Skocz do zawartości
lIlIlI

Problem z FPS (AMD Athlon 2 x3)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, okolo 3 miesiace temu kupilem kompa glownie do StarCraft'a 2 i mam problem bo skacze mi fps (wydaje mi sie ze nie bylo tego na poczatku). Mam ustawienia na srednie na ktoryh bez problemu powinno smigac i w grze mam okolo 100-120fps. Nic sie nie dzieje w grze a skacze mi do 10-20 a czasem i mniej i obraz staje/skacze . Trwa to chwile czasem sekunde czasem 3 . Komputer to AMD Athlon 2 x3 445+chlodzenie ktore bylo w zestawie z prockiem,plyta glowna asrock m3a770de, ram 2gb w jednej kosci 1333mhz, grafika ati radeon HD 4850 512mb+chlodzenie zalman, dysk na ata 120gb, zasilacz seasonic 400W . Format komputera,zmiana pasty przewodzacej na procku nie daje rezultatu. Nie wiem czy to od temperatury ale speedfan pokazuje temperature 45stopnii a w stresie 52-55. No i teraz pytanie w czym moze tkwic problem? Kumpel ma prawie identyczny komputer i jemu chodzi bez problemu.

Edytowane przez lIlIlI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podepnę się pod temat bo mam podobny problem tyle że z grą NFS Hot Pursuit

Niestety na moim sprzęcie gra nie chodzi zbyt pięknie ,niezależnie jaka ustawie rozdziałkę to mam spadki ilości klatek do nieraz 14kl/s, średnio wychodzi jakieś 35 kl/s w rozdzielczości 1680x1050 bez AA z anizo 4x w maksymalnych detalach.

Sprzęt to:

Grafika PCIex ASUS HD 5770 512 MB DDR5, 128 bit - EAH5770/2DI/512MD5

Pamięć DDR3 GOODRAM - 2 GB / 1333, CL9)

Procesor AMD ATHLON II X3 440 BOX / 3.0 GHz, AM3 ( ADX440WFGIBOX )

Płyta główna ASROCK M3A770DE - AMD770, DDR3, PCI-E 16x, 3x PCi, S-AM3

Zasilacz FORTRON FSP460-60GHN 80+ - 460 W, PFC, 25 dB

Dysk Sata II Seagate ST32013AS

Najnowsze sterowniki do grafiki i płyty gł. system XP SP3 z najnowszymi aktualizacjami stawiany 3 miesiące temu.

Co może być przyczyna takiego spadku,sprzęt wg mnie jest oki, chyba że mało ramu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze masz jakies wirusy albo nieporzadek w systemie, ale jesli to nie wejdzie w gra to sadze ze problemem jest procesor. U mnie moze nie kolosalna, ale widoczna roznica byla jak wymienilem procesor z x2 na x4 Phenoma. Byc moze twoje 3 jajka z troche slabszym Athlonem bez L3 nie daja rady np w grze MP. Na SP nie powinno byc problemu. Sam gralem na x2 i 4770 majac nie mniej niz 30 fps - wszystko na full 1680x1050.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi