kuziu Opublikowano 24 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2011 próbowałem wszystkich ustawień ,jak nie bsod w idle ,to error po 10 minutach linxa ,sterowniki najnowsze system z sp1 wgranym ,płyta nie powinna być uszkodzona ,na F3 biosie wczoraj bawiłem się z stabilizacją 4.5ghz na 1.45v i nic nie pomogło ,errory w linxie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 24 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2011 (edytowane) 4.7GHz to pewnie PLL trzeba włączyć. u mnie takie ustawienia działają. A napięcie masz na normal i dvid, czy na sztywno ustawione? Włączasz turbo boosta, nie lepiej bez? Edytowane 24 Kwietnia 2011 przez toms83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 24 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2011 (edytowane) 4.8GHz moje ustaweinia: Spread Spectrum .......................................[ Disabled BCLK/DMI/PEG Clock Control ............................[ Disabled BCLK/DMI/PEG Frequency Control ........................[ 100.0 System Memory Multiplier (SPD) ........................[ 21.33 Advanced Memory Settings: System Memory Multiplier (SPD) ........................[ 21.33 Performance Enhance ...................................[ Extreme DRAM Timing Selectable (SPD) ..........................[ Quick Channel Interleaving ..................................[ Disabled Rank Interleaving .....................................[ Disabled CAS Latency Time ......................................[ 9 tRCD ..................................................[ 11 tRP ...................................................[ 9 tRAS ..................................................[ 24 Command Rate (CMD) ....................................[ 2 Load Line Calibration .................................[ Level 1 CPU Vcore .............................................[ Normal DVID...................................................[ +0.040 QPI/VTT Voltage 1.050v ................................[ Normal System Agent Voltage 0.925v ...........................[ Normal PCH Core 1.050v .......................................[ Normal CPU PLL 1.800v ........................................[ Normal DRAM DRAM Voltage 1.500v ...................................[ 1.64 DRAM Vref 0.750v ......................................[ Auto DRAM Termination 0.750v ...............................[ Auto Ch-A Data VRef. 0.750v ................................[ Auto Ch-B Data VRef. 0.750v ................................[ Auto Ch-A Address VRef. 0.750v .............................[ Auto Ch-B Address VRef. 0.750v .............................[ Auto Miscellaneous Settings Isochronous Support ...................................[ Disabled Virtualization Technology .............................[ Enabled - używam tego. HPET Support [Enabled] HPET Mode [64-bit mode] Edytowane 24 Kwietnia 2011 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 24 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2011 Widzę długa droga przede mną. :-| Vcore masz w okolicach 1.4v chyba? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 24 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2011 czasami poajwia się 1.4V. Pod obciążeniem 1.38V. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 24 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2011 (edytowane) Ja te klamoty muszę wpakować w budę i jak będę miał chwilę wolną to kolejne kroki pod testy. 4.5 nie przechodzi na 1.29v z biosu / 1.26v cpu-z w stresie /. Aż niemożliwe, żeby do 4.5 potrzebował 1.30v. Edytowane 24 Kwietnia 2011 przez toms83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuziu Opublikowano 24 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2011 ja myślę że w moim przypadku jest wszystko dobrze z napięciami ,fakt potrzebuje trochę więcej od konkurencji (0.3/0.4v) ale to nie wystarcza żeby komputer był 100% stabilny robiłem test 4.6ghz z 1.425v i 1.45v do tego turbo włączone i reszta na disabled i po 2 min error w linxie ,bsoda nie było ,czyli tak jak by nie zależy to od napięcia ,ale od ustawień procesora ,albo czegoś innego ,próbowałem też robić test z C1E i EIST włączonym i to samo jest ,podnoszenie QPI albo SA nie pomaga w tym wypadku ,a RAM wykluczam ,bo na MSI dobrze było Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 24 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2011 Coś mam, 4.5ghz przy 1.27/1.28 wg cpu-z ( 1.30 z biosu ). 