Martines098 Opublikowano 23 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2010 Witam mam ochotę podkręcić mojego Athlona II x3 435 na nowej płycie jaka mi doszła Asrock A780GHX/128M noo ale do rzeczy:) To wczoraj udało mi sie odblokować 4 rdzeń i pisze mi teraz phenom II x4 B35 no niestety chyba nie odblokowało L3 chyba że coś robie nie tak? Aktualnie procek chodzi z Częstotliwością 3335 czyli jest x14.5 x 230 na napięciu 1.425V temp to 41C, ale jak daje dalej no to lekko jest nie stabilne w 3D markcie 2001 po pierwszym teście z samolotami wywala mi błąd;/ Ok lecim dalej NB jest aktualnie teraz 2300MHz i napięcie 1.175 V ramy to są 940 MHz na 5-5-5-15-2T napięcie 2.14V ale wydaje mi się że powinno iść więcej procek tylko co mam zrobić:( Chłodzonko to na AS 5 świeżej Corsair H50 wiem że nie jest to mocne ale lepsze niż standard. czytałem poradnik co jest w klejonych ale za bardzo go nie kapuje;/ może ktoś mi pomóc w OC? Podaje cały sprzęt Athlon II x3 435 Asrock A780GHX/128M Ramy A-Data 2x1 i 2x2 800 MHZ Grafa Gigabyte 4870 512MB @ 790/1100 Zasiłka to Fortron 700W Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 23 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2010 Obniz mnoznik ramów ! co z HT obnizyłes ( ile ma HT ? pamietaj 2 GHZ max ) Pamietaj ze Phenom stał sie athlonem nie bez powodu.... i dlatego wyłaczlyli 4 rdzen i L3 .... teraz masz loterie bo kazdy proc kreci sie inaczej.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martines098 Opublikowano 23 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2010 (edytowane) wiem mnożnik obniżam własnie to co NB dać na 2GHz i na jakim napięciu?? No jest radość że jest i działa ten 4 rdzeń :) ale L3 nie da sie chyba juz odblokować prawda? ok dałem HT na 1880 i nb też jakoś tak podnobnie jest a z tym L3 to nie da sie nic zrobić?? może da tylko coś jeszcze musze ustawić w Biosie Edytowane 23 Grudnia 2010 przez Martines098 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krydor Opublikowano 23 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2010 (edytowane) Poszukaj w biosie, powinna byc opcja L3 i trzeba dac auto. Plyte masz Asrocka wiec to powinno byc nad ACC czyli tam gdzie odblokowales rdzen. Jak komp sie uruchomi to sprawdz w cpuz jaki masz L3 i testuj stabilnosc occt i ciesz sie Phenomem X4 ewentualnie. Jak cos to pisz jak czegos nie wiesz. Edytowane 23 Grudnia 2010 przez Krydor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martines098 Opublikowano 24 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2010 Dałem auto no ale niestety nie pojawia sie w Cpu-z L3:( może poprostu w tym procku jest to uszkodzone ehh szkoda wielka. ok teraz co do oc :) Mam aktualnie 3480 GHz czyli Multiplier jest tak 14.5 Bus Speed 240 MHz HT Link 1920 MHz Napięcie procka to 1.450V NB 1.175 V i jest na 1800 Mhz Zmieniłem mnożnik w ramach i mam aktualnie 800 MHz 4-4-4-12-2T jak dam Bus Speed o 1MHz więcej jest nie stabilny identycznie było w starszej płycie:( co mam zrobić aby mozna jeszcze było coś wycisnąć z niego bo napewno da sie jeszcze o jakieś dobre 200 MHz więcej jak nic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 24 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2010 Daj na próbę pamięci najniżej jak możesz, jeśli możesz oczywiście. 4 kości pamięci to mimo wszystko wyzwanie dla kontrolera. Jak nie za się obniżyć taktowania pamięci to podnieś czwórki na piątki w timingach chociaż. Jak nie poprawi się oc to przywrócisz ustawienia ramu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martines098 Opublikowano 24 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2010 oo thx za podpowiedz zaraz spróbuje tak zrobić Hmmm pomogło :) Teraz pytanie jak i do ile mhx wytrzymają ramki na tych 5-5-5-15-2T?? Dałem Nb napięcie 1.4V i procka tak samo jest czyli 1.4V tem procka pod wpływem OCCT na ponad 20 MIn przeszło pomyślnie i była max 51C:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 24 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2010 Jakąś kolejną granicę w oc procesora pewnie pozwoli przekroczyć wyjęcie dwóch kości ramu ale to już radykalne posunięcie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martines098 Opublikowano 24 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2010 powiem tak. robiłem każdą kombinacje zwiększałem timingi ramów obniżałem częstotliwość bawiłem sie napięciami i wogóle i nigdy nie udało mi się uzyskać stabilne traktowanie. Ostatnie stabilne to 3480 MHz przy ramach 800 MHz 4-4-4-11-2t inaczej się nie da możliwe dlatego że zasilacz nie ma dodatkowego zasilania 8PIN bo jest tylko 4Pin albo górna granica mojego egzemplarza procka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 24 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2010 Timinigi powinienieneś podwyzszac 5-5-5-15 itd.... Mozliwe ze proc sie kończy... taka sztuka... Co do 8 pin a 4 pin nie zauwarzyłem różnicy... ( i tak dalej jest to ta sama linia 12V --ma to tylko dac mniejsze straty na gnieździe by nie wypaliło styków przy b.duzym obciązeniu ) Ps. Zmien chłodzenie choćby na Arctic freezer 64pro... bo widze ze masz box-a... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martines098 Opublikowano 24 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2010 Kwazor z pełnym szacunkiem ale pisałem że chłodzonko mam Corsair H50:) normalna temp to 38C w staresie max 50C-51C Dałem te timingi i to samo może poprostu to jest góra dla tego egzemplarza i tyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krydor Opublikowano 24 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2010 (edytowane) Po co tobie 1.4v na NB? Standardowo 1.175v, ewentualnie daj 1.2v przy 2000 mhz. Takie v na NB zwieksza tez temp procka. Ramy nie sadze aby ciebie ograniczaly na 240 bus. Ale dla pewnosci zrob OC na 1 kosci. Dziwi mnie tez te 3.5ghz ze to max, ale mozliwe. Pamietaj jak krecisz proca to ramy i nb mozliwie jak najbardziej standradowo ustaw. A kolejna sprawa to w occt uzywasz jakiego testu? Bo jak large to jest to mix miedzy cpu-ram i nb , wiec jak tutaj jest niestabilnie to moze wywalac nie tylko ze wzgledu na proca. A wiec small w occt i zrob test na wszelki wypadek na 1 kosci ramu. Edytowane 24 Grudnia 2010 przez Krydor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martines098 Opublikowano 24 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2010 i to samo dałem na własne 20 min i średnie priorytet normalny i to samo. Tak wiem z Ramrami nawet identycznie było jak dawałem 2x1 Gb i mnożnik zmieszam ze wzrostem Oc procka NB to 1920 i Ht też 1920 MHZ hmm to ja już nie wiem:( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gronio89 Opublikowano 25 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2010 (edytowane) masz ddr2 i am2+ wiec szyna ht to 1800mhz a nie 2.0(czytaj 2000mhz) jak na am3. moze to zrobi jakas roznice :) w zasadzie mialem to zasugerować to co Ty nizej ;) i nie chodzilo mi o wersjie 1.0,2.0,3.0-tylko taktowanie :) ht link: http://www.in4.pl/recenzje.htm?rec_id=538&rectr_str_numer=3 Edytowane 25 Grudnia 2010 przez gronio89 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 25 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2010 (edytowane) Niby od kiedy? Poza tym Phenomy/Athlony II mają HT 3.0. Sugeruję najpierw zrobić test max HTT na niskim mnożniku. Później ewentualnie zostawiasz HT i CPU-NB na 10x. Dajesz na maxa napięcie HT (jakieś śmiesznie małe było, o ile dobrze pamiętam) i CPU-NB 1,25 - 1,3 V. Edycja: Phenomy II (poza 920/940) i Athlony II mają 2000 MHz na HT. To, czy siedzą w mobo AM2+ (z HT 3.0) czy AM3 nie ma znaczenia. Edytowane 25 Grudnia 2010 przez luk1999 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gronio89 Opublikowano 25 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2010 ok masz racje :) teraz doczytalem :) wczesniej mialem tylko intela wiec moglem przeoczyc pare rzeczy. a teraz odblokowany mnoznik z lenistwa :P ale ogolnie zawsze sie tak robi, najpierw maxymalne takty cpu, potem pamieci i calej reszty:) zeby wyposrodkowac swoje wymagania :) wesolych :))) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...