Aurora001 Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2011 (edytowane) Ja moze bez o/c ale wlasnie bede robic transplantacje z sygnaturki na H67M-UD2H-B3 i core i3, powodzenia :P Cooler od I3 jest minimalistyczny... EDIT: No i niestety, boot na window 7 skutkuje blue screenem, proba awaryjnego i reperacji niczym nie skutkuje. Stary XP odpala sie, ale bez obslugi USB, a niestety nie mam myszy na PS2 lub przejsciowki... Niestety mam DVD na Ide i nie mam jeszcze przejsciowki pod SATA->IDE, ma ktos jakis pomysl jak zbootowac obecny windows 7? Wywalic wszystkie stery, wylaczyc kompletnie wszystko co sie bootuje przy starcie, odinstalowac patche? Na poczatku myslalem ze gigus gryzie sie z goodramem 1x4gb, ale chyba nie. Dodatkowo probowalem odpalic sterowniki od H67 przy reperacji systemu na Win7 przez CMD, ale CMD zachowuje sie dziwnie, praktycznie jedynie komenda "dysk:" dziala, ani help, dir czy exec nie dziala... Moze potrzebuje przestawic w biosie dyski sata na tryb AHCI ? Win XP bootuje w kazdym razie, tylko bez usb :( Aczkolwiek mam dziwne objawy, czasem restart na ekranie boota biosu ... I te podwojne/potrojne coldbooty heh, stare dobre czasy DFI NF2 :mur: :lol: Edytowane 14 Kwietnia 2011 przez Aurora001 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 16 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2011 Wgrałeś najnowszy bios f4? ustaw kontroler na IDE i próbuj odpalać win7. próbuj na 1 kości ramu na najniższej częstotliwości. może jednak coś się gryzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aurora001 Opublikowano 16 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2011 (edytowane) Zamiast szukac przejsciowki Sata->Ide kupilem nowe DVD SH-223C za 69zl :) Na swiezym windowsie wszystko jest OK! Co niemile nie moge zrobic flasha biosa z @bios do F4, "@bios crashed and will be closed" po zaladowaniu biosa do programu :( A moj ostatni pendrive zakonczyl zywot, dziadostwa teraz robia jakich malo :P Wydajnosc grafy w sandy bridge powala, sandy > E4300 + GF8500GT DDRII Edytowane 16 Kwietnia 2011 przez Aurora001 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 16 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2011 użyj najnowszego @bios bo inaczej może być jazda. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aurora001 Opublikowano 16 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2011 W zasadzie rozwiazlem problem czytajac dokladnie manuala na stronie GA. Wylaczyc HT = win. Zaraz instalne grafe, koniec zachwycaniem sie wbudowana :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 16 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2011 git! test pamięci na CL5, 1.68V :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukaszek29 Opublikowano 16 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2011 Witam..czy ktos moze powiedziec co to za plytka? mial juz ktos z nia do czynienia? co to za model? P67X-UD3R Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 16 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2011 płyty "X" pokazali na ostatnich targach CEBIT. Trochę zmian jest. Radiatory, inny układ PCB i inne. Póki co dotyczy to tylko tańszych modeli. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukaszek29 Opublikowano 16 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2011 płyty "X" pokazali na ostatnich targach CEBIT. Trochę zmian jest. Radiatory, inny układ PCB i inne. Póki co dotyczy to tylko tańszych modeli. zapytalem o ta plytke po przejrzeniu tego [lab501.ro] P67X-UD3R making some damage in 2D and 3D - XtremeSystems Forums wyciagali na niej prawie 6GHz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2011 (edytowane) Po długich testach stanęło na 4.8GHz i ramy 2133MHz. Najnowsze biosy niestety ale nie są dobre. Wróciłem do f3h. Edytowane 17 Kwietnia 2011 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuziu Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2011 nawet oficjalny F3 jest zły :D ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szemhazej Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2011 (edytowane) Po długich testach stanęło na 4.8GHz i ramy 2133MHz. Najnowsze biosy niestety ale nie są dobre. Wróciłem do f3h. Też walczyłem z F4a i wróciłem do F3h, narazie najlepszy do OC pod U7-B3. No i rzeczywiście - jacekcz miałeś chyba rację, płytki z rewizji B3 + SP1 w Windows7 i procek potrzebuje troszeczkę więcej Vcore na tych samych zegarach. U mnie to przedział 0,015-0,020 Vcore, niweluję tą róznice zwiększając z 0,925 na 0,955 VCCSA (System Agent) Voltage. Największe różnice od 5.0GHz w górę. w przedziale 4.5GHz-4.8GHz, róznica marginalna w stosunku do B2 i bez SP1 - 0,05-0,010 Vcore. Edytowane 17 Kwietnia 2011 przez Szemhazej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2011 nawet oficjalny F3 jest zły :D ? zły to delikatnie powiedziane w tym przypadku :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2011 (edytowane) Gigabyte Z68X-UD3P-B3 Motherboard Pictured | techPowerUp Gigabyte Z68X-UD7 Spotted in Taiwan Stores | techPowerUp Edytowane 18 Kwietnia 2011 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukaszek29 Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Łukasz Piwoński [ lukasz_1978@o2.pl ] Wysłane : 4/19/2011 17:44 Pytanie : Dziekuję za informację.Mam jeszcze jedno pytanie dotyczące już zupełnie innej kwestii. Czy teoretycznie możliwe byłoby wstrzymanie się z wymianą płyty do premiery Z68 i dopiero potem wymienić? oczywiście jeśli zajdzie taka potrzeba to za odpowiednią dopłata? Konkretnie to chodzi o taką wymianę z P67 na Z68? Z tego co zdążyłem przeczytać Państwo zamierzacie zastąpić właśnie P67 