toms83 Opublikowano 6 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2011 Miałem podobny problem, tylko że po wyłączaniu kompa guzikiem power gubił ustawienia. Muszę się przyjrzeć resetowaniu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Public 3nemy Opublikowano 7 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2011 U ła...... to już 4:34? No ładnie... 12 godzin siedziałem nad tym... płytą ;) Wdech... wydech.. wdech.. wydech.. wydech.. WYDEEECHH.... @jacekcz Ustawienia w biosie były ok (bazując na Jak podkręcić procesor - Poradnik | PurePC.pl i wątku). Mam wrażenie, że wykorzystałem każdą mozliwą kombinację kluczowych ustawień i.... NO! ...i poszło! Hehe. Dzięki za podpowiedź z tym F3h - wyszedłem z błędnego założenia, że najświeższy bios producenta powinien być najlepszy... ;) Przy dokładnie tym samym konfigu po wrzuceniu F3h w main i second jest tak jak mówiłeś - 4.8 full stable na 1.45V (1.4 nie sprawdzałem), a 5.0 od 1.475V ale jak już wiadomo problemem jest zbyt wysoki vcore, a może nie tyle vcore co temperatura przy tym napięciu. Po ustawieniu koligacji, przy dwóch rdzeniach na max w orthosie łapie już 82st - więc odpuściłem test kolejnych. Screen. Dzisiejsze boje kończę wynikiem 1:0 dla mnie, f*ck... ostatnim razem tyle przeprawy przy OC miałem z Venice na An8-Ultra, a podobno OC Sandy jest banalne ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 7 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2011 (edytowane) Vcore trochę wysokie jak na 4.8GHz. Ustaw LLC na level 1 wtedy będzie minimalny vdrop. Edytowane 7 Czerwca 2011 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Public 3nemy Opublikowano 7 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2011 (edytowane) Vcore trochę wysokie jak na 4.8GHz. Ustaw LLC na level 1 wtedy będzie minimalny vdrop. Mam tak ustawione. Tak jak pisałem - nowe kombinacje poszczególnych opcji nie dają żadnego efektu. Widocznie mój krzem nie pochodzi ze środka wafla ;) A pierw myślałem, że te z "K" są selekcjonowane na poziomie produkcji. Edit. Ustawiłem wszystko tak jak Ty - bez zmian. Edytowane 7 Czerwca 2011 przez Public 3nemy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 7 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2011 A dlaczego miałyby być selekcjonowane? Pan Zdzisiu w fabryce zrobił wyliczankę i te z lewej dostały K a z prawej nie. :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Public 3nemy Opublikowano 7 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2011 Racja, ale byłoby miło ze strony Intela za taki "gest" - zwłaszcza, że za magiczną literę K płaci się. :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuziu Opublikowano 10 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2011 (edytowane) u mnie coś zabłysło ,w końcu 1600mhz i cl8 :D vtt i system agent pomogło ,trochę duże v ale działa. wysokie temperatury ,ostatnio dni są gorące :D edit: na dniach będzie 2600k L104A424,zobaczymy co z tego będzie :P Edytowane 11 Czerwca 2011 przez kuziu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 12 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2011 (edytowane) Mam tak ustawione. Tak jak pisałem - nowe kombinacje poszczególnych opcji nie dają żadnego efektu. Widocznie mój krzem nie pochodzi ze środka wafla ;) A pierw myślałem, że te z "K" są selekcjonowane na poziomie produkcji. Edit. Ustawiłem wszystko tak jak Ty - bez zmian. A może ramy ograniczają?. Spróbuj obadać proca na 1333 albo na 2 kościach. Ramy można później dostaroić. 16GB może wymagać pewnych korekt napięć w stosunku do tego co ja mam. Edytowane 12 Czerwca 2011 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamyk155 Opublikowano 14 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2011 A ja mam pytanko do posiadaczy UD7 i 2 kart grafiki - jak rozwiązać problem z temperaturami w slotach x16-x16 ? U mnie jest to masakra i ok 25*C różnicy miedzy grafikami. Aktualnie mam grafiki w x16 i dolnym x8, ale to nie jest rozwiązanie, a nawet dodatkowy problem ze stratą wydajności (i to sporo bo testowałem). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 14 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2011 A co można poradzić. Albo jedziesz na 16/8x albo grafy obok siebie i woda. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuziu Opublikowano 15 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2011 L104A424 jest w miarę oki, na start ustawiłem offset +0.85v i 4.9ghz działa ,spróbuję to skorygować do 1.4v ,na innym mobo musiałbym zapodać ok 1.38v pod 4.9ghz ,ale to jest gigabyte :D na wieczór max oc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 15 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2011 @ kuziu Co Ci pomogło ustabilizować ramki na 1600 cl9? Tylko vtt i system agent czy coś w timingach mieszałeś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuziu Opublikowano 15 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2011 musiałem ustawić vtt wysoko 1.16v sa 0.95v vdimm 1.66v ,masakra ,wole jechac na 1333mhz spokojnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 15 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2011 masakra? 1.16/0.95 jest akceptowalne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuziu Opublikowano 15 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2011 (edytowane) ale przy takich pamięciach na auto powinno śmigać dobrze ,to nie są 2133mhz i cl7 żeby dawać takie v. edit: płyta coś słabo prowadzi tego procka coraz więcej v muszę dać żeby było stabilnie procek działa z mnoznikiem x55 ale przy starcie windy dostaje bsoda ,niby za mało v ale 1.65v to prawie limit mobasa na x54 coś drgnęło http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=1869560 Edytowane 15 Czerwca 2011 przez kuziu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 15 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2011 słabo? proc bootuje na x55 a ty narzekasz? nie przesadzaj. Chciałbym żeby mój wystartował chociaż na x54 - niestety wall. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuziu Opublikowano 15 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2011 trudno teraz ustabilizować,znów dzień muszę poświęcić dla znalezienia stabilnej wartości Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 15 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2011 sama przyjemność. Ja już swojego proca i ramy obadałem wzdłuż i w szeż. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuziu Opublikowano 15 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2011 (edytowane) mnie by stykło 5ghz do renderingu w sam raz ,na ud4 ciężko będzie ,poczekać do jutra może nowego mobasa załapie edit: po zresetowaniu biosu ,jakoś tam idzie z oc ,ale vcore dziwnie reaguje ,offset +0.85v ponad 100 pasów ,póki co stabilnie :) Edytowane 15 Czerwca 2011 przez kuziu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 19 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2011 mnie by stykło 5ghz do renderingu w sam raz ,na ud4 ciężko będzie ,poczekać do jutra może nowego mobasa załapie Czemu? przecież niewiele brakuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuziu Opublikowano 19 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2011 na GB nie jest aż tak źle ,ale biorąc pod uwagę zapotrzebowanie płyty na vcore ,potencjał procka się marnuje ,około 0.5v więcej zawsze jest potrzebne do stabilnej pracy.na wtorek będzie asus p8z68-v na nim spróbuje coś ciekawego pokazać ,chociaż nie wiem jak temperatury ,mój Genesis średnio się zachowuje z podkręconym 2600K ,mam wentylatory ustawione z 800RPM każdy ,jest cicho ,wieje średnio ,HT w cpu daje dodatkowe 'C widzę :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 19 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2011 (edytowane) chyba 0.05V. tak czy inaczej nie wierzę w aż taką dużą różnicę. Jakieś dowody? Pomiary DMM?Płytę zawsze zmeinić można ale ja bym cudów nie oczekiwał. Wg tego testu OC jest porównywalne. Edytowane 19 Czerwca 2011 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuziu Opublikowano 19 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2011 (edytowane) ******Gigabyte GA-P67A-UD4 Discussion Thread****** - Page 26 A little bit testing 24/7 settings on my 5666MHz chip. On MIVE it needed 1.35v for 4700MHz but on UD4 it needs 1.4v. LLC Enabled PLL OV Auto (disabled) vCORE = 1.4v VTT = 1.02v VCSSA = 0.920v u mnie jest taka sama sytuacja ,msi potrzebowało sporo mniej do stabilnej pracy z 2500k :) Edytowane 19 Czerwca 2011 przez kuziu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 19 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2011 Rozumiem, że wszystkie pomiary z miernikiem w ręku :wink: pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuziu Opublikowano 19 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2011 Tak,CPU-Z wskazywał to samo jak DMM pod obciążeniem :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 19 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2011 (edytowane) ******Gigabyte GA-P67A-UD4 Discussion Thread****** - Page 26 ja na tym screen-ie widzę 1.368V a nie 1.4V. powtórzę: płytę możesz zmienić ale cudów nie oczekuj. Edytowane 19 Czerwca 2011 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuziu Opublikowano 19 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2011 sam oczekuję spadek ok. 0.04V porównuję msi do gb teraz ,na obrazku widać 1.37v z tym że w biosie 1.4v manualnie ustawione ,na asusie 1.35v :) ,więcej info podam we wtorek na temat vcore asusa względem gigabyte. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 19 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2011 Testuj i pisz, będzie dla potomnych. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuziu Opublikowano 21 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2011 asus offset +0.75v / gigabyte offset +0.105v ustawienia vcore dla stabilnosci procesora 4.9GHz ,asus nie ma problemu z memkami 1600/cl8 :) ustawione tylko 1.64vdimm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 21 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2011 co tam offset. Weź miernik to wtedy można porównywać. Zapewne te napięcia są mocno zbliżone. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...