jacool Opublikowano 28 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2011 eeeeee.... spokojnie. to pewnie wina niedopracowanego biosu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 28 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2011 Bios F6d nadaje się do śmieci. Kompletnie niestabilny. Często mi odtwarza z kopii.(...) Co to znaczy niestabilny? U mnie wszystko śmiga jak należy, takiego biosu ze świecą szukać w oficjalnych u Asusa :lol: pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 29 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2011 (edytowane) A OC w miarę bez problemowe na tych płytkach? @chemiczny_ali Akurat UD4 chodzi mi po głowie. Mógłbyś napisać coś o niej, jak oc itp? ---------- W tej recenzji piszą o długim bootowaniu po oc, dodatkowo narzekają że latanie po biosie jakieś czerstwe jest. :lol: Edytowane 29 Stycznia 2011 przez toms83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkNd! Opublikowano 29 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2011 (...) takiego biosu ze świecą szukać w oficjalnych u Asusa :lol: pzdr juz naprawili wiekszosc problemow i elegancko smigaja :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 29 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2011 (edytowane) Co to znaczy niestabilny? U mnie wszystko śmiga jak należy, takiego biosu ze świecą szukać w oficjalnych u Asusa :lol: pzdr Mam klawiaturę USB i nie mogłem wgać biosu F6d bo backup. Często mi włączała procedurę kopiowania biosu z backupu i wracało mi do F2. W końcu mi się udało wgrać. jest lepiej. Przy nieudanym OC płyta czasami się zapętla i w kółko restartuje. Pomaga wyłączenie i włączenie. Póki co mam problem z mnożnikiem wyższym niż 47. komputer staje się kompletnie niestabilny. Edytowane 29 Stycznia 2011 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 29 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2011 (edytowane) Coś się dzieje :) przy okazji nowa porcja biosów na weekend do testów , wersje oficjalne. GA-P67A-UD7 - F7 GA-P67A-UD5 - F6 GA-P67A-UD4 - F7 GA-P67A-UD3 - F6 GA-P67A-UD3P - F6 Edytowane 29 Stycznia 2011 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 29 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2011 (edytowane) A OC w miarę bez problemowe na tych płytkach? @chemiczny_ali Akurat UD4 chodzi mi po głowie. Mógłbyś napisać coś o niej, jak oc itp? ---------- W tej recenzji piszą o długim bootowaniu po oc, dodatkowo narzekają że latanie po biosie jakieś czerstwe jest. :lol: Ktoś mnie pytał już na pm to zacytuję tutaj: Witam, Cóż mogę napisać. Wszystko napisałem w temacie, ale w wielkim skrócie wahałem się pomiędzy Asusem P8P67 PRO, Asrockiem P67 Extreme 6 i UD4. Ktoś napisał, że Asrocka nie warto, bo za drogi, a od Asusa odepchnęły mnie dziwne problemy użytkowników, więc zaryzykowałem i wziąłem UD4. Ogólnie nie żałuję, może ma mniej do zaoferowania od wyżej wspomnianych, ale wynagradza to bezproblemowością. Od kiedy skończyłem z o/c to nie miałem ani jednej zawieszki (ogólnie podczas testów może 3, czyli tylko twardy reset pomagał). W temacie można wyczytać o częstych BSOD'ach, u siebie nawet podczas prób kręcenia nigdy czegoś takiego nie miałem. Procka ustawiłem na 4,8GHz z napięciem 1,43V, oczywiście z offsetem czyli podczas normalnego użytkowania (gry, filmy, internet) nigdy nie dobije do takiego napięcia i tak chodzi od tygodnia. W tygodniu zdążyłem pograć, głównie w WRC i zero problemów. Trochę boli ubogie wyposażenie, liczyłem może na jakiś przedni panel z usb 3.0 no ale cóż, jak widać nie można mieć wszystkiego. Ze słabszych stron to nie mogę ruszyć pamięci (płyta ustawia na 1333), bo jak ruszę offset nie działa i napięcie stale jest wysokie. Także ustawiłem pamięci na 1333 z 7-7-7-20 i tak zostawiłem. Jak na razie nie chce mi się walczyć, może jak wyjdzie jakiś nowszy bios to się pomyśli. W tym momencie jadę na becie. Może faktycznie można dostać więcej za mniej, ale imo bezproblemowość