Skocz do zawartości
PolandMET

NEO 6MBit max transfer 130kb/s ? Co jest ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

2 dni temu zmienili mi NEO 1MBit na 6. Super.

Jedyny problem to taki ze jak zauwazylem sciagajac rozne rzeczy DC++ czy Torrentem, ze max co mozna z niej wycisnac to w zasadzie 1MBit, bo transfer nie przekracza 130kb/s. Troche to dziwne, bo to wyglada jakby bylo gdzies ograniczenie transferu. W koncu majac 6MBit choc czasem powinien byc jakis pik np. 150 czy 200kb/s a tu nic, ciagnie rowno, 130-132kb/s i nic poza tym. Dziwne. Czy jest mozliwe ze cos zmaścili ?

To z mojego modemu

Up Time: 1 days 7 hours 17 minutes 47 seconds

Downstream Upstream

SNR Margin 10.2 6.0 dB

Line Attenuation 19.9 31.5 dB

Errored Seconds 21 31151

Loss of Signal 6 6

Loss of Frame 0 0

CRC Errors 0 9817

Data Rate 5920 352 kbps

Latency INTERLEAVED INTERLEAVED

Mam 3km do centrali i stwierdzili Panowie ze lacze da rade zeby bylo 6MBit. Jedynka dzialala idealnie, wiec na sześciu powinno dzialac przynajmniej jak 2-3MBit a ja mam nadal 1 :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zresztą to co oferują operatorzy jest to transfer DO użytkownika. Zresztą minimalną prędkość masz określoną w umowie, i jak dobrze pamiętam jest to coś koło 0 ;) w neo

Wrzuć co Ci pokaże komenda: tracert www.google.com

wpisana w konsoli systemowej

Edytowane przez M1siek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie jest tak, że jeszcze stara umowa się nie skończyła? Bo czasami ograniczają prędkość nawet jak synchronizacja już wyższa. Tzn. tak czytałem, bo jak kiedyś sobie pojechałem przedłużyć umowę i brałem większą prędkość to neo chodziło szybciej jak wróciłem do domu.

Zresztą tak to wygląda - masz już wyższą synchronizację (Data Rate 5920 / 352 kbps), chociaż "trochę" brakuje do idealnych parametrów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trace pokazuje NIC, przekroczony limit...... :D

Chyba zadzwonie znow i sie spytam bardzo spokojnie, bardzo milego Pana/Pani co to kurde jest :D

Umowa konczy mi sie chyba pod koniec stycznia.

PS. A jeszcze jaja byly .....

Padla centrala w niedziele a raczej jej zasilanie (awaryjne zasilanie tez padlo) i 1 dzien nie bylo telefonow. Jak podlaczyli prad w poniedzialek mialem juz neo 6MBit ale.... transfer max 10kb/s tak ze tylko GG dzialalo i w porywach maile szlo odebrac. Przyszli Panowie technicy w TYM SAMYM DNIU co zglosilem awarie i bylem w szoku. Okazalo sie ze centrala dodatkowo sie skopciła, bo na kartach byl znikomy ruch , czyli wszyscy mieli predkosci modemowe. Siedzieli u mnie 2h i uzywajac swego lapka i komorki nadzorowali operacje sil specjalnych TP na wielka skale w celu przywrocenia transferow. No ale sie nie udalo, ale jak dzis wstalem to juz byla predkosc kosmiczna 130kb/s :D i odetchnalem z ulga, no bo wiadomo swieta za pasem, nikt na centrali naprawiac nie bedzie.

PS2

A Ci technicy mieli taki fajowy program do testowania NEO. Widzieli wszystkie parametry, szumy, wzmocnienia, transfery, bledy itp. Tylko nie pisalo jak sie to nazywa a oni powiedzieli ze to jakis ICH program. Nie wiecie czy takie cos mozna sciagnac z netu ?

PS3.

Wlasnie testowalem na speed testach łącza i tez wychodzi 1MBit ale znow filmy z onetu sciagaja sie z predkoscia rowna 2MBitom (no ale noc jest i ruchu zero) Zobacze jak to bedzie isc w dzien.

Edytowane przez PolandMET

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi