vollverin Opublikowano 22 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2010 (edytowane) Witam! Oto moja konfiguracja: Intel Core 2 Duo E6600 GIGABYTE GA-965P-DQ6 (Rev. 2.0); najnowszy bios 1x2GB GOODRAM 800MHz CL5 Seasonic II S12-430 GeForce 8800GS ASUS TOP 384MB Podzespoły te kupiłem na Allegro jakiś miesiąc temu. Wszystkie jako 100% sprawne jeżeli wierzyć sprzedawcom. Wyjątkiem jest pamięć, która została kupiona nowa. Wszystko do tej pory działało bez większych zarzutów. Na komputerze pracuję, rzadko grywam. Pierwsza okazja zagrania na nowym komputerze nadarzyła się wczoraj. Dostałem Civilizację 5. Po odpaleniu gry dało się zauważyć, że dość wolno chodzi. Po obniżeniu detali do minimum, komfort gry zwiększył się niewiele. Pomyślałem, że może obniżyły się taktowania grafiki, więc odpaliłem GPU-Z. Który ku mojemu zdziwieniu pokazuje, że karta pracuje w trybie @x1. To samo reszta programów: Riva tuner i cpu-z: Link Width: x1. Zainstalowałem różne 3D mraki i faktycznie grafika zwolniła! Zauważyłem to dopiero wczoraj, gdyż wcześniej jak mówiłem w nic nie grałem i nawet na myśl mi takie coś nie przyszło. Co może być powodem takiego stanu? Grafika oczywiście w pierwszym slocie x16, wszystkie sterowniki zainstalowane. Są najnowsze podobnie jak BIOS na płycie. Po włożeniu do drugiego slotu, grafikę od kopa wykrywa jako x4, bo takowym jest. Edytowane 22 Grudnia 2010 przez vollverin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 22 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2010 Przestaw magistrale PCI-E na 101MHz PS Przenosze do podstawowych Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vollverin Opublikowano 22 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2010 (edytowane) Nie pomaga. Może jakaś niekompatybilność grafiki (pcie 2.0) w stosunku do portu pcie na płycie (1.1)? Edytowane 22 Grudnia 2010 przez vollverin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 22 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2010 Zasilanie oczywiscie sprawdziles, czy sie przypadkiem nie wypielo... W ktorym slocie siedzi karta? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vollverin Opublikowano 22 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2010 Zasilanie jest podpięte, kartę już parokrotnie wyciągałem. Siedzi w pierwszym slocie, tym pełnosprawnym x16. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 22 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2010 Czasami coś pomaga, czasami nie. Rzuć okiem tu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...