5h linx, wersja zabójca z avx masakrycznie grzeje. :razz: Aż strach co będzie, jak dołożę resztę ramu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuziu Opublikowano 24 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2011 toms83, jakie ustawienia zastosowałeś w biosie ,szczególnie chodzi mi o napięcia i ustawienia procesora czyli c1e eist c3/c6 ,u mnie nawet ,4,4ghz z 1.4v wywala error :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 24 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2011 Jak masz problemy to na początek powyłączaj wszystko co dotyczy oszczędzania energii. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 24 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2011 Internal Cpu PLL Overvoltage ---------- disable Turbo boost tech --------------------------- disable C1E, EIST, C3/C6 ------------------------- disable ramki z xmp - 1600 mhz timingi auto i reszta od ramow auto performance - standard llc -------------------- enabled cpu vcore --------- ręcznie 1.3v w biosie reszta napięc ---- auto Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuziu Opublikowano 24 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2011 właśnie trochę rozwiązałem problem z errorami w linxie ustawienia BCLK/DMI/PEG Clock Control ............................[ Disabled BCLK/DMI/PEG Frequency Control ........................[ 100.0 takie powodują errory ,przestawienie na enabled jest w miare stabilnie ,ale za to jest 99.8 mhz ,na disabled jest 100.3 mhz ,takze zawyza na nie kontrolowanym Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 24 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2011 99.8 miałem na starym biosie, teraz na f3d mam 100 z groszami. Taka mała zmiana mogłaby powodować niestabilność? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 25 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2011 Taka mała zmiana mogłaby powodować niestabilność? nie sądzę. bclk można spokojnie regulować. Jak pojedziesz w okolice 105-107 to mogą być problemy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 25 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2011 Głupia płyta jakaś. :D Dzisiaj odpalam kompa, a ona mi tu pyskuje że przywrócone stock ustawienia, bo fail z oc był. A wczoraj normalnie kompa wyłączałem. Czy ten bios f3b jest może lepszy od d? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuziu Opublikowano 25 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2011 w moim przypadku to poprawia stabilność ,ale gigabyte chyba nigdy nie wypuści takiego biosu co jest stałe 100mhz ,jak nie 99.8mhz to 100.3mhz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 25 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2011 Dla UD7 dopiero niedawno to skorygowali. Włącz sobie BCLK i dostosuj manualnie. Tak robiłem na UD5 B2 i nie było problemu. Co do biosów to musicie sami znaleźć najlepszy dla siebie. ja dla UD7 tez nie korzsytam z najnowszego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 25 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2011 No nic, pakuje klamoty w fortress 2 i wtedy mogę testować i 2 miechy. :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuziu Opublikowano 25 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2011 f3b jest najlepszym wyborem pod ud4 ,przynajmniej ja mam stabilne nie wie na ile 4.6ghz :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 25 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2011 Czyli jednak nie jest tak źle. 4.6GHz to już przyzwoicie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aurora001 Opublikowano 25 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2011 Ja mam ciekawy problem na H67M-ud2h, bios F3. Podlaczam czytnik kart SD/MMC itp. pod wejscie USB na PCB, wlaczam kompa i czasami nie chce nawet przejsc boota, za innym razem bez problemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 25 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2011 Koślawe są te biosy trochę. Jak wyłączam kompa z przycisku na budzie ( bo zaczął się bootować a ja np. chcę go już wyłączyć nie wchodząc do windy ) to po ponownym włączeniu mi jęczy że oc fail i resetuje ustawienia. Po bsod i resecie nie mogę czasami wejść do biosu, muszę poczekać aż przejdzie post, dać reset i dopiero wtedy. Ogólnie jestem nie zadowolony, myślałem że zrobię szybki przeskok z 775 a tu nic z tego. Przechodząc na nowy sprzęt, to już lubię mieć wszystko poustawiane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 25 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2011 Spróbuj może jednak włączyć TURBO. u mnie wyłączenie pogarsza stabilność. masz jeszcze bios F3 do testów :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuziu Opublikowano 25 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2011 u mnie chyba poprawiło stabilność ustawienie rdzeni turbo wszystkie na x46 i moc na 200/250 :) ,jak turbo wyłączone ,cały czas były errory w linxie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 25 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2011 (edytowane) Przetestuję, choć suma sumarum powinno to być bez znaczenia. Ale kompy to taki twór, że nawet pierdółka może przechylić szalę na jedną bądź drugą stronę. :D @kuziu, a napięcia jak ustawiasz, ręcznie dajesz? Ja na razie ręcznie sobie testuje, bo z automatu to mi od razu daje 1.35/1.38. To jak testować. 1) Zostawić CPU Clock Ratio na 33 i kręcić Turbo ratio ustawiając na sztywno czy 2) włączyć turbo boost technology i zostawić wszystkie core na auto i podciągać CPU Clock Ratio? Kombinacji tyle że szok. :wink: A teraz jeszcze lepsze, po wyjściu z q-flasha ( nic nie robiłem ) mobas się znowu włącza i wyłącza i tak non stop. Nic nie chodzi, nic nie widać. Reset nie zadziałał. Zerowa stabilność tej płyty. Totalna nędza. Edytowane 25 Kwietnia 2011 przez toms83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 25 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2011 (edytowane) u mnie chyba poprawiło stabilność ustawienie rdzeni turbo wszystkie na x46 i moc na 200/250 :) ,jak turbo wyłączone ,cały czas były errory w linxie. Już dawno pisałem żebyć tak zrobił. @toms83 Q-Flash póki co jest bezużyteczny. Nawet go nie zaczepiaj :) Aktualizacja biosów poprzez najnowszy @bios. Turbo - AUTO. Mnożnik w górę. Edytowane 25 Kwietnia 2011 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 25 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2011 (edytowane) Q-flashem aktualizowałem do f3d. Udało się, ale chyba z nie najlepszym skutkiem. Może temu tak chodzi kiepsko. :P @bios to chyba pod windą aktualizacja? Ponoć zawsze ostrzegali przed aktualizacją pod systemem. @jacekcz, sorry że jak upośledzony się pytam ;) CPU Clock Ratio - i tutaj kręcę Intel® Turbo Boost Tech .............................[ Enabled czy auto, o tym piszesz? ( przy enabled, to o 100mhz podciągnie do góry na jajku ) Turbo Ratio (Core 1)...................................[ Auto Turbo Ratio (Core 2)...................................[ Auto Turbo Ratio (Core 3)...................................[ Auto Turbo Ratio (Core 4)...................................[ Auto Ta, teraz to nawet nie mogę jej włączyć. A najlepsze, że padła na stocku. :lol: Edytowane 25 Kwietnia 2011 przez toms83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 25 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2011 (edytowane) udało ci się? Ciekawe ... bo wszędzie piszą żeby dla p67 używać @bios i to najlepiej w wersji 2.11 :) Ja mam tak jak w #271 ustawiam ratio x48 i jest 4.8GHz. Edytowane 25 Kwietnia 2011 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aurora001 Opublikowano 25 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2011 (edytowane) Radze przeczytac readme.txt zanim ktos zrobi update przez @bios 1. Nie aktualizujemy biosa online 2. Sciagamy plik z biosem na HDD 3. Wyłaczamy HT w biosie 4. Odpalamy plik z biosem z HDD za pomoca @bios i robimy update Inaczej sa problemy. PS. Jestem super zadowolony z I3 pod WoW'a, to jest bajka. WoW + Fraps , WoW na HT1-2, Fraps na HT3-4, tak samo z dekodowaniem obrazu pozniej, zero utraty wydajnosci w grze :) Wydajnosc powalajaca za te pieniadze. Edytowane 25 Kwietnia 2011 przez Aurora001 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 25 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2011 na koniec LOAD OPTIMIZED DEFAULTS, SAVE, REBOOT i możemy cieszyć sie lub nie nowym biosem :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...