i stabilność jest bezcenna :D pzdr Co do długiego boot'owania to nie mogę potwierdzić. Przyznaję, jest dłużej niż na QuadGT s.775, ale nie ma dramatu i o/c nijak się ma do długości boot'owania. Co do bios'u to nie kumam, mamy old shool'owy bios i koniec. Bez zbędnych bajerów ot stary bios od Award'a :D juz naprawili wiekszosc problemow i elegancko smigaja :) No jak tak to miło :wink: Mam klawiaturę USB i nie mogłem wgać biosu F6d bo backup. Często mi włączała procedurę kopiowania biosu z backupu i wracało mi do F2. W końcu mi się udało wgrać. jest lepiej. Przy nieudanym OC płyta czasami się zapętla i w kółko restartuje. Pomaga wyłączenie i włączenie. Póki co mam problem z mnożnikiem wyższym niż 47. komputer staje się kompletnie niestabilny. U siebie nie mam klawy usb, więc nie wiedziałem, że jest jakiś problem. Nie wiem czy już to uczyniłeś, ale opcja Load-Line Calibration znacznie wpływa na o/c. Co do nowych bios'ów na oficjalnej stronie nic się nie ruszyło. Takie pytanko, czy chcesz powiedzieć tym screen'em, że procek chodzi na 4,8GHz z HT przy 1,14V? :blink: :D pzdr Edytowane 29 Stycznia 2011 przez chemiczny_ali Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 29 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2011 (edytowane) Takie pytanko, czy chcesz powiedzieć tym screen'em, że procek chodzi na 4,8GHz z HT przy 1,14V? :blink: :D pzdr oczywiscie, że nie ................ co za pytanie. obejrzyj ten screen jeszcze raz :) Co ja poradzę, że CPU-Z mi tak wyświetla. Edytowane 29 Stycznia 2011 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 29 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2011 Sugerowałem się cpuz, bo jak widziałem każdy podaję z tego, ale napięcie z core temp już wygląda bardziej przyziemnie :wink: pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 29 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2011 nie ma sesnu wgrywać tych nowych biosów - brak opcji Internal CPU PLL Overvoltage. jakieś jaja .................... :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 29 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2011 chemiczny_ali dzięki za info. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 29 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2011 w moim wypadku tak samo nie widzę sensu przesiadki z LGA1366 USB3.0 i SATA3.0 mam od dawna i 3kanałowy kontroler pamięci z obsługą pamięci 2300mhz bez *OC a tego LGA 1156 nigdy nie będzie miało. Mam usb 3.0 , sata 3.0 i pamięci do 2600+ , a nawet uefi bios na 1156 :lol2: , a zysk z triple channel jest prawie zerowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 30 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2011 nie ma sesnu wgrywać tych nowych biosów - brak opcji Internal CPU PLL Overvoltage. jakieś jaja .................... :blink: Nie wiem jak u Ciebie, ale ja na finalu F6 widzę CPU PLL :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 30 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2011 ale nie ma INTERNAL CPU PLL w zakładce dla CPU. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KUBA TM Opublikowano 30 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2011 (edytowane) z innej beczki... zmiana V CPU PLL na + w wiekszosci przypadkow jest zbedna. Mozna obnizyc spokojnie o 0.2V w miare mozliwosci VCCSA, PCH tez w dol (nazwy z Asus EFI) Edytowane 30 Stycznia 2011 przez KUBA TM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 30 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2011 dzięki KUBA za info. Przetestuję. CPUZ źle pokazuje VCORE na mojej płycie. podobno dotyczy to wszystkich płyt GB. Zaobserwowaliscie coś takiego? Beta 1.562 też nie działa poprawnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seku Opublikowano 30 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2011 Mam usb 3.0 , sata 3.0 i pamięci do 2600+ , a nawet uefi bios na 1156 :lol2: , a zysk z triple channel jest prawie zerowy. nie każdy kręci swój sprzęt dla mnie liczy się wydajność na standardowych ustawieniach przy pasywnym chłodzeniu i niezawodność. gdyby 192 bitowy kontroler pamięci nic nie dawał to by go nie wymyślono tak jak to się miało z Dual Chanel jeśli na nominalnych ustawieniach uzyskasz taki rezultat to zmieniam sprzęt. :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 30 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2011 Dopiero CPUZ 1.563 pokazuje prawidłowo Vcore. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KUBA TM Opublikowano 30 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2011 nie każdy kręci swój sprzęt dla mnie liczy się wydajność na standardowych ustawieniach przy pasywnym chłodzeniu i niezawodność. gdyby 192 bitowy kontroler pamięci nic nie dawał to by go nie wymyślono tak jak to się miało z Dual Chanel jeśli na nominalnych ustawieniach uzyskasz taki rezultat to zmieniam sprzęt. :wink: A co Ci realnie da ten rezultat oprocz samopoczucia lepszego? :) No fajnie... Zmieniac platforme po to zeby miec w programie wyzsza liczbe To sie nazywa masturbanctwo ;) 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 30 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2011 Dopiero CPUZ 1.563 pokazuje prawidłowo Vcore. U mnie bez zmian. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KUBA TM Opublikowano 30 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2011 Olejcie CPU-z na razie i sprawdzajcie w Real Temp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 30 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2011 U mnie bez zmian. No to HWMONITOR zostaje. U mnie ta wersja CPUZ pokazuje prawie tyle co HWMONITOR. Może deko więcej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seku Opublikowano 30 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2011 możliwe :-) jedni walczą o 10mhz w górę przy OC to dopiero masturbowanie ale proca. czy te cyferki odzwierciedlają w rzeczywistość wydaje mi się że tak. a samopoczucie to chyba najważniejsza rzecz jak użytkownik jest zadowolony ze swojego zestawu który działa stabilnie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lysyn Opublikowano 30 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2011 nie ma sesnu wgrywać tych nowych biosów - brak opcji Internal CPU PLL Overvoltage. jakieś jaja .................... :blink: A co ona daje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 30 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2011 bez tego nie mogłem ustawić mnożnika proca na x50. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nnn2007 Opublikowano 30 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2011 łooo matko! wie ktoś jak ustawić w UD4 BIOS aby Turbo chodziło normalnie? jakaś masakra tam jest, ja swoje, płyta swoje, bios F6. Normalny tryb 16x, turbo tryb 35x w CPU-Z 1.56.3 mi tak pokazuje i monitorze BIOSu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KUBA TM Opublikowano 30 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2011 A co ona daje? 90%om uzytkownikow nic nie daje (albo i wiekszej liczbie) Ja moge zejsc z nia nawet do 1.45V Jackowi podbicie pomoglo ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 30 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2011 łooo matko! wie ktoś jak ustawić w UD4 BIOS aby Turbo chodziło normalnie? jakaś masakra tam jest, ja swoje, płyta swoje, bios F6. Normalny tryb 16x, turbo tryb 35x w CPU-Z 1.56.3 mi tak pokazuje i monitorze BIOSu...U siebie ustawienia mam takie: Turbo działa jak należy offset również, bios f7b :) pzdr 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nnn2007 Opublikowano 30 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2011 YES YES YES! właśnie pierwszy raz osiągnąłem 5 GHz :] THNX chemiczny_ali :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 30 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2011 Fotka i w ramkę. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...