chipsetem Z68,choć nie wiem ile jest w tym prawdy. Byłbym wdzięczny za informację w tej sprawie.. a to ich odpowiedz na moje pytanie: Witam Wymiana za dopłatą nie jest możliwa - gwarantem jest sprzedawca - jedynie za jego pośrednictwem. Do dnia premiery - wprowadzenia Z68 do sprzedaży nie ma takiej możliwości - potem możliwe iż platformy P67 będą wymieniane na Z68 - sugeruję w momencie wysłania płyty na wymianę zapytać serwis o taką możliwość. Pozdrawiam Pomoc techniczna GIGABYTE Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2011 (edytowane) Zacząłem działać, ale nie widzę tego jakoś. :lol: Na razie testuje ile pójdzie procek, tak w 4.5 ghz chcę ucelować, proca mam przebranego, ponoć 4.5 przy def v robi. V core na AUTO wiadomo że nie, bo przy tych taktach to mi bez sensu podniesie, tak samo na NORMAL też mi podnosi wysoko. Jak ustawię na sztywno 1.2v, to nie działa wtedy dvid ( dynamiczne v core ) i w idle zmniejsza takty, ale nie zmniejsza napięcia. Jakaś rada od speców, bo ze mnie żaden oc, kręcę od święta, raz i nie ruszam. :lol2: Edytowane 23 Kwietnia 2011 przez toms83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2011 no to właśnie święta - czas kręcić. jaką ty masz płytę? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2011 (edytowane) UD4-B3, bios F2 co razem z płytą. Pisałeś że f3 oficjalny co na stronie jest kiepski, to nie ruszałem. I już problem. Napięcie dałem na sztywno, spread spectrum wył, testuję. Mnożnik 42 i ciach. Sprzęt się włącza, wentyle chodzą, potem wyłącza i znowu włącza itd/. Ekran się nie odpala, kaplica. Reset biosu i nic. Nawet nie mogę włączyć teraz. Edytowane 23 Kwietnia 2011 przez toms83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2011 A wgrałeś najnowszy bios? pozostaje chyba bateryjka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Już działa, cuda normalnie. Bios który, bo oficjalny f3 ponoć średni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2011 (edytowane) Możesz spróbować f3b lub f3d. 4.2GHz nie powinno być problemu. Włączasz LLC, ustawiasz Vcore=normal i DVID=0 od tego zacznij. Edytowane 23 Kwietnia 2011 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Płyta wstała, chyba potrzebowała odpoczynku. ;) Na 42x działa, eist też działa, ale przy vcore = normal mocno podbija napięcie 1.356v z cpuz. Teraz żeby zmniejszyć napięcie, to bym musiał dvid odejmować? Chyba dobrze kombinuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2011 tak, dvid na "-" albo mnożnik na "+" :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2011 (edytowane) :lol2: Ok, dzięki. Będziemy kombinować. Edytowane 23 Kwietnia 2011 przez toms83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2011 podstawa to w miarę nowy bios. Zaktualizuj również backup bios żeby uniknąć odtwarzania poprzedniej wersji jak coś pójdzie nie tak. Dla przypomnienia ALT+F12 na starcie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 24 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2011 Wrzuciłem F3d i działam, ale jakoś koślawo to wygląda. Procek przebrany i śmiga na defie na 4.5, a u mnie 1.25v z biosu ( nie testowane linx więc pewnie jeszcze więcej trzeba będzie ) a do 4.6 to wiadrami trzeba dawać. Teraz śmiga linx, napięcie w biosie 1.33, cpu-z pokazuje 1.296. Na razie jadę na 2 x 4gb, a jeszcze 2 kostki czekają. Timingi wczytane z profilu xmp. Może coś z pamiątkami nie teges. Widać za stary jestem, bo mnie to kręcenie już od jakiegoś czasu nie bawi za bardzo. :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuziu Opublikowano 24 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2011 u mnie są bsody same na defaultowych ustawieniach :lol2: najlepszy pod ud4 jest f3b ,chyba póki co mam stabilne 4.4ghz ,o 4.7ghz i 1.4v mogę pomarzyć z tą płytą ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 24 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2011 (edytowane) na def masz bsody? Może jednak twoja płyta jest uszkodzona? Na def to musi działać. A może coś ze serownikami? @toms83 Na początek ustaw ramy 1333 i 1.5V i obadaj proca. Później sobie ramy dostroisz. Edytowane 24 Kwietnia 2011 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 24 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2011 4.7 ghz nie chodzi nawet na 1.35v z biosu, a to granica której nie chciałem przekraczać. 4.6 na 1.325v jako tako. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 24 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2011 (edytowane) 4.7GHz to pewnie PLL trzeba włączyć. u mnie takie ustawienia działają. Internal CPU PLL Overvoltage...........................[ Enabled Real Time Ratio Changes In OS .........................[ Disabled Intel® Turbo Boost Tech .............................[ Enabled Turbo Ratio (Core 1)...................................[ Auto Turbo Ratio (Core 2)...................................[ Auto Turbo Ratio (Core 3)...................................[ Auto Turbo Ratio (Core 4)...................................[ Auto Turbo Power Limit (Watts)..............................[ 300 Turbo Current Limit (Amps).............................[ 300 CPU Cores Enabled ............................ ........[ All CPU Multi Threading....................................[ Enabled CPU Enhanced Halt (C1E) ...............................[ Enabled C3/C6 State Support ...................................[ Disabled CPU Thermal Monitor ...................................[ Disabled CPU EIST Function .....................................[ Enabled Bi-Directional PROCHOT ................................[ Disabled Edytowane 24 Kwietnia 2011 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...