kuziu Opublikowano 25 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2011 no jednak jest niby stabilny na 15 min linxa ,później na czerwono świeci error ;D ,nie wiem co jest grane ,ale na pewno nie jest to wina napięcia bo 1.45v żeby 4.6ghz nie utrzymało? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 25 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2011 może ramy? ustaw 1333 i spróbuj ponownie na 4.6GHz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 25 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2011 (edytowane) Hehe, czyli znowu udało mi się z aktualizacja biosu, nie czytając zrobiłem tak jak wyżej. :D Teraz panowie pójdzie od palca, F3 załadowany. :lol: BTW, coś słabo z tymi update biosu. Q-flashem nie, bo kaszana ( to po co dali coś co nie działa ), pod windą @biosem tylko przy restrykcjach jak w CHRL. Edytowane 25 Kwietnia 2011 przez toms83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuziu Opublikowano 25 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2011 no jacek coś w tym jest ,pamięci totalnie na auto i linxa przechodzi bez błędu ,ale tylko z 4.6ghz przy turbo on i rdzenie na auto ,mnoznik x46 ,bclk control na enabled vcore pod 1.435v bios ,jakoś trybi zobaczymy na jak długo ,czy czeka mnie zmiana pamięci pisanych pod p67? wspomnę że na msi działaly normalnie z 1600 cl8 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aurora001 Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2011 (edytowane) Jak rozumiem masz 3x1GB ? Sprobuj z 1-2 koscmi, moze kontroler pamieci nie bardzo chce latac asynchro? Edytowane 26 Kwietnia 2011 przez Aurora001 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2011 (edytowane) Albo podnieść deko VTT. Pozostaje jeszcze zabawa parametrami dla pamięci i opóźnieniami. Edytowane 26 Kwietnia 2011 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Ja mam corsarze zemsta ;) 1600 cl9 z profilem xmp. Profil wgrany ( bez profilu mam 1333 ) i reszta na auto. Na F3 testowałem 4.0 ghz stock v przeszło 9h linx. :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2011 (edytowane) Niedawno minęły trzy miesiące od premiery nowych procesorów Intel Sandy Bridge, które w chwili obecnej są bardzo popularne z racji dużych możliwości OC (zwłaszcza seria „K”). Trzeba przy okazji wspomnieć, że Sandy Bridge podkręca się niezwykle łatwo - wystarczy tutaj przytoczyć żart wędrujący po forach: „od debiutu Sandy Bridge podkręcanie CPU jest tak łatwe, że nawet Twoja babcia umiałaby to zrobić” (wersja złagodzona ;]). Z racji takich opinii bardzo szybko zaczął się utrwalać pogląd, iż nie potrzeba drogiej płyty głównej pod Core i7 2600K czy Core i5 2500K, aby wycisnąć zeń ostatnie soki. I właśnie temu zagadnieniu postanowiliśmy się bliżej przyjrzeć, przeprowadzając niniejszy test. Pomijając kwestie OC, jak zwykle spróbujemy znaleźć także najbardziej opłacalne płyty w segmencie 400-800 zł i odpowiedzieć na pytania które produkty są najlepiej wyposażone, mają najwydajniejsze chłodzenie, zapewnią największą stabilność albo po prostu sprawiają najmniej problemów w użytkowaniu. Zaciekawieni? TEST PŁYT GŁÓWNYCH LGA 1155 NA CHIPSECIE P67 POD SANDY BRIDGE - PUREPC Edytowane 26 Kwietnia 2011 przez Caleb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuziu Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2011 caleb dobry test :) ja osiągnąłem 4.8ghz stabilnie póki co ,ale z offsetem :D ten tryb powoduje takie vcore i vdroop jak na msi ,i przez to jest stabilniejsza praca dałem offseta na +0.115 pod linxem jest ok 1.49v idle ponad lekko ponad 1v platforma testowa własnej roboty :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2011 (edytowane) TEST PŁYT GŁÓWNYCH LGA 1155 NA CHIPSECIE P67 POD SANDY BRIDGE - PUREPC A gdzie UD7? :angry: Dlaczego przy płytach nie ma podanych wersji biósów na jakich były testowane? Edytowane 26 Kwietnia 2011 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Za droga jest, nie zmieściła się w przedziale cenowym :wink: . A tak na serio, to dla topowych płyt planowaliśmy osobny artykuł, ale nie wiem, czy dojdzie do tego testu, skoro Z68 jest już na horyzoncie... Pożyjemy, zobaczymy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2011 caleb dobry test :) Dzięki w imieniu redakcji, natomiast autorem testu jest zasadniczo Gi3r3k, więc do niego proszę kierować ewentualne gratulacje lub uwagi ;] Dlaczego przy płytach nie ma podanych wersji biósów na jakich były testowane? Słuszna uwaga, postaramy się to uzupełnić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Użytkownicy UD4 czy u was występują jakieś objawy w stylu cold boot/dual boot itp? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuziu Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2011 muszę powiedzieć że jak ustawię procka na 4.8ghz z defaultowych ,to mam 2 resety i dopiero chodzi normalnie ,ale tak sie tylko dzieje od razu po oc ,czyli tak jak by wczytywalo ustawienia i później już działa elegancko ,ale szkoda że ud4 potrzebuje więcej V od konkurencji ,poczekam na z68 i zobaczymy co bedzie fajnego ;d Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukaszek29 Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2011 UD5 tez brak a powinna byc i paru innych plyt niestety tez dlatego taki test w sumie nie jest miarodajny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Ja mam czasami never ending boota, jak się resetnie po bsod. Tylko wyłączenie zasilacza pomaga. :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Ja mam czasami never ending boota, jak się resetnie po bsod. Tylko wyłączenie zasilacza pomaga. :D A to występuje czasami. Raz przegiąłem bardzo mocno z OC to w ogóle nie wystartowała. Wpadła w pętlę restartów. po wyjęciu baterii płyta ożyła. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2011 F3 chyba nic znaczącego nie przyniósł jeśli chodzi o kwestię OC. To co mam na chwile obecną przedstawia się następująco: 4.2 GHz - stock vcore - 8 linx 4.4 GHz - 1.280 v - 3h linx 4.5 GHz - 1.300 v - 8h linx 4.6 nawet na 1.340v nie chce pójść. Jak oceniacie, ujdzie to? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2011 A skąd bierzesz te wartości napięć? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Takie ustawiam w biosie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2011 (edytowane) Rzeczywiste pod obciążeniem są niższe. tutaj pełna analiza LLC dla Ud4. Warto popatrzeć. Edytowane 27 Kwietnia 2011 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuziu Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2011 vdroop ustawione na disabled równiej trzyma napięcia ,ale za każdym razem jest nie stabilny :D ,na enabled jest oki. obecnie zszedłem do +0.100v offset do 4.8ghz jest stabilnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2011 (edytowane) Coś nie poznaję GB. Cisza ostatnio w kwestii nowych biosów. Chyba ostro pracują nad tym ich TOUCH BIOSEM. Szczerze mówiąc średnio mi się to podoba. Edytowane 27 Kwietnia 2011 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szemhazej Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2011 (edytowane) Coś nie poznaję GB. Cisza ostatnio w kwestii nowych biosów. Chyba ostro pracują nad tym ich TOUCH BIOSEM. Szczerze mówiąc średnio mi się to podoba. Ja pójdę dalej... boję się...że skupią się na Z68.. a P67 zaczną traktować po macoszemu...porzyjemy zobaczymy. Edytowane 27 Kwietnia 2011 przez Szemhazej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukaszek29 Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Ja pójdę dalej... boję się...że skupią się na Z68.. a P67 zaczną traktować po macoszemu...porzyjemy zobaczymy. bo tak chyba bedzie i na to sie zanosi. ja przeczytalem gdzies ze Gigabyte przestalo juz zamawiac u Intela chipsety P67 skupiajac sie calkowicie na Z68 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Kurde no. Za każdym razem jak wyłączam kompa przyciskiem na budzie to później po włączeniu boot failure i resetuje ustawienia. Niech te majstry tam dziobią te biosy bo jeszcze sitko jest. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2011 U mnie wszystko cacy :) Nawet ErP włączony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2011 (edytowane) Do 4.5 Internal Cpu Pll Overvoltage chyba jest zbędny? Ten ErP co robi dokładnie, bo to coś od oszczędzania jak się domyślam. Edytowane 28 Kwietnia 2011 przez toms83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuziu Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2011 od wczoraj mam taką dziwną sytuacje,komputer włącza się kilka razy ,są ok 3/4 restarty na początku uruchamiania ,a później działa normalnie ,chyba cold boot ,nie wiem jak to naprawić ,bo dzieje sie tak tylko gdy komputer jest zimny Ustawienia w biosie: Spread Spectrum .......................................[ Disabled BCLK/DMI/PEG Clock Control ............................[ Disabled (zawyża troche bclk) / Enabled (zaniża do 99.8mhz) BCLK/DMI/PEG Frequency Control ........................[ 100.0 System Memory Multiplier (SPD) ........................[ Auto Internal CPU PLL Overvoltage...........................[ Enabled Real Time Ratio Changes In OS .........................[ Disabled Intel® Turbo Boost Tech .............................[ Enabled Turbo Ratio (Core 1)...................................[ 48 Turbo Ratio (Core 2)...................................[ 48 Turbo Ratio (Core 3)...................................[ 48 Turbo Ratio (Core 4)...................................[ 48 Turbo Power Limit (Watts)..............................[ 300 Turbo Current Limit (Amps).............................[ 300 CPU Cores Enabled ............................ ........[ All CPU Enhanced Halt (C1E) ...............................[ Enabled C3/C6 State Support ...................................[ Disabled CPU Thermal Monitor ...................................[ Disabled CPU EIST Function .....................................[ Enabled Bi-Directional PROCHOT ................................[ Disabled RAM na Auto czyli 1333mhz i cl9 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szemhazej Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2011 (edytowane) Jakby już ktoś chciał płytkę z Z68 od gigusia. GIGABYTE GA-Z68X-UD4-B3 INTEL Z68 B3 LGA1155 Wwa (1586679209) - Aukcje internetowe Allegro https://oxyt.strefazysku.pl/index.php/oferta/produkty/19583/1/miniaturki/LGA_1155 https://mellcom.strefazysku.pl/index.php/produkt/165746/GA_Z68X_UD7_B3_Z68_S1155_4DDR3_USB3_ATX Edytowane 28 Kwietnia 2011 przez Szemhazej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...