ponizej wersja 125W nie jest obslugiwana, ale z tego co sprawdzilem... nie ma w ogole wersji 95

AMD Phenom X4 9850 2500MHz 512KBx4 2MB Agena 65nm B3 125W 4000 N/A

AMD Phenom X4 9850 2500MHz 512KBx4 2MB Agena 65nm B3 95W 4000 F4

Link do wersji Phenoma na cpu-world : LINK

Wyglada na to, ze jest 1 wersja black edition 9850, czyli ta : LINK

Widnieje w niej dopisek na dole:

"

Notes on AMD HD985ZXAJ4BGH

* The processor has unlocked multiplier

* On socket AM2+ platforms in the minimum performance state the processor runs at 1250 MHz / 1.05 Volt core voltage, and has TDP 69.7 Watt

* On socket AM2 platforms in the minimum performance state the processor runs at 1250 MHz / 1.2 - 1.3 Volt core voltage, and has TDP 89.4 Watt

"

Czyzby chodzil wiec jako 89W ale z predkoscia 4x1,25GHZ - minium, jak to rozumiec ? Bedzie to wiec dzialac, czy nie ?

Edytowane przez Bujakashi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie sprawdzilem, ze nie bylo 95W black edition, tylko zwykla, wiec nie pojdzie... :)

Nie mam dobrego mobo, tylko stare z linka i nie mam teraz $ by wszystko naraz wymienic, do tego malo ofert na AM2+ :)

Sprzedalem athlona X2 4000+ z sygnaturki i mysle na co rozsadnego zmienic (to byl najmocniejszy z Allegro na Am2+), kupie wiec chyba po dolozeniu 40 zl dostepny na miejscu 6000+ (wiem, ze to bezsensowna przesiadka, ale 40 zl to nie majatek i zrobie bezposrednia podmianke), coz jednak prezentu nie zrobie sobie na swieta :)

AMD Athlon 64 X2 4000+ 2100MHz 512KBx2 Brisbane 65nm G1 65W 2000 F1 - OC 2,7GHZ

AMD Athlon 64 X2 6000+ 3000MHz 1MBx2 Windsor 90nm F3 89W 2000 F2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj, przepraszam. Myślałem, że płyta łyka wszystkie cpu na am3 a tu kupa. Rozumiem, że sprawdzałeś rewizję płyty i masz na pewno rev 1.0 :?:

Wg tego CPU-Upgrade: Gigabyte GA-MA770-DS3(rev. 1.0) processor support płyta obsługuje np Phenoma II 710, 910, 920, 940. Poszukaj może trafisz takiego. Aby zrozumieć uwagi przy 925 i 955 to trzeba by angielski znać :)

Nie chce mi się wierzyć, że mobo nie obsłuży Phenomów II i Athlonów II. Nie ma może jakiś znajomy czegoś z tego na próbę?

Edytowane przez Klaus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj, przepraszam. Myślałem, że płyta łyka wszystkie cpu na am3 a tu kupa. Rozumiem, że sprawdzałeś rewizję płyty i masz na pewno rev 1.0 :?:

Wg tego CPU-Upgrade: Gigabyte GA-MA770-DS3(rev. 1.0) processor support płyta obsługuje np Phenoma II 710, 910, 920, 940. Poszukaj może trafisz takiego. Aby zrozumieć uwagi przy 925 i 955 to trzeba by angielski znać :)

Nie chce mi się wierzyć, że mobo nie obsłuży Phenomów II i Athlonów II. Nie ma może jakiś znajomy czegoś z tego na próbę?

Nie mam gdzie pozyczyc aby sprawdzic, zreszta 940 chcialem kupic, ale za pozno sie sprzedal moj, a ofert na AM2+ jak pisalem... kilka na cale Allegro... ceny tez podbijaja kosmiczne, bardziej oplaca sie kupic plyte i procka na AM3... ale w tej chwili mnie nie stac :)

ps. Rev. 1.0 na 245%

Pozdrawiam i dzieki za pomoc :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze mówiąć nie kumam - wygląda, jakby producent zapomniał aktualizować dane o płytce na stronie GA-MA770-DS3 GIGABYTE GA-MA770-DS3 (Rev. 1.0) | Płyty główne - Obsługa Procesorów

Na biosie F7 latają phenomy II 920 i 940 125W, ale już słabsze 905 C2 nie? O_o

Masz rev. 1 czy 2? Bo zrobiłbym wszystko, żeby nie kupować starego phenoma; dostaje ostro w d.. od C2D z mniejszą ilością jajek, bez L3 i do tego z mniejszym zegarem. Dopiero co pozbyłem się 8450, który biegał ma 2940MHz i dostawał od proca, którego mam w htpc.

Już lepiej kupić dowolną płytę na AM2+, za <200zł spokojnie kupisz np. 790X na SB600, bez ACC można żyć. Pełna wymiana na AM3 teraz imho i tak nie ma sensu, trza poczekać na buldożera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie rev. jak pisalem 1.0 - moze faktycznie obsluzy inne procki, ale nie ma jak sprawdzic a zakup w ciemno sobie daruje :)

Skorzystalem z rady i nie wzialem phenka z tematu (cena z aukcji tragedia), dolozylem 35zł do sprzedanego 4000+ z fryzjerem i wzialem 6000+ wersja 89W z radiatorem od jakiegos Phenoma (box) - 3330 Mhz bez problemow, wykrecona 9600GT odzyla - ze srednich wszystko chodzi na full detalach (nfs) do tego z duzo wyzszym multisampling (dirt 2), takze stary proc mega ograniczal (na oko 30%).

Poki nie ma kolejnego Dirta sprzet jest dla mnie wystarczajacy- moze zainwestuje przyszlosciowo w dobry cooler pod am3/am2 - bedzie ciszej, mocniej i przyda sie przy "calosciowej" przesiadce ? :)

Pozdrawiam i jeszcze raz dzieki za zainteresowanie

ps. Napisalem do Gigabyte jak to jest, bo faktycznie Phenom II X4 940 jest obslugiwany, a jest przeciez w tym samym procesie technologicznym co procki pod AM3, do tego o wiekszym poborze mocy, takim samym Stepping i L3 Cache... to faktycznie powinno dzialac...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi