nunez Opublikowano 6 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2011 mam P67A-UD3, dostałem płyte z Biosem F3, próbowałem zmienić na wyższy... Przez @Bios niby poprawnie ładuje F6 ale po restarcie nie działa... W Q-flashu po wskazaniu pliku jest napisane, "invalid file". Postanowiłem zacząć wgrywać je po kolei. Udało się z F4, więc z pendrivem wszystko ok, ale na tym koniec. F5 już wyświetlał jako invalid. Wie ktoś co z tym zrobić? I drugie pytanie jak zapisać ten F4 do Roomu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 6 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2011 (edytowane) Q-flash ma prawo nie działać. ALT+F12 na starcie spowoduej aktualziację biosu backup-owego. Spróbuj wgrać bios F7e - ostatnia beta. Edytowane 6 Marca 2011 przez jacekcz 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adikss71 Opublikowano 6 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2011 Miałem podobny problem. Odinstaluj obecny @BIOS, ściągnij najnowszy ze strony Gigabyte i przez niego spróbuj zaktualizować BIOS. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nunez Opublikowano 7 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2011 (edytowane) Instalowałem wszystkie po kolei przez @bios i działa ;] Edytowane 7 Marca 2011 przez nunez Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryzza Opublikowano 9 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2011 (edytowane) Witam, Jak się ma płyta GIGABYTE GA-PH67A-UD3-B3 do możliwości kręcenia i7 2600K ? Tak czytam to tu, to tam i w sumie się w tym pogubiłem, raz piszą, że albo grafika albo kręcenie i występuje jakiś dziwny podział z chipsetami płyt które umożliwiają jedno (korzystanie z grafiki) albo drugie (kręcenie proca). EDIT: ok znalazlem, [gluteus maximus] z H67, spoko grafike obsluzy, ale o kreceniu mozna zapomniec, natomiast P67 da sie krecic, ale nie ma wsparcia dla grafiki w procku. Sorry za zamieszanie Edytowane 9 Marca 2011 przez ryzza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 10 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2011 UD4 B3 jest już gdzieś do kupienia? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guderian Opublikowano 10 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2011 na allegro widzialem w dobrych cenach, nawet ud5 za 775 zl b3 maja na allegro co jest ciekawsza oferta niz 950 zl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 15 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2011 garść biosów: P67a-UD5-B3 - F2 GA-P67A-UD4-B3 - F2 Czyżby niedługo nowe płyty p67 od GB? Chodzi o oznaczenie P67X. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukaszek29 Opublikowano 18 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2011 Witam posiadam plytke Gigabyte P67A-UD5 jeszcze w starej rewizji i czekam na wymiane, ale mam pytanie w sumie innego rodzaju...czy to jest dobra plytka czy przy wymiane juz na B3 brac co innego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 18 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2011 (edytowane) Płyta bezproblemowa. Na ostatnim biosie F7e chodzi bardzo dobrze. Jedyny problem to LLC. Z tego co wyczytałem zostało to poprawione w wersji B3. Po zmianie na B3 prawdodpodobnie zostanie u mnie na dłużej. biosy: GA-P67A-UD5-B3 - F3c GA-P67A-UD4-B3 - F3b Edytowane 18 Marca 2011 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukaszek29 Opublikowano 18 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2011 u mnie jest w parze z i5 2500K(L3049A304) i Adata 1600 MHz..tez czekam na wymiane na B3,w sumie to zastanawialem sie czy przy wymianie nie wziac czegos innego, ale to sie jeszcze zobaczy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 18 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2011 Z tego co mi wiadomo to wymiany gdzieś na początku kwietnia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fenfir Opublikowano 21 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2011 Mam problem z gigabyte p67 ud4-b3 (bios f2) i i5 2500k. Mianowicie turbo nie działa prawidłowo. Obojętnie ile rdzeni obciążam, mnożnik rośnie do 34. Nawet jak ustawiłem żeby super pi wykorzystywał tylko pierwszy rdzeń to mnożnik rośnie do 34 a powinien przecież chyba do 37. Druga sprawa - jak sam ustawiam jak ma działać turbo to i tak to nie działa, tzn jak zmienię mnożnik turbo przy obciążonych 4 rdzeniach np na 35 to jeszcze działa, ale już ustawienia przy obciążonych 1,2 lub 3 rdzeniach nie działają (ustawia się mnożnik tak jak przy 4 rdzeniach). Oprócz tego co trzeba przestawić, żeby własne napięcia działały bo ustawiłem dla proca 1,2v a cpu-z dalej pokazuje takie napięcia jak przed zmianą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 21 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2011 próbowałeś biosu F3b? CPUz może źle pokazywać. Sprawdź HWMONITOR w ET6. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fenfir Opublikowano 21 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2011 (edytowane) Bios wypróbuje a z tym ET6 mam problemy (system W7 x64), najpierw się nie chciał zainstalować a potem jak poszło to tylko raz mi się uruchomił i faktycznie podał inne napięcia tzn. idle ok 0,98v; load ok 1,22v. Ale nie mam teraz jak sprawdzić jak sam ustawie napięcia bo go nie mogę zmusić do działania. Jeszcze coś zaobserwowałem w biosie, mianowicie w zakładce MIT Current Status turbo ratio przy każdym z rdzeni jest takie samo, tj x34 zamiast 34, 35 ,36 ,37 Edytowane 21 Marca 2011 przez fenfir Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 21 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2011 (edytowane) u mnie ET6 działa na WIN 7 x64 bez problemu. Spróbuj najnowszą wersję. Jest tutaj. Upgrade nie działa. Musisz poprzednią wersję odinstalować aby zainstalwoać najnowszą. A TURBO masz na AUTO? Edytowane 21 Marca 2011 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fenfir Opublikowano 21 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2011 (edytowane) ET6 mam najnowszą wersję, a turbo zarówno na "auto" jak i "enable" nie działa (tzn podnosi mnożnik do x34 niezależnie od ilości obciążonych rdzeni). A zmiana napięć jednak działa, bo wcześniej myślałem, że coś w biosie źle pokazuje bo nie wiedziałem, że cpu-z przekłamuje napięcia. W biosie napięcie się zmienia więc to jest jednak ok. edit. Bawiłem się trochę w OC i udało mi się włączyć ET6, zauważyłem w nim dziwną rzecz, dałem w biosie napięcie 1,33v i w idle ET6 pokazuje 1,308v ale już pod obciążeniem napięcie spada do 1,248v a chwilami nawet do ok 1,23v czy to normalne? I jeszcze jedno, w idle mnożnik procesora spada ale napięcie nie, da się to ustawić? Edytowane 21 Marca 2011 przez fenfir Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 21 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2011 Spadki napiecia pod obciążeniem mogą wystepować. A jak masz LLC ustawione? jak chcesz mieć spadek napiecia w idle to musisz skorzystać z offsetu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fenfir Opublikowano 21 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2011 (edytowane) LLC mam na auto (co daje ta funkcja?). I przy okazji, które opcje są od offsetu? Nowy bios wypróbuje jutro i wtedy dam znać czy są jakieś zmiany na plus. Edytowane 21 Marca 2011 przez fenfir Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 21 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2011 jacekcz A mógłbyś podać jakie opcje i ich wartości przy ustawianiu offsetów itd? Takie mini faq dla posiadaczy gigusiów. Być może do końca tygodnia skompletuję sprzęta, to bym sobie na łikend pogrzebał z oc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 21 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2011 (edytowane) LLC mam na auto (co daje ta funkcja?). I przy okazji, które opcje są od offsetu?(...)Opcja powinna być włączona (enabled). Jak u siebie miałem na auto to nie mogłem wyjść poza 4,5GHz. Co do ustawień swego czasu już wrzucałem obrazki: Od offsetu, w skrócie CPU Vcore na normal i opcję niżej czyli dvid plus lub minus :wink: Oszczędzanie energi C3/C6 na auto i voilà :D Zrobione :wink: pzdr EDIT Napisałem, że C3/C6 zostawiamy na AUTO, jak tak zostawimy to nie można manipulować częstotliwością pamięci, bo płyta dezaktywuję opcję oszczędzania. C3/C6 należy ustawić na ENABLED aby oszczędzanie energii działało przy oc pamięci :) Edytowane 22 Marca 2011 przez chemiczny_ali Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 22 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2011 Czemu macie taki niski Turbo Power Limit ustawiony. Znaczy na auto u mnie też daje 95W, ale to wartość za niska by na 100% obciążonych 4 rdzeniach procek nie obniżał taktowania. Dajcie z łapy 200W+ i będzie git. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 22 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2011 A no dałem u siebie na 150 tak na wszelki wypadek :wink: WAŻNE: Poprzednio pisałem, że C3/C6 zostawiamy na AUTO, jak tak zostawimy to nie można manipulować częstotliwością pamięci, bo płyta dezaktywuję opcję oszczędzania. C3/C6 należy ustawić na ENABLED aby oszczędzanie energii działało przy oc pamięci :wink: pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 22 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2011 A no i ładnie. Zaraz jak opanuję htpc, to zabieram się za żwirasa. Pewnie będzie parę pytanek w tym temacie. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fenfir Opublikowano 22 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2011 Udało mi się w końcu zmusić turbo do poprawnego działania i załapałem jak ustawić offset tylko teraz jedną dziwną rzecz zauważyłem. Po tym jak turbo zaczęło działać to według ET6 mnożnik w idle nie spada tylko zatrzymuje się na tym ustawionym dla 4 rdzeni, ale napięcia według niego dobrze spadają, ale już patrząc na cpu-z widzę, że mnożnik w idle ładnie spada do tych x16. Pod obciążeniem oba programy pokazują taki sam mnożnik, ale już w idle się różnią. Miał ktoś tak? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 22 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2011 (edytowane) Wygląda, że ET nie aktualizuje mnożnika na bieżąco a jedynie trzyma ustawiony manualnie dla działających wszystkich rdzeni. CPUz prawidłowo pokazuje spadek vcore/mnożnik. Edytowane 22 Marca 2011 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fenfir Opublikowano 22 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2011 To w takim razie mnie uspokoiłeś, tylko się właśnie zdziwiłem, bo dopóki turbo nie działało to ET6 dobrze podawał spadek mnożnika w idle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 22 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2011 (edytowane) Posiadacze ud5 darujcie sobie bios f7e. Problemy z wejściem do biosu oraz nie działa c3/c6. Ostatecznie powrót do f5x. Edytowane 22 Marca 2011 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fenfir Opublikowano 23 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2011 (edytowane) Nasunęło mi się kolejne pytanie. Jak to jest z układem graficznym w procesorze? Da się go wyłączyć by procek mniej się grzał? Bo w biosie nie zauważyłem od tego opcji. Edytowane 23 Marca 2011 przez fenfir Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 24 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2011 (edytowane) nowy stuff :) Obaczym co potrafi :ph34r: Edytowane 24 Marca 2011